Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τους Ευρωπαίους συμμάχους της να προετοιμαστούν για καθυστερήσεις στην παράδοση αμερικανικών όπλων
συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times στις 2 Μαίου, επικαλούμενη πηγές της.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον του Ιράν που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες «ξόδεψαν» τα όπλα τους και τώρα χρειάζονται χρόνο για να τα αναπληρώσουν.
Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στις 8 Απριλίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέρει η ουκρανική Kyiv Independent.
Αρκετές πηγές δήλωσαν στους Financial Times ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία είχαν ενημερωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες
ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, με δύο πηγές να αναφέρουν επίσης πιθανές καθυστερήσεις στην Ασία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία PURL, η δωρεάν παροχή όπλων τελείωσε, οι ΗΠΑ, τώρα, πωλούν όπλα σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες στη συνέχεια προμηθεύουν τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία.
Μεγαλύτερη ανησυχία για την Ουκρανία προκαλούν τα πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα όπως το HIMARS — που χρησιμοποιούνται για τη στόχευση εχθρικών θέσεων και εγκαταστάσεων πίσω από τις πρώτες γραμμές — και το NASAMS — που χρησιμοποιείται για την εξάλειψη εναέριων απειλών όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
—
