Βασικοί Κανόνες Υγιεινής Διατροφής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

diatrofi
Ο Δεκάλογος Υγιεινής Διατροφής

1. Είναι καλό να τρώμε όσο μπορούμε περισσότερες φυσικές ωμές αμαγείρευτες τροφές και όχι συνεχώς μαγειρεμένες, γιατί μια πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία καταστρέφει τις τροφές. Οι φρέσκες φυσικές τροφές περιέχουν τα οργανικά στοιχεία και τις ζωτικές βιταμίνες. Ας αποφεύγονται οι διατηρημένες τροφές που είναι αλλοιωμένες, γεμάτες χημικές ουσίες, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να διατηρηθούν.
2. Να τρώμε όσο μπορούμε λιγότερα είδη τροφής σε κάθε γεύμα. Τα γαστρικά μας υγρά χωνεύουν με μεγάλη δυσκολία και κούραση πολύπλοκους σχηματισμούς τροφών. Βεβαίως χρειαζόμαστε πολλά συστατικά, αλλά δεν μπορούμε να τα πάρουμε όλα σε ένα και το αυτό γεύμα. Ας αποφεύγουμε λοιπόν τους κακούς συνδυασμούς τροφών, οι οποίοι δημιουργούν βλαβερές ζυμώσεις, αέρια, πόνους, δυσπεψίες, ξινίλες, που είναι συνήθως ο πρόδρομος του έλκους.
Οι ακόλουθοι συνδυασμοί προκαλούν καταστρεπτικές ζυμώσεις:
α) Λευκωματούχες τροφές, δηλαδή κρέας, ψάρι, αυγό, τυρί, γάλα, δεν πρέπει να τρώγονται μαζί με αμυλούχες, δηλαδή ρύζι, άσπρο ψωμί ή πάστες.
β) Γάλα με αυγά επίσης είναι κακός συνδυασμός.
γ) Γάλα με γαλακτερά προϊόντα.
δ) Γάλα με αγγουράκι, πεπόνι ή κεράσια ή άλλα φρούτα και λαχανικά. Το γάλα δεν συνδυάζεται παρά με λίγες σταφίδες ή λίγο μαύρο ψωμί.
ε) Γλυκά φρούτα μαζί με ξινά φρούτα είναι επίσης κακός συνδυασμός.
στ) Καρπούζι με σταφύλι.
ζ) Όλα τα φρέσκα φρούτα, κυρίως τα ξινά, μαζί με μαγειρεμένες τροφές -ως επιδόρπιο- προκαλούν καταστρεπτικές ζυμώσεις. Τα φρέσκα φρούτα όταν τρώγονται μόνα τους είναι ευεργετικά.
3. Υγιεινός όρος. Η πολυφαγία εξαντλεί το πεπτικό σύστημα. Καθετί το περιττό στον οργανισμό προκαλεί καταστροφικές ζυμώσεις, τοξινώσεις και ασθένειες.
4. Αν η ζωή μας είναι καθιστική, τότε ας παραλείψουμε το πρόγευμα ή ας το αντικαταστήσουμε με φρέσκα φρούτα ή χυμό φρούτων. Η πρωινή όρεξη για φαγητό είναι απλώς ένα ζήτημα συνήθειας, που αν εγκαταλειφθεί για λίγες μέρες ουδέποτε ξαναπαρουσιάζεται.
5. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το φρέσκο γάλα πρέπει να αποτελούν τα ¾ της καθημερινής διατροφής μας. Να προτιμούνται τα φρούτα της εποχής από τα διατηρημένα.
6. Η τέλεια μάσηση βοηθά στην καλή πέψη και στην υγεία. Ας αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία καταρυπώνουν την καρδιά, τη μνήμη και το νευρικό σύστημα.
7. Ας μην τρώμε χωρίς όρεξη, με κακή διάθεση, κουρασμένοι ή νευριασμένοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα ήταν να αναζωογονήσουμε πρώτα τον εαυτό μας με ανάπαυση, αναπνευστικές ασκήσεις, ανάγνωση κ.τ.λ. ώσπου να αποκτήσουμε την ηρεμία μας, η οποία είναι η πλέον καλύτερη για το υγιεινό φαγητό και την φυσιολογική χώνεψη.
8. Ας κάνουμε συχνά σύντομες νηστείες και φρουτοθεραπείες, οι οποίες καθαρίζουν το αίμα απ’ όλα τα άλατα και τα βλαβερά στοιχεία, προλαμβάνουν και θεραπεύουν όλες τις αρρώστιες. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα με φρούτα είναι μεγάλη ευεργεσία για τον οργανισμό μας.
9. Ας μην πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά απ’ αυτό, παρά μια ως δύο ώρες αργότερα γιατί το νερό αραιώνει τα πεπτικά υγρά και μετά από δέκα λεπτά που φεύγει, παρασύρει πολλές τροφές αχώνευτες στο έντερο που προκαλούν ζυμώσεις, αέρια και τοξίνες.
10. Ας μην επιτρέψουμε ποτέ στον εαυτό μας να δηλητηριάζεται από το μίσος, το θυμό, τη φιλαργυρία, τη λύπη, την εκδίκηση. Ας τα αντικαταστήσουμε όλα αυτά με ανώτερα ιδανικά, ιδεώδη, με υπομονή, μεγαλοψυχία, αγάπη, που σώζουν και εξυπηρετούν τον άνθρωπο, χαρίζοντάς του ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή, την πλήρη σωματική και διανοητική υγεία.
diatrofi pyramida
Ο Δεκάλογος της Υγείας
1. Μέτρο σε όλα (τροφή, εργασία, ύπνο, απολαύσεις). «Παν μέτρον άριστον».
2. Φυσικά ευεργετικά μέσα (νηστεία, φρουτοθεραπεία, ατμόλουτρα, μασάζ, γυμναστική, ηλιοθεραπεία).
3. Ωμοδίαιτα (αποφυγή μπαχαρικών και αλατιού).
4. Αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ για καλή λειτουργία της καρδιάς.
5. Αποφυγή καπνίσματος για καθαρά πνευμόνια και αίμα.
6. Για ξεκούραστο οργανισμό όχι υπερσιτισμός με ζωικές και διατηρημένες τροφές.
7. Κατανάλωση φρέσκων τροφών για αποφυγή δυσκοιλιότητας.
8. Η ριζική θεραπεία επιτυγχάνεται με φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις υποβοηθούμενες με ακίνδυνα φυσικά μέσα.
9. Για καλή υγεία ας αποφεύγουμε την υπερκόπωση και την αϋπνία.
10. Υπομονή, αισιοδοξία, αγάπη, φιλοσοφία, ανωτερότητα, -χαρακτηριστικά ανθρώπου απόλυτα υγιούς- είναι τα ασφαλέστερα εφόδια κάθε επιτυχίας στη ζωή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
•Σάββα Σαββίδη : «Η Φυσιοθεραπεία : Θεωρία και Πράξη»,
•Στέφανος Καραγιαννόπουλος: «Είμαστε ό,τι τρώμε», Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί
nea-acropoli-athens

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ