Το «πάρτι», το πέπλο σιωπής και οι «εκλεκτοί» της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην Πάτρα!…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Επ. Ι. Στήμονας

Οι καθηγητές Π. Γρουμπός και Β. Κωστόπουλος, είναι οι δύο «εκλεκτοί» του Γενικού Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας Χρ, Βασιλάκου, στην Πάτρα, οι οποίοι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προορίζονται, να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πελατειακό τοπίο που διαμορφώνεται για «την  έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία» στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο Βασ. Κωστόπουλος, προφανώς, «ανταμείβεται», όπως διατείνονται οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, για την αμέριστη στήριξη που παρείχε στην Τσ. Κυριαζοπούλου, ώστε να εκλεγεί στο Πρυτανικό αξίωμα, ενώ για τον Π. Γρουμπό, ίσως …μέτρησαν και άλλα «κριτήρια», που σχετίζονται με «τα έργα και τις ημέρες του» στη διοίκηση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, την περίοδο 2005-2010.

Πανεπιστημιακοί κύκλοι, που γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα», επικεντρώνουν τις βολές τους στο πέπλο σιωπής, το οποίο εξακολουθεί να καλύπτει το πάρτι που είχε στηθεί, με πρόσχημα , όπως αποδείχτηκε, τον περιβόητο «Πόλο Καινοτομίας», προυπολογισμού 4.392.662 ευρώ!

Αγνοείται, σκανδαλωδώς, η τύχη τόσο της υπ.αριθμ. 10559/20.9.2011 Έκθεσης Διαχείρισης του ΔΣ του Επιστημονικού Πάρκου προς το Υπουργείο Οικονομικών, την ΕΓ ΔΕΚΟ και τη Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, όσο και της υπ. αριθμ. 11852/14.3.2012 αναφοράς του αντικαταστάτη του Π, Γρουμπού, καθηγητή Κων. Τσεκούρα, προς την Εισαγγελία Πατρών.
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, οι καθηγητές Γ. Παναγιωτάκης και Γιάν. Ματσούκας, που διαδέχτηκαν στη διοίκηση του Πάρκου τον Κ.Τσεκούρα, δεν επέδειξαν καμία διάθεση, ώστε να αποκαλυφθεί «το καθεστώς ζόφου, στο οποίο κυριάρχησαν η αδιαφάνεια, τα ισχυρά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, οι λοβιτούρες και οι πελατειακές σχέσεις». Αντίθετα, αυτοχειροκροτούνται για «την επιτυχημένη και γόνιμη διοίκηση», που άσκησαν, επειδή …«απέσπασαν την επιδοκιμασία και τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού, και των συνεργατών του, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Επιστημονικό Πάρκο»!…
Αλλά  και ο Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, ο οποίος προ ημερών εγκατέστησε το νέο ΔΣ, υπό τον ομότιμο καθηγητή Γ. Καραισκάκη, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα πεπραγμένα της διοίκησης Γρουμπού, που «είχε μετατρέψει το Επιστημονικό Πάρκο από θερμοκοιτίδα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε χώρο άνθησης πρακτικών και συμπεριφορών που ανέδυαν αφόρητη δυσοσμία και έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της κοινωνίας».
Αποκαλυπτική, των παραπάνω, είναι (και) η επιστολή παραίτησης του απελθόντα προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Κ. Τσεκούρα, προς τον, τότε, υπουργό
Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
«Βρεθήκαμε», αναφέρει ο Κ. Τσεκούρας, «μπροστά σε μια κατάσταση η οποία είχε οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό της λειτουργίας του ΕΠΠ από την βασική του κατεύθυνση, αυτής της θερμοκοιτίδας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας έντασης υψηλής τεχνολογίας, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης προγραμμάτων αμφιβόλου προστιθέμενης αξίας οποιουδήποτε είδους, πλην των προσωπικών αμοιβών των συμμετεχόντων σε αυτά. Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε:
i. Την τραγική οικονομική κατάσταση της Εταιρείας εξαιτίας (α) της συμμετοχής της στα προαναφερθέντα προγράμματα, (β) της απομείωσης των χρηματοοικονομικών της πόρων που δεν αποτυπώθηκαν στο λογιστικό της σύστημα και (γ) του τουλάχιστον ανορθολογικού τρόπου διαχείρισης του συνόλου των οικονομικών πόρων του ΕΠΠ.
ii. Την λειτουργική αποδιοργάνωση της Εταιρείας εξαιτίας της άσκησης «άτυπης» διοίκησης από πρόσωπα που αφενός κανένας θεσμικός ρόλος δεν τους είχε ανατεθεί και αφετέρου είχαν ισχυρά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα από την λειτουργική της αποδιοργάνωση.
iii. Την μη άσκηση εποπτείας από οποιοδήποτε Δημόσιο φορέα στην λειτουργία του ΕΠΠ, αν και Δημόσιοι Πόροι έχουν επενδυθεί στο παρελθόν σε αυτό και καταφανώς το ίδιο το αντικείμενο του εμπίπτει στην περιοχή του Δημοσίου Συμφέροντος.
Η προκλητική απουσία εποπτείας από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα έχει μετατρέψει το Επιστημονικό Πάρκο από θερμοκοιτίδα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε χώρο άνθησης πρακτικών και συμπεριφορών που αναδύουν αφόρητη δυσοσμία και έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της κοινωνίας».
Ο Κ. Τσεκούρας, αφού κάνει λόγο για «ένα καθεστώς ζόφου, στο οποίο κυριαρχούν η αδιαφάνεια, τα ισχυρά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, οι λοβιτούρες και οι πελατειακές σχέσεις», καταλήγει:
«Εκφράζω την βαθιά μου απογοήτευση και πικρία για το γεγονός ότι «γκρίζες αντιδράσεις» -οι οποίες ποτέ δεν είδαν το φως της ημέρας αλλά αναπτύσσονται στο σκοτάδι και αποπνέουν άσχημη οσμή- αναστέλλουν επί της ουσίας την λειτουργία της κρατικής μηχανής, έστω και για θέματα «ελάσσονος σημασίας» όπως αυτό του ΕΠΠ, προκαλώντας αναποτελεσματικότητες που τόσο έχουν στοιχίσει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες με εμφανή αποτελέσματα»!…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ