Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, Τούρκοι, επιτέθηκαν σε Αμερικανούς ναύτες (BINTEO)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΡΟΟΠΣΤα μέλη μιας τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν σήμερα εναντίον 3 ναυτών του στόλου των ΗΠΑ σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας το σύνθημα «Γιάνκις, πηγαίνετε σπίτια σας» ενώ επιχείρησαν να καλύψουν τα κεφάλια τους με κουκούλες, διαπράττοντας μια επίθεση που καταδίκασε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο βίντεο όπου καταγράφεται το περιστατικό και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Ένωση Τουρκικής Νεότητας εμφανίζονται οι δράστες να περικυκλώνουν τους ναύτες, που ανήκουν στον αμερικανικό στόλο που έχει σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, να τους αποκαλούν «δολοφόνους» και να πετούν εναντίον τους πορτοκαλί μπογιά.

Η επίθεση αυτή φαίνεται πως συνδέεται με ένα περιστατικό που συνέβη στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2003, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τα μέλη μιας μονάδας των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και οδήγησαν τους συλληφθέντες για ανάκριση αφού τους είχαν φορέσει κουκούλες στα κεφάλια τους.

«Καθώς σας θεωρούμε φονιάδες, δολοφόνους, θέλουμε να φύγετε από την χώρα μας» λέει ένας εκ των επιτιθέμενων στα αγγλικά, προτού η ομάδα κυνηγήσει τους στρατιώτες σε ένα δρόμο στις ακτές του Βοσπόρου.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ χαρακτήρισε το βίντεο, που προφανώς γύρισε ένα από τα μέλη της συμμορίας, «αποκρουστικό» και καταδίκασε την επίθεση.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τεράστια πλειονότητα των Τούρκων θα συμφωνήσουν μαζί μας και θα καταδικάσουν μία ενέργεια που προσβάλλει σε τέτοιο βαθμό την φήμη της Τουρκίας ως φιλόξενης χώρας» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Τουρκία αποτελεί εδώ και καιρό ένα σημαντικό εταίρο της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο το αντιαμερικανικό αίσθημα έχει οξυνθεί σε πολλές ομάδες της κοινωνίας, ειδικά μετά την αμερικανική εισβολή το 2003 στο Ιράκ.

Μία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Οκτωβρίου κατέδειξε ότι το ποσοστό των Τούρκων που είναι διάκεινται θετικά έναντι των ΗΠΑ φθάνει μόλις το 19%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ