Τώνης Μαρούδας: Ο τραβαδούρος του έρωτα και της ζωής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τώνης Μαρούδας ανήκει στους κορυφαίους καλλιτέχνες που έγραψαν ξεχωριστές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Για περισσότερα από 50 χρόνια κυριάρχησε στη μουσική σκηνή της χώρας με τη βελούδινη φωνή του.

Του Ηλία Δ.Τάσκου

Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1920 στην Πάτρα. Από μαθητής έδειξε την κλήση του στη μουσική. Έψελνε στην Εκκλησία της γειτονιάς του και υπήρξε μέλος της χορωδίας των Πατρών «Ορφέας».

Σε ηλικία μόλις 17 ετών θα βρεθεί στην Αθήνα και θα ηχογραφήσει τα πρώτα του τραγούδια σε δίσκο γραμμοφώνου, τα: «Χαβάνα» και «Η γυναίκα ξέρει».

Η περίοδος του πολέμου και η γερμανική κατοχή θα ανακόψει κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα και έτσι τον ξανασυναντάμε το 1946 να τραγουδά τη σύνθεση του Μιχάλη Σουγιούλ «Λίγες καρδιές αγαπούνε».

Θα ακολουθήσει μια γόνιμη περίοδος για το Μαρούδα καθώς θα ερμηνεύσει επιτυχίες μεγάλων δημιουργών. Παράλληλα θα γράψει και δικές του συνθέσεις σε συνεργασία με κορυφαίους στιχουργούς.

Ο κινηματογραφικός Μαρούδας

Το 1953 θα κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Σάντα Τσικίτα». Εκεί θα ερμηνεύσει το αρχοντορεμπέτικο «Άρχισαν τα όργανα» και το βαλσάκι «Στο Μουράγιο».

Συνθέσεις του Μιχάλη Σουγιούλ που θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες και θα κυκλοφορήσουν σε δίσκους 78 στροφών.

Το 1956 στη διεθνή παραγωγή «Το Παιδί και το Δελφίνι» τραγουδά μαζί με τη Σοφία Λόρεν το «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» του Τάκη Μωράκη. Ο δίσκος με το κομμάτι αυτό πουλάει πάνω από 2.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως και γίνεται μια από τις διαχρονικότερες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας.

Μάλιστα το χρησιμοποίησε και ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος στην ταινία «The Lobster» με τον Κόλι Φάρελ που διακρίθηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Η επόμενη εμφάνιση του στη μεγάλη οθόνη είναι στην ταινία «Ο Ταυρομάχος προχωρεί»(1963) του Σωκράτη Καψάσκη, όπου και θα ερμηνεύσει το «Είσαι το πεπρωμένο μου».

Τα μεγάλα σουξέ και η σχέση με το Νίκο Γούναρη

Σταθμοί στη μεγάλη πορεία του Τώνη Μαρούδα υπήρξαν οι ερμηνείες των τραγουδιών: «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου», «Αστέρι – Αστεράκι μου», «Έχω ένα μυστικό», «Μένω σε κάποια γειτονιά», «Απόψε φίλα με», «Γελάς», «Ο Τραμπαρίφας», «Εγώ θα κόψω το κρασί» και πολλά άλλα.

Ο Τώνης υπήρξε φίλος με συναδέλφους του που ήταν ανταγωνιστές του στο τραγούδι. Οι παλιότεροι δε ξεχούν ότι στα χρόνια του 50, οι λάτρεις του ελληνικού τραγουδιού ήταν χωρισμένοι σε «Γουναρικούς» και «Μαρουδικούς». Κι όμως ο Νίκος Γούναρης ήταν πολύ καλός φίλος του και ο ανταγωνισμός υπήρχε αλλά σε πολιτισμένα πλαίσια.

Ο Τώνης Μαρούδας πέθανε, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, στις 22 Ιουλίου 1988, στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ