Euractiv: Η βρετανική διπλωματική απρέπεια βάζει «φωτιά» στις σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσκεψη-φιάσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μένει «στα κρύα του λουτρού», καθώς ο Σουνακ αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή το τετ α τετ τους, μπήκε στο μικροσκόπιο της Euractiv, η οποία κάνει λόγο για «βρετανική διπλωματική απρέπεια», η οποία «δυναμιτίζει» τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, με τα… παρατράγουδα που συνέβησαν, τις μυστικές συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με Άραβες επενδυτές, αλλά και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε πρώτα τον αρχηγό της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης , ενώ δεν είχε καν βρετανική φρουρά, όπως είθισται σε κάθε επίσημη επίσκεψη, ο Πρωθυπουργός εκτέθηκε για μία ακόμη φορά.

Σύμφωνα με τους FT, ένας λόγος πίσω από τη συμπεριφορά του Σούνακ είναι η συνάντηση με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Επισήμως, η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο Σούνακ «δεν ήταν διαθέσιμος» και πρότεινε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Όλιβερ Ντάουντεν, πρόταση που απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Λίγο αργότερα, «πηγές» της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσαν ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν το κατάλληλο μέρος για τα Γλυπτά, επιμένοντας ότι η θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, ήταν «σταθερή».

Ο Σούνακ σαφώς και ήξερε ότι η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναφέρονταν στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δεν ενοχλήθηκε τόσες μέρες από αυτό και ξαφνικά τον έπιασε η ενόχληση ώστε να ακυρώσει το ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Άρα…

Η Euractiv πάντως μιλά για «απροσδόκητη διπλωματική κρίση» και αναφέρει τις αντιδράσεις όλων των ελληνικών κομμάτων κατά του Σούνακ («προσβολή», «σοβαρό διπλωματικό ατόπημα»), συνδυάζοντάς τες με το γεγονός ότι η κίνηση «μπορεί να σχετίζεται με ένα συνεχιζόμενο ‘παζάρι’, για το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών Eurofighters».

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει μια «αναδρομή» στην ιστορία των κλεμμένων Γλυπτών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι Έλληνες λένε ότι ήταν ‘κλοπή’ και πρέπει να επιστραφούν εκεί που ανήκουν, στην Αθήνα. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι η κίνηση του Έλγιν έγινε με την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που κυβερνούσε την Αθήνα εκείνη την εποχή».

«Από τότε έχουν γίνει αρκετές διπλωματικές προσπάθειες, αλλά όλες απέτυχαν να βρουν συμβιβασμό», σχολιάζει η Euractiv, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε τα πέρασμα των ετών και το ενδεχόμενο του δανεισμού.

«Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές επέκριναν το αίτημα για δανεισμό των Γλυπτών, λέγοντας ότι αυτό θα σήμαινε διπλωματικά ότι η Αθήνα θα δεχόταν έμμεσα τη βρετανική ιδιοκτησία», σχολιάζει επίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ