Η λύση που προωθεί το ΥΠΕΝ αφορά οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων χωρίς «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]

Τέλος στο χάος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη δόμηση εκτός σχεδίου φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με νομοθετική ρύθμιση μεταβατικού χαρακτήρα που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα. «Θέτουμε πολλούς νέους περιορισμούς και ταυτόχρονα διαφυλάττουμε -κατά το δυνατόν- εύλογα ιδιοκτησιακά δικαιώματα» σημείωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι αναζητείται η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο αγαθών.

Αυτή τη στιγμή, μετά τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από τις αρμόδιες πολεοδομικές Αρχές οι τρέχουσες διατάξεις. Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες δόμησης αποφεύγουν πλέον να εκδίδουν οικοδομικές άδειες αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε κοινόχρηστο δημοτικό δρόμο, αναγνωρισμένο με διοικητική πράξη αρμόδιου οργάνου. Η διαπίστωση, όμως, της κοινοχρησίας είναι αδύνατη ή ευχερώς δύσκολη, διότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο και νομικά διαπιστωμένο, με πράξεις της διοίκησης, οδικό δίκτυο. Πρακτικά έχουν παγώσει τα πάντα, με το υπουργείο να ετοιμάζει μεταβατικές διατάξεις έως ότου ολοκληρωθεί ο οργανωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός και αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της αναγνώρισης και της κοινοχρησίας οδών.

Μέσω των διατάξεων το ΥΠΕΝ θέλει να δώσει λύσεις στις νομικές ασάφειες και να διασφαλίσει πως ό,τι οικοδομηθεί στο μεσοδιάστημα θα γίνει με τρόπο αποδεκτό και από τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η προσωρινή ρύθμιση θα περιορίσει τις υφιστάμενες δυνατότητες της εκτός σχεδίου δόμησης, δημιουργώντας ασφάλεια δικαίου. «Υπάρχει ένα αγαθό που είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η διαφύλαξη του χωρικού σχεδιασμού, του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος και υπάρχει και το δικαίωμα -επίσης προστατευόμενο από το Σύνταγμα- για την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιγράφοντας τη φιλοσοφία της ρύθμισης.

Η λύση που προωθεί το ΥΠΕΝ αφορά οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων χωρίς «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό και θα τεθεί σε ισχύ για διάστημα δύο έως τριών ετών, έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων θα πρέπει να διακρίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώνουν ειδικό τίμημα (περιβαλλοντικό ισοδύναμο) για την έκδοση οικοδομικής άδειας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί αργότερα με υπουργική απόφαση, και θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Αναφερόμενος στην κριτική που έχει ασκηθεί από διάφορες πλευρές στη ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, προτού ακόμη δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως έχουν άδικο, γιατί σπεύδουν να σχολιάσουν κάτι που δεν ξέρουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ