Μία από τις βασικές πτυχές του σκανδάλου Novartis είναι οι τιμές των νέων φαρμάκων που εισήγαγε η εταιρεία στην Ελλάδα.
Οι τιμές ορίζονταν έως και πριν από το 2010 από το υπουργείο Ανάπτυξης και κατόπιν τα σκευάσματα διοχετεύονταν στην αγορά.
Το σημαντικό είναι όμως πως αυτές οι τιμές αποτελούσαν τον μπούσουλα για άλλες αγορές (Βραζιλία, Τουρκία, Αυστραλία κ.α.) που έχουν σημείο αναφοράς τους και τη χώρα μας, ώστε να τιμολογήσουν ανάλογα τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως όσο ψηλότερα ήταν η τιμή, τόσο μεγαλύτερο ήταν το κέρδος της εταιρείας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις τιμολογήσεων νέων φαρμάκων της Novartis που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών:
Φάρμακο με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη, ως Dalzad (εμπορική ονομασία) κόστιζε 17,30 ευρώ αλλά ως Diovan κόστιζε 18,01 ευρώ.
Η ακριβότερη… βαλσαρτάνη ως Diovan είναι διαχρονικά από τα φάρμακα με τεράστια κατανάλωση πανελλαδικά, άρα αυτή η επιπλέον μυστηριώδης επιβάρυνση των 0,80 ευρώ ανά τεμάχιο που απεκρύβη τεχνηέντως εξαιτίας του ότι η συνταγογράφηση -τότε- δεν γινόταν με δραστική ουσία, αθροισμένη στα εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια που καταναλώθηκαν, αύξησε αδικαιολόγητα τη φαρμακευτική δαπάνη σε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.
Με απλά λόγια, αυτή η μικρή διαφορά στην τιμή φαίνεται πως απέφερε εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία σε παγκόσμια κλίμακα.
Το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Eucreas, που αποτελούσε συνδυασμό των φαρμάκων μεθφορμίνη και γιλδαγλιπτίνη, και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνδυασμός των εμπορικών σκευασμάτων Glucophage και Galvus για το σάκχαρο. Ενώ η τιμή των δύο τελευταίων, αθροιστικά, μέχρι και το 2009 και για μια σειρά ετών πριν ήταν κοντά στα 70 ευρώ, η τιμή του συνδυασμού τους (Εucreas) ήταν… 130 ευρώ.
Κάτι ανάλογο ισχύει και με το Lucentis (φάρμακο για την καταπολέμηση της ωχράς κηλίδας), το οποίο πήρε αρχική τιμή το 2009 στα 1.524,99 ευρώ για να πέσει την επόμενη χρονιά στα… 1.059,60 ευρώ.
Εντελώς… συμπτωματικά εκείνη την περίοδο δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το «σκάνδαλο της ωχράς κηλίδας», που αφορούσε την παράνομη εξαγωγή φαρμάκων θεραπείας της, μια ιστορία που άρχισε έπειτα από καταγγελία στο ΣΔΟΕ.
«Εκατοντάδες φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και γιατροί φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων μεγάλης αξίας (με κύριο τμήμα της απάτης το σκεύασμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου οφθαλμολογικού προβλήματος), τα οποία επισήμως φαίνεται να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και να έχουν χορηγηθεί σε Ελληνες ασθενείς. Ηδη το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας, ενώ η δράση του κυκλώματος φαίνεται να επεκτείνεται από την Αθήνα ώς την Καλαμάτα και από τη Θεσσαλονίκη ώς την Κέρκυρα…», ανέφερε χαρακτηριστικά τότε η εφημερίδα «Το Βήμα» (29.4.2012).