Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας προειδοποίησε τον διεστραμμένο Επστάιν ότι ο Πούτιν σκόπευε να θέσει εκτός νόμου τις ΜΚΟ!
Πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία του Έπσταϊν υποδηλώνουν ότι ο Τζέφρι Έπσταϊν ενημερώθηκε εγκαίρως ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποφασίσει να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό ξένων ΜΚΟ ως «ξένων πρακτόρων» στη Ρωσία.
Σε μια ανταλλαγή email το 2013, ο Thorbjørn Jagland — πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και τότε Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης — γράφει:
«Περίεργο. Μόλις δέχτηκα ένα τηλεφώνημα που με ενημέρωσε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να αλλάξει τον νόμο για τους ξένους πράκτορες μετά τη συνάντηση που είχαμε… Ρώτησα για εσάς και μου είπαν ότι θα συμβεί.»

Η απάντηση του Έπσταϊν είναι σύντομη:
«Κανένα πρόβλημα, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον.»
Ο Έπσταϊν προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε Ρώσους αξιωματούχους, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να μπει σε κανέναν πραγματικό κύκλο λήψης αποφάσεων, ωστόσο η αλληλογραφία εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το δίκτυό του και γιατί μια ανώτερη ευρωπαϊκή πολιτική προσωπικότητα θα συζητούσε μαζί του επικείμενες ρωσικές νομικές αποφάσεις.
Η εξήγηση για το ενδιαφέρον του Επστάιν για τα ρωσικά τεκταινόμενα αναφορικά με τις ΜΚΟ αποκαλυπτεται σε αλλά έγγραφα που δείχνουν οτι ο διεστραμμένος στήριζε με κάθε τρόπο τον αντικαθεστωτικό Ponomarev.
