Συνάντηση Μητσοτάκη/Ερντογάν – συμπεράσματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα συμπεράσματα  της υποτακτικής συνάντησης Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Ερντογάν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις αμφοτέρων είναι:

Επίσημη ανακοίνωση γραφείου Τούρκου πρωθυπουργού

Επισημαίνονται οι προκλητικές φρασεολογίες του Ερντογάν όπως « τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας και των αδελφών μας στην Ελλάδα», το κάλεσμά του για « μια δίκαιη και διαρκή λύση του θέματος της Κύπρου στη βάση των πραγματικοτήτων στο Νησί» (δηλαδή την νομιμοποίηση των συνεπειών των τουρκικών εγκλημάτων, των παρανομιών και απάνθρωπων ενεργειών).

Ο χαρακτηριστικός χαρακτηρισμός της Χαμάς ως « η Χαμάς είναι μια οργάνωση αντίστασης…δεν βλέπω τη Χαμάς ως μια τρομοκρατική οργάνωση. Αντίθετα, τους βλέπω ως μια ομάδα ανθρώπων που πολεμούν για την υπεράσπιση των δικών τους περιοχών και ανθρώπων…». Αν ο Κ. Μητσοτάκη τους θεωρεί  «τρομοκράτες»,  αυτό τους ενοχλεί (Τούρκους).

Επίσημη ανακοίνωση για τις δηλώσεις  του Έλληνα πρωθυπουργού

Δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά στη Κύπρο και τη  συνεχιζόμενη για 50 χρόνια  τουρκική κατοχή και τις συνέπειές της. Δεν αναφέρθηκε  στα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Η περιορισμένη αναφορά για λύση βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ δεν καλύπτει.  Ο Μητσοτάκης επίσης απέφυγε να αναφερθεί στους πυρηνικούς σταθμούς στη Τουρκία.

Κοινή ανακοίνωση

Από δε την κοινή ανακοίνωση για την συνάντηση, μόνο ένα πράγμα μπορεί εύκολα να εξάγει ένας σοβαρός παρατηρητής. Ενας μόνο νικητής βγαίνει  και αυτός δεν είναι  ο Κ. Μητσοτάκης.

https://www.tccb.gov.tr/en/news/542/152351/-ourunityofunderstandingwithgreeceonthefightagainstterrorisgrowingstronger

https://www.primeminister.gr/2024/05/13/34195

https://www.primeminister.gr/en/2024/05/13/34202

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 14.5.2024

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ