Προκειμένου να διέλθει κάτω από τις γέφυρες των Στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, στο πλοίο γεωτρήσεων ‘Abdulhamid Han’ διαλύθηκε ο πύργος του, ύψους 112 μέτρων, στα ναυπηγεία της Σμύρνης.
Έτσι, μετά την αποσυναρμολόγηση ενός τμήματος 56 μέτρων του πύργου, το Abdulhamid Han έφθασε στον Βόσπορο. Αφού περάσει τα Στενά, το πλοίο θα συμμετάσχει σε δραστηριότητες γεώτρησης στο Πεδίο Αερίου ‘Sakarya’.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής στο Πεδία Αερίου ‘Sakarya’.
Το πλοίο γεωτρήσεων Abdulhamid Han, το οποίο στάλθηκε στη Μεσόγειο για εξερεύνηση και βυθοκόρηση το 2021, ξεκίνησε τώρα για τη Μαύρη Θάλασσα αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του εκεί.
Το πλοίο που διέρχεται από το Βόσπορο θα περάσει στη Μαύρη Θάλασσα με σκοπό την ανάπτυξη του Πεδίου Φυσικού Αερίου Sakarya και την εκσκαφή εξερευνητικών πηγαδιών σε άλλες τοποθεσίες στη Μαύρη Θάλασσα.
- Το Abdulhamid Han κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Daewoo στη Νότια Κορέα. Το πλοίο έχει μήκος 239 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα, ύψος σανίδας 19 μέτρα και ύψος πύργου 112 μέτρα. Το πλοίο, το οποίο μπορεί να τρυπήσει σε βάθος 12.120 μέτρων, θα μεταβεί στο λιμάνι Filyos της επαρχίας Ζονγκουλντάκ μετά την ολοκλήρωση της διέλευσης του Βοσπόρου και εκεί θα πραγματοποιηθεί η συναρμολόγηση του πύργου.
Η τέταρτη αποστολή του πλοίου γεώτρησης «Abdülhamid Han», το οποίο αγοράστηκε από την Turkish Petroleum Corporation (TPAO) έναντι 180 εκατομμυρίων δολαρίων και μπήκε στο απόθεμά της, θα είναι η Sakarya, μετά τα πηγάδια Yörükler-1, Taşucu-1 και Akseki-1.
Επίσπευση της άντλησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου
Yeni Şafak
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλμπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος έστειλε το Abdülhamid Han στη νέα του θέση στο Βόσπορο, δήλωσε: «Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή του Πεδίου φυσικού αερίου Sakarya πολύ γρήγορα.
«Στόχος μας το πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι να μετατρέψουμε τα 5,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή να καλύψουμε τις ανάγκες σε φυσικό αέριο σχεδόν 5 εκατομμυρίων νοικοκυριών», είπε.
Δεν εγκαταλείψαμε τη «Γαλάζια Πατρίδα»
Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη τους τοποθεσία στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν η Μεσόγειος, ο Μπαϊρακτάρ είπε:
«Δεν έχουμε εγκαταλείψει ποτέ τη Μεσόγειο. Δεν προσεγγίζουμε τη Γαλάζια Πατρίδα σαν παραμύθι, όπως κάποιοι. Η Γαλάζια Πατρίδα θα είναι το έπος μας στις θάλασσες. Γιατί υπάρχουν και τοποθεσίες στη Μεσόγειο για στις οποίες ευελπιστούμε σε ανακαλύψεις. Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στη Μεσόγειο. «Φυσικά, κάνουμε σχέδια σχετικά με αυτό για το 2026», είπε.
5 εκατομμύρια νοικοκυριά χρειάζονται οικιακό αέριο
Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια αγορασμένη πλωτή μονάδα παραγωγής θα έρθει στην Τουρκία, ο Μπαϊρακτάρ είπε:
«Από εκεί θα παράγουμε 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που είναι αρκετά για άλλα 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, το 2026». «Ως εκ τούτου, θα παράγουμε τις ανάγκες 10 εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Μαύρη Θάλασσα με δικό μας φυσικό αέριο», είπε.
—