Η ενέργεια πεδίο κερδοσκοπίας των διαφόρων επιτήδειων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Ιωάννας Λιούτα *

Το ρεύμα, ένα δημόσιο αγαθό,αναγκαίο για την διαβίωση μας, γίνεται βορά στα αρπακτικά funds.Η ΔΕΗ,η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας,ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος, μετατράπηκε σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια.Αποτέλεσμα;

Τεράστια κέρδη από την εκτόξευση των τιμών για τους παραγωγούς ή διανομείς ενέργειας  ,ενεργειακή φτώχεια και περιβαλλοντική υποβάθμιση για την κοινωνία.
Η ΔΕΗ ανήκει σε διεθνή επενδυτικά funds και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές κατά  56% και το  ποσοστό του Δημόσιου είναι 34% μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ . Ο νέος μεγαλομέτοχος μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 16-11-21 είναι το πολυεθνικό fund CVC με συμμετοχή 10%. ,
εικόνα.png
Ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον στο ξεπούλημα της ΔΕΗ ?.Ποια τα οφέλη για την κοινωνία? Ποια είναι η αξία που αποδίδεται στο κοινωνικό σύνολο ?
Υπέρογκοι λογαριασμοί στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,αδυναμία πληρωμών, περαιτέρω φτωχοποίηση. Το βασικό κριτήριο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και για την αξιολόγηση των πεπραγμένων από τη διαχείρισή της, είναι τελικά η μεγιστοποίηση των κερδών των καρτέλ
 .
 
Πως θα επανέλθει στον Δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ.?
1.Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,2 δις.περίπου- όση και η επιδότηση της Κυβέρνησης για έναν μήνα – και ως εκ τούτου το ποσό που απαιτείται για το υπόλοιπο 17%(34% έχει τώρα) δεν είναι απαγορευτικό.

2.Το δημόσιο, με ειδική νομοθεσία,να υποχρεώσει τους μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους στο Κράτος.

Αναγκαία μέτρα:

Kατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ). Οι μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα, όλα όσα έχτισε ο ελληνικός λαός θα επιστρέψουν στην κατοχή του.Τότε η Κυβέρνηση θα μπορεί να διαμορφώνει  την ενεργειακή πολιτική αντί να συνεχίζει να επιδοτεί τους ολιγάρχες που αιχροκερδούν πάνω στην χειμαζόμενη από την ακρίβεια κοινωνία. .

Πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής: η τιμή της ενέργειας να υπολογίζεται δηλαδή με βάση τον τρόπο παραγωγής ανά μονάδα κι έτσι η τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά το μέσο κόστος παραγωγής της, συν ένα λογικό ποσοστό κέρδους (πχ 5%).

Αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει αυτή την απλή μέθοδο τιμολόγησης από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα είχαμε έως σήμερα τιμές ρεύματος τουλάχιστον 50% χαμηλότερες, χωρίς καμία απολύτως επιδότηση -και άρα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

*Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ