Σκληρή απάντηση της Ουγγαρίας στην Ουάσινγκτον: Η χώρα μας δεν είναι Γκουαντάναμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΡΜΠΑΝTo κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απέρριψε σήμερα τις καταγγελίες των ΗΠΑ περί διαφθοράς εναντίον 6 στελεχών της ουγγρικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η Ουγγαρία «δεν είναι Γκουαντάναμο», η φυλακή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Κούβα, όπου η Ουάσιγκτον κρατάει «εχθρικούς μαχητές» χωρίς αποδείξεις.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στα 6 αυτά πρόσωπα, υποστηρίζοντας ότι ενεπλάκησαν ή έχουν επωφεληθεί από ενέργειες διαφθοράς και ότι η δέσμευση της Ουγγαρίας για διαφανή δημοκρατία έχει ατονήσει.

Η γραμματέας φορολογικών εσόδων Ίλντικο Βίντα επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται μεταξύ των 6 προσώπων ωστόσο αρνήθηκε ότι υπέπεσε σε λάθη. Χθες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτησή της και πιο εκτεταμένες δημοκρατικές ελευθερίες.

Η Βίντα επισκέφθηκε σήμερα τον Αμερικανό επιτετραμμένο Αντρέ Γκούντφρεντ, χωρίς να έχει λάβει επίσημη πρόσκληση, ο οποίος φαίνεται πως αναφέρθηκε σε ένα σύνολο υποθέσεων διαφθοράς, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει συγκεκριμένες αποδείξεις.
«Δε μάθαμε τίποτα» δήλωσε η ίδια στο τηλεοπτικό δίκτυο Hir TV.

Επιπλέον ο Άνταλ Ρόγκαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, επισήμανε ότι από τη στιγμή που δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις σε οιαδήποτε από τις υποθέσεις αυτές, «πρέπει να συμπεράνουμε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τέτοιου είδους στοιχεία»

«Η Ουγγαρία δεν είναι Γκουαντάναμο» τόνισε ο Ρόγκαν.

«Κανείς δε μπορεί να κατηγορηθεί εδώ χωρίς αποδείξεις».

Περίπου 150 αλλοδαποί που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές στη βάση τους στον Κόλπο του Γκουαντάναμο στην Κούβα, πολλοί εκ των οποίων δεν γνωρίζουν καν ποιες κατηγορίες τους βαρύνουν ή δεν έχουν δικαστεί, ενώ δεν απολαύουν τα δικαιώματα που θα είχαν με βάση το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης.

Ο Ρόγκαν επίσης προέτρεψε την Ουάσιγκτον να στείλει στην Ουγγαρία «έναν πρεσβευτή που μπορεί να αντιπροσωπεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα με αποτελεσματικό τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ