Ο εθνικός εξευτελισμός που ενέπνευσε τον Γιώργο Σουρή να γράψει τον περιβόητο στίχο: Λίγοι στίχοι µε µανία, στη Μεγάλη Βρετανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Το “επεισόδιο Νίκολσον” και ο εξευτελισμός του Ελληνικού κράτους και του Χαρίλαου Τρικούπη”:Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου 1885, ο Νίκολσον, Βρετανός προσωρινός επιτετραμένος της Αγγλίας στην Αθήνα, αποφασίζει να ανέβει με τη γυναίκα του για περίπατο στο λόφο του Λυκαβηττού.

Πλησιάζοντας την κορυφή, το ζεύγος συνάντησε τρεις χωροφύλακες που (με φωνές και νοήματα) δεν τους άφηναν να προχωρήσουν παραπέρα. Στην πραγματικότητα, οι χωροφύλακες τους έλεγαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό μονοπάτι, καθώς απαγορευόταν να περάσουν από το σημείο εκείνο, επειδή είχε γίνει πρόσφατα η δενδροφύτευση του.

Αλλά ο Νίκολσον και η γυναίκα του δεν κατάλαβαν λέξη, καθώς δεν μιλούσαν σχεδόν καθόλου ελληνικά. Οπότε, αγνόησαν τους χωροφύλακες και συνέχισαν το μονοπάτι που είχαν ήδη πάρει.

Τότε, σύμφωνα πάντα με την επίσημη έκθεση του Βρετανού διπλωμάτη προς την Ελληνική κυβέρνηση, ο ένας από τους τρεις χωροφύλακες τον απώθησε βίαια, τον χτύπησε με το ραβδί του και ( όταν ο Νίκολσον έτρεξε προς την κεντρική οδό) του πέταξε και πέτρες.

Ο Νίκολσον, μετά το επεισόδιο, αποφάσισε να παρακάμψει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και να απευθυνθεί κατευθείαν στον Πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη, παραβιάζοντας έτσι το διπλωματικό πρωτόκολλο. Ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του χωροφύλακα.

Πράγματι, πραγματοποιήθηκε αμέσως έρευνα και προέκυψε ότι ο χωροφύλακας αυτός ήταν ο Λουκάς Καλπούζος, ο οποίος, αφότου τον αναγνώρισε και και ο ίδιος ο Νίκολσον, συνελήφθη και διατάχθηκε δίμηνη φυλάκιση στα µπουντρούµια του Παλαµηδίου ,χωρίς δίκη. Η δε ηµερήσια διαταγή της απόλυσης Καλπούζου θα διαβαζόταν σε συγκέντρωση του προσωπικού της Χωροφυλακής και θα δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το περιστατικό φαινόταν να βαίνει προς εκτόνωση. Όταν όμως ο Νίκολσον πήρε στα χέρια την ημερησία διαταγή της απόλυσης που είχε υπογράψει ο ίδιος ο Τρικούπης, µε την ιδιότητα (και) του υπουργού Στρατιωτικών, έγινε έξαλλος, καθώς διαπίστωσε ότι γινόταν αναφορά και σε δικές του ευθύνες, επειδή πήγε να προσεγγίσει χώρο που απαγορευόταν.

Τελικά, ο Βρετανός διπλωμάτης-απειλώντας ότι θα προκαλέσει επεισόδιο στις σχέσεις Ελλάδας/Αγγλίας-απαίτησε την παρουσία ολόκληρου του σώματος Χωροφυλακής “παρατεταγμένου εν μεγάλη στολή” στην Πλατεία Συντάγματος, όπου θα παρουσίαζε όπλα και θα παιάνιζε τον Αγγλικό Εθνικό ύμνο ενώπιόν του!

Ο αγγλόφιλος Τρικούπης, παρά το γεγονός ότι ο Καλπούζος είχε απολυθεί, έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα. 7 Ιανουαρίου, δύναμη από εκατό άνδρες της Χωροφυλακής Αθηνών παρατάχθηκε στην Πλατεία Συντάγματος και παρουσίασε όπλα στον Βρετανό πρόξενο Μέρλιν, ενώ η μπάντα παιάνιζε τον εθνικό ύμνο της Μ.Βρετανίας “God Save The Queen”!

Η τελετή αυτή είναι ένας απο τους μεγαλύτερους εξευτελισμούς στην ιστορία του Ελληνικού κράτους και ο μεγαλύτερος της Χωροφυλακής.

Η κίνηση του “εκσυγχρονιστή” Τρικούπη προκάλεσε κατακραυγή και όξυνε τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.Ο Τρικούπης πήγε στο κοινοβούλιο και ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση καθώς βλάπτονταν τα..εθνικά συμφέροντα.

Για το περιστατικό,ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής έγραψε το”Λίγοι στίχοι µε µανία, στη Μεγάλη Βρετανία”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ