Συγκλονιστικές εικόνες: Οι τζιχαντιστές μετέτρεψαν τη Μααλούλα από σύμβολο της Ορθοδοξίας σε πόλη φάντασμα (φωτό+βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

μααλουλασΣχεδόν έξι μήνες μετά την ανακατάληψη της Μααλούλα από τον συριακό στρατό που εκδίωξε τους ισλαμιστές δολοφόνους, η πόλη παραμένει ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη. Το άλλοτε ακμάζον προπύργιο της Ορθοδοξίας με τις 17 εκκλησίες σήμερα θυμίζει πόλη «φάντασμα».

Η Μααλούλα έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Μετώπου αλ Νούσρα το Σεπτέμβριο του 2013. Επί οκτώ μήνες οι ισλαμοφασίστες κατέστρεφαν και έκαιγαν κάθε τι χριστιανικό, ιερά κειμήλια, εικόνες αγιογραφίες, ολόκληρες εκκλησίες.

μαλουλα2

μαλουλα3

Δεκάδες χριστιανοί κάτοικοι δολοφονήθηκαν όταν αρνήθηκαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, ενώ 12 Ελληνορθόδοξες μοναχές απήχθησαν από τα ισλαμιστικά κτήνη και παρέμειναν αιχμάλωτες για τρεις περίπου μήνες.

μαλουλα4

Η δημοσιογράφος του Russia Today που επισκέφθηκε τη Μααλούλα αναφέρει ότι η πόλη δεν έχει ανακάμψει, ενώ προσθέτει ότι από τους περίπου 4.000 κατοίκους που είχε κάποτε, σήμερα ανάμεσα στα ερείπια ζουν ελάχιστοι.

«Ζούσα με τις καλόγριες και ήμουν στη Δαμασκό, όταν σημειώθηκε η επίθεση  – δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε πίσω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Πατριάρχης μας άνοιξε ένα σχολείο για τα παιδιά από τη Μααλούλα και δίδασκα στη Δαμασκό για σχεδόν ένα χρόνο. Τώρα μπορούμε να επιστρέψουμε», δήλωσε ο Amal Al Taweel στο RT.

https://www.youtube.com/watch?v=gqueteZxvvU

Η Μααλούλα βρίσκεται περίπου 60χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού. Χτισμένη σε μια τραχιά πλαγιά αποτελούσε προπύργιο της Ορθοδοξίας στη Συρία, αλλά και παγκόσμιο πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τον κατάλογο της Unesco. Η Μααλούλα ήταν επίσης ένα από τα ελάχιστα πλέον μέρη που οι κάτοικοι μιλούσαν Αραμαϊκά, τη γλώσσα που πιστεύεται ότι μιλούσε και ο Χριστός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ