Επιβεβαιώνονται τα πάντα για την εγκληματική Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία είναι το κέντρο προετοιμασίας των παρανόμων, αποκάλυψε έρευνα του Μπι Μπι Σι (BBC).

Αυτή η είδηση έπρεπε να κυκλοφορήσει με κεφαλαία γράμματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Έπρεπε να ήταν η κύρια συζήτηση σε όλες τις δημόσιες αναφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο. Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παράνομη λεγόμενη μετανάστευση.

Και, όμως, η σημαντική αυτή είδηση πνίγηκε στη λεπτομέρεια στο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του Μπι Μπι Σι.

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση ξόδεψε και ξοδεύει εκατομμύρια, δισεκατομμύρια λίρες του Δημοσίου για ν’ αντιμετωπίσει την κρίση, να σταματήσει την άφιξη «μικρών βαρκών» από τη Γαλλία προς τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, με το «σχέδιο Ρουάντα», να στέλνει τους παράνομους στην Ρουάντα που ενέκρινε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, η αρχή του νήματος βρέθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι είναι η ΤΟΥΡΚΙΑ!

Και όμως…

Το ειδησεογραφικό του Μπι Μπι Σι με τίτλο «Πώς βρήκαμε τον πιο καταζητούμενο διακινητή μεταναστών της Ευρώπης», 10.5.2024, υπογραμμένο από τη δημοσιογράφο Sue Mitchell και βοηθό τον εθελοντή Rob Laurie (με επιπρόσθετη αναφορά από τον Ben Milne), αποκάλυψε ότι το κέντρο της παρανομίας είναι η ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο εγκέφαλος, με το ψευδώνυμο «Σκορπιός», έχει τα «κεντρικά του γραφεία» στην ΤΟΥΡΚΙΑ.

Σε ελεύθερη μετάφραση τα κυριότερα σημεία της έρευνας έχουν ως ακολούθως:

Η έρευνα ξεκίνησε για εντοπισμό του πλέον καταζητούμενου ανθρωπο-διακινητή. Το όνομά του Barzan Majeed, καταζητούμενος από αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Όταν τελικά τον βρήκαν, τους είπε «δεν γνωρίζει πόσους έχει μεταφέρει από τη Μάγχη (στο ΗΒ), μπορεί χίλιους, 10.000, δεν τους μέτρησε», τους είπε.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ.jpg
Στη φωτογραφία ο «Σκορπιός» μαζί με τα αδέλφια του, τα πρόσωπα των οποίων είναι καλυμμένα. Τόπος και χρόνος παραμένουν άγνωστοι (Φωτό BBC).

Η δημοσιογράφος μαζί με τον εθελοντή, ο οποίος είναι πρώην στρατιώτης που δουλεύει με πρόσφυγες, ξεκίνησαν για την αναζήτησή του με το όνομα «Σκορπιός».

Αυτός ο «Σκορπιός», για χρόνια, μαζί με τη συμμορία του ελέγχουν την περισσότερη λαθρο-διακίνηση ανθρώπων με βάρκες και φορτηγά διά μέσου της Μάγχης.

Πέραν των 70 «μεταναστών» έχασαν τη ζωή τους από το 2018, προσπαθώντας να φθάσουν στις βρετανικές ακτές με βάρκες από τις ακτές της Γαλλίας, περιλαμβανομένου και ενός 7χρονου κοριτσιού. Δεκάδες χιλιάδες προσπαθούν να κάνουν το ίδιο κάθε χρόνο… Είναι ένα επικίνδυνο ταξίδι, αλλά πολύ επικερδές για τους διακινητές. Χρεώνουν μέχρι και £6.000 κατά άτομο και με σχεδόν 30.000 άτομα να έχουν αποπειραθεί να το κάνουν το 2023 είναι εκ του φυσικού τεράστιο κέρδος για τους λαθρο-διακινητές…

Όταν η Αστυνομία στο ΗΒ μαζεύει παρανόμους, τους παίρνει τα κινητά τους τηλέφωνα και τα ελέγχει. Έτσι βρήκαν ότι από το 2016 ο ίδιος αριθμός εμφανίζεται σ’ αυτά τα κινητά. Συχνά κάτω από το όνομα «Σκορπιός» και κάποτε κάτω από μια φωτογραφία. Ένας ανώτερος αστυνομικός ερευνητής αντιλήφθηκε ότι ο «Σκορπιός» ήταν ένας Κούρδος του Ιράκ, ονόματι Barzan Majeed, ο οποίος, ως 20χρονος το 2006 λαθρο-διακινήθηκε και ο ίδιος στην Αγγλία κρυμμένος σε φορτηγό. Παρόλο που του αρνήθηκαν παραμονή ένα χρόνο αργότερα, παρέμεινε ορισμένα ακόμα χρόνια στο ΗΒ – ορισμένα στη φυλακή για παρανομίες όπλων και ναρκωτικών.

Τελικά τον απέλασαν στο Ιράκ το 2015. Λίγο αργότερα, πιστεύεται ότι ο Majeed «κληρονόμησε» την επιχείρηση λαθρο-διακίνησης ανθρώπων του μεγαλύτερου αδελφού του, ο όποιος εκτελούσε ποινή φυλάκισης στο Βέλγιο και έγινε γνωστός ως «Σκορπιός».

Μεταξύ 2016 και 2021, ο «Σκορπιός» και η συμμορία του πιστεύεται ήλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος του λαθρο-ανθρώπινου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Majeed το 2012 εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων στο Nottingham. Μια δίχρονη διεθνής αστυνομική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστούν 26 μέλη της συμμορίας του από δικαστήρια στο ΗΒ, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Όμως, ο «Σκορπιός» ξέφυγε της σύλληψης. Εν τη απουσία του δικάστηκε στο Βέλγιο και καταδικάστηκε για 121 κατηγορίες ανθρωπο-διακίνησης. Τον Οκτώβριο του 2022 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο £834.000.

Έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του και είναι αυτό το μυστήριο που ξεκίνησαν οι ερευνητές του Μπι Μπι Σι να ανακαλύψουν.

Sue και Rob.jpg
H Sue και ο Rob όταν τελικά συνάντησαν τον «Σκορπιό» σε καφέ στο Ιράκ. «Sue and Rob’s meeting with Scorpion was secretly filmed by their driver» – από το δημοσίευμα του BBC

Βάση της συμμορίας η Τουρκία

Ένας σύνδεσμος του εθελοντή Rob τούς έβαλε σε επαφή με έναν Ιρανό, ο οποίος είπε ότι είχε επικοινωνία με τον «Σκορπιό» όταν προσπάθησε να περάσει τη Μάγχη. Ο «Σκορπιός» είχε πει στον Ιρανό ότι η βάση του ήταν η Τουρκία, απ’ όπου και συντόνιζε την επιχείρηση (remotely) εξ αποστάσεως.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε στο Βέλγιο τον μεγαλύτερο αδελφό του Majeed, ο οποίος έχει βγει από τη φυλακή. Και εκείνος τους είπε επίσης ότι ο «Σκορπιός» μάλλον ήταν στη Τουρκία.

Για τους περισσότερους «μετανάστες» που έχουν προορισμένο το ΗΒ, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σταθμός προετοιμασίας. Η Τουρκία, λόγω της μεταναστευτικής νομοθεσίας της, προσφέρει εύκολα βίζα για είσοδο σε χώρες της Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής.

Οι έρευνες της ομάδας την έφεραν σε ένα καφέ στην Κωνσταντινούπολη. Η επικοινωνία δεν ήταν εύκολη. Τελικά τους είπαν ότι ο Majeed είχε καταθέσει £172.000 σε ένα γραφείο ανταλλαγής συναλλάγματος. Πήγαν εκεί και άφησαν τους αριθμούς των τηλεφώνων τους. Τα μεσάνυχτα κτύπησε το τηλέφωνο του Rob, δεν έδειχνε στοιχεία, αλλά τους μίλησε κάποιος ισχυριζόμενος ότι ήταν ο Barzan Majeed. Δεν περίμεναν το τηλεφώνημα και δεν είχαν προετοιμαστεί να ηχογραφήσουν την συνομιλία, αλλά αυτός τους είπε ότι ήταν ο «Σκορπιός», «ακούω ότι με γυρεύετε». Τα όσα τους είπε συμφωνούσαν με ό,τι γνώριζαν γι’ αυτόν, ότι έζησε στο Nottingham μέχρι το 2015, αλλά αρνήθηκε ότι ήταν αναμεμειγμένος με επιχείρηση διακίνησης. «Δεν είναι αλήθεια, είναι τα media», είπε. Δεν τους είπε από που τηλεφωνούσε ούτε αν θα τους ξανα-τηλεφωνούσε.

Εν τω μεταξύ, ένας τοπικός σύνδεσμος του Rob τούς είπε ότι ο «Σκορπιός» τώρα ήταν αναμεμειγμένος στην παράνομη διακίνηση από την Τουρκία προς Ελλάδα και Ιταλία… Πολλά λεφτά, άνθρωποι πλήρωναν μέχρι και 10.000 ευρώ για μια θέση στις βάρκες. Τα τελευταία 10 χρόνια, πέραν των 720.000 ανθρώπων πιστεύεται ότι αποπειράθηκαν να περάσουν την Ανατολική Μεσόγειο προς Ευρώπη, από τους οποίους 2.500 σχεδόν έχουν πνιγεί…

Τον Φεβρουάριο 2023, σχεδόν 95 άνθρωποι πέθαναν σε βάρκα μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας.

Ξαφνικά τους ξανατηλεφώνησε ο «Σκορπιός» και τους είπε (αυτήν τη φορά) ότι ήταν απλώς ο άνθρωπος για τα λεφτά και έδειξε ελάχιστη λύπη για τους πνιγμένους…

Ο επόμενος σταθμός των ερευνητών ήταν η τουριστική περιοχή του Μαρμαρά, όπου η τουρκική αστυνομία τούς είπε πως πιστεύουν ότι ο «Σκορπιός» έχει εξοχικό εκεί. Ρώτησαν εδώ κι εκεί και κάποια τους τηλεφώνησε και τους είπε ότι τον γνωρίζει. Και ότι ήταν αναμεμειγμένος με ανθρωπο-διακίνηση και δεν τον ενδιέφερε η τύχη των ανθρώπων, αλλά τα λεφτά. Ότι δεν τον είδε τελευταία στο εξοχικό στον Μαρμαρά, αν και κάποιος τής είπε ότι μπορεί να είναι στο Ιράκ. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από κάποιον άλλον σύνδεσμο, ο οποίος τους είπε πως τον είδε στη Sulaymaniyah, στην κουρδική περιοχή του Ιράκ….

Τελικά κατάφεραν να συναντήσουν τον «Σκορπιό» σε ένα καφέ στο Ιράκ και η συνάντηση βιντεογραφήθηκε κρυφά από τον οδηγό τους. Ήταν πολύ ωραία ντυμένος και άλλα τρία πρόσωπα, οι φρουροί, παρακάθισαν λίγο παραπέρα… Γι’ ακόμα μια φορά αρνήθηκε για όσα κατηγορείται… κάλεσε τον Rob να επισκεφθεί το γραφείο του στην κουρδική πόλη, όπου γίνεται η συναλλαγή λεφτών… και τους είπε «κανένας δεν τους αναγκάζει… ικετεύουν τους διακινητές…». Παραδέχθηκε, τελικά, όπως φαίνεται, ότι μεταξύ 2016-2019 ήταν ένας από τους δύο επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Βέλγιο και Γαλλία και ότι χειρίστηκε εκατομμύρια δολάρια… αρνήθηκε ότι συνεχίζει τα ίδια, όμως οι ενέργειές του φαίνεται να τον διαψεύδουν… γράφει το δημοσίευμα του Μπι Μπι Σι.

Και ολοκληρώνει η έρευνα, αποκαλύπτοντας τα εξής και ότι αυτή ήταν τελευταία φορά που είδαν τον «Σκορπιό»:

«Ο Rob είδε καταλόγους αριθμών διαβατηρίων. Αργότερα μάθαμε ότι οι λαθρο-διακινητές τούς στέλνουν σε αξιωματούχους του Ιράκ, ο οποίοι στη συνέχεια δωροδοκούνται για να εκδίδουν ψεύτικες βίζες, ώστε να μπορούν οι ‘‘μετανάστες’’ να ταξιδεύουν στην Τουρκία».

Επιβεβαιώνονται τα πάντα για την εγκληματική ενοχή της Τουρκίας, γνωρίζουν τους πάντες για την απάνθρωπη αυτή διακίνηση. Και όμως ολόκληρη η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία -κυρίως η τελευταία- κλείνουν τα μάτια! Κατά τα άλλα… παπαγαλίζουν ότι προσπαθούν να σταματήσουν τη λαθρο-διακίνηση!!! Και για χρόνια η περίεργη ΕΕ (και μαζί Κύπρος και Ελλάδα) χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία…

Έλεος! Ευρωπαϊκά… «Σόδομα και Γόμορρα»…

«Συνελήφθη ο «Σκορπιός»

Μετά την έρευνα του Μπι Μπι Σι, τελικά συνελήφθη στο Ιράκ ο «Σκορπιός». Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) επιβεβαίωσε τη σύλληψη και ανακοίνωσε πως είναι ευγνώμονες στο BBC για την ανάδειξη της υπόθεσής του. Σχετικά στην «Ελευθερία» Λονδίνου, 16.5.2024

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/516202481559Eleftheria_1205..pdf

Φανούλα Αργυρού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ