Την έντονη φημολογία για πρόωρη αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,
έσπευσε να διαψεύσει η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η πρώτη θεματοφύλακας του ευρώ σκέφτεται να εγκαταλείψει τη θέση της πριν από το τέλος της οκταετούς θητείας της, τον Οκτώβριο του 2027.
«Η πρόεδρος Λαγκάρντ είναι πλήρως επικεντρωμένη στην αποστολή της και δεν έχει λάβει καμιά απόφαση αναφορικά με το τέλος της θητείας της», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ως αντίδραση, το ευρώ κατέγραψε ήπιες πιέσεις, υποχωρώντας το πρωί κατά 0,16% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,18 δολάρια
Το δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται ανώνυμη πηγή με γνώση των προθέσεών της, συνέδεε την ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τις γαλλικές εκλογές του 2027.
Κατά το δημοσίευμα, η Κριστίν Λαγκάρντ επιθυμεί να έχει αποχωρήσει πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, επιδιώκοντας παράλληλα να διευκολύνει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στη διαδικασία επιλογής νέου επικεφαλής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων για την ευρωζώνη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία,
θα ήθελε να έχει λόγο στην επιλογή του μελλοντικού προέδρου της ΕΚΤ, σ’ ένα ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο που θεωρείται ευαίσθητο, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα λόγω της καταδίκης της από δικαστήριο, θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ο προστατευόμενός της, Ζορντάν Μπαρντελά.
Αμφότεροι είναι ευρωσκεπτικιστές, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
