Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Συντονισμένο κυβερνητικό σχέδιο για την εξαφάνιση των μικρομεσαίων

Συνδέονται άρρηκτα φορολογικό, ιδιωτικό χρέος και ρυθμίσεις, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ - Γι' αυτό δεν ασχολούνται με την φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνδέονται άρρηκτα φορολογικό, ιδιωτικό χρέος και ρυθμίσεις, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ – Γι’ αυτό δεν ασχολούνται με την φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί το περιεχόμενο του Σχεδίου Πισσαρίδη όπως έχει δημοσίως παραδεχθεί για την επιβολή στην ελληνική οικονομία εξαφάνισης του 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου τον τζίρο τους να εκμεταλλευτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, «το πιστεύω ακράδαντα» είπε μιλώντας στο Kontra ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Δεν θυμάμαι στα χρόνια που ασχολούμαι με το Επιμελητήριο και την επιχειρηματικότητα, τόσο πολλοί κλάδοι να συμφώνησαν μέσω της Συντονιστικής, αυτοί παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Συνολικά 27 κλάδοι από την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Οικονομικό Επιμελητήριο, οι δικηγόροι, οι ταξιτζήδες … δεν υπάρχει κλάδος της ελληνικής οικονομίας που δεν ήταν παρών και δεν υπέγραψε το κείμενο της Συντονιστικής που στείλαμε στον πρωθυπουργό για την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Μιλάμε για φορολογικό νόμο, που στα “αυτιά” του καταναλωτή, του πολίτη, είναι κατά της φοροδιαφυγής … Αν η κυβέρνηση εισπράξει από εδώ 600 εκατ. ευρώ, (600 εκατ. φόροι, συμπεριλαμβάνει τα επιδόματα που γλιτώνει) είναι κάτι λιγότερο από 5% της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Το είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, υπάρχουν 40 δισ. ευρώ “μαύρο χρήμα” στην Ελλάδα, συμφώνησε ο υπουργός κ. Θεοχάρης στη Βουλή, είπε ότι οι χαμένοι φόροι είναι 8-12 δισ. ευρώ. Και έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και λέει ότι το “μαύρο χρήμα” δεν είναι 40 αλλά 60 δισ. ευρώ … Γιατί ασχολούνται με το 5% της φοροδιαφυγής και δεν ασχολούνται με το υπόλοιπο 95%; Θεωρώ ότι είναι πολιτική απόφαση, εξέλιξη του “σχεδίου Πισσαρίδη” για εξάλειξη του 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Όποιος διαβάσει σωστά το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, στο θέμα της ρύθμισης των χρεών καταλαβαίνει ότι όλα τα όπλα τα δίνει υπέρ των “μεγάλων”».

Σε άλλο σημείο μάλιστα προσέθεσε ότι «δεν ασχολείται με την φοροαποφυγή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, Την ίδια εβδομάδα πέρασαν τρία νομοσχέδια, το φορολογικό, για το ιδιωτικό χρέος και αυτό για τράπεζες και servicers. Είναι πολύ σοβαρά, συνδέονται, ο νέος νόμος, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το ιδιωτικό χρέος και οι ρυθμίσεις χρεών, έχουν την ίδια σκοπιμότητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να εξαφανίσει το 50% των μικρομεσαίων, πιστεύοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα βοηθήσουν την οικονομία. Το έχει πει δημοσίως μέσω του Σχεδίου Πισσαρίδη».

«Ζητάμε ισονομία. Ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση να έχουν ο “μικρός” και ο “μεγάλος”. Ότι γλιτώνει ο ένας να γλιτώνει κι ο άλλος, ότι πληρώνει ο ένας να το πληρώνει και ο άλλος. Με το συγκεκριμένο νόμο, πέραν του ότι δεν χτυπά την φοροδιαφυγή, δεν αγγίζει καθόλου τους “μεγάλους”», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ και υπογράμμισε συγκεκριμένες παραμέτρους:

  • επί 12 χρόνα οι τράπεζες διαφημίζουν ότι έχουν 5 δισ. ευρώ κέρδη. Δεν είναι πλέον κρατικές, ανήκουν σε ιδιώτες. Είμαστε στον 13ο χρόνο που οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους. Και οι ίδιες λένε ότι έχουν 5 δισ. ευρώ κέρδη, όταν ο νόμος στοχεύει σε 600 εκατ. ευρώ.
  • η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάρισε 540 εκατ. ευρώ ΦΠΑ σε εταιρείες στο αεροδρόμιο, όταν 600 εκατ. ευρώ αναζητώνται από τη φοροδιαφυγή
  • η Πολιτεία είναι που έχει δημιουργήσει νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει τους μεγάλους μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών να πηγαίνουν τα κέρδη σε off-shore και να γλιτώνουν την φορολογία.

«Γιατί δεν λύνει το θέμα; Με ποιο τρόπο σταματά τη συναλλαγή μεταξύ καταναλωτή και ελεύθερου επαγγελματία; Π.χ. σε ένα γιατρό, όταν τίθεται το θέμα “500 ευρώ με απόδειξη, 350 ευρώ χωρίς απόδειξη”, ποιος θα ζητήσει απόδειξη; Εμείς προτείναμε, να εκπίπτουν οι αποδείξεις από τη φορολογία. Ο καταναλωτής θα τις απαιτούσε … Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το mydata και για το πλαστικό χρήμα (που συμφωνούμε, αλλά διαφωνούμε στις χρεώσεις των POS), μιλάει για διασύνδεση ταμειακών μηχανών (που 12 χρόνια δεν έχει γίνει) και των POS, για δυνατότητα εντοπισμού των δαπανών διαβίωσης. Με τόσα “όπλα”, γιατί έρχεται αντίθετη στην ίδια της την ιδεολογία; … Είναι παραλογισμός να λέει κάποιος ότι σε τρία χρόνια μια επιχείρηση θα έχει κέρδη».

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτίμησε, «πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τον εφαρμόσει αυτό το νόμο. Και το λέω καλοπροαίρετα, η μεσαία τάξη έχει αποδείξει ότι δεν ξεχνάει … του χρόνου, όταν έρθουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας, θα πονέσει, έχει ενδιαφέρον αν θα έρθουν πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, θα παίξει ρόλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ