Το Ισραήλ ανησυχεί για τη βάση μη επανδρωμένων στο Λευκόνοικο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αρχίσει και συζητιέται εντόνως η βαθιά ανησυχία του Ισραήλ για την αναβάθμιση του κατεχομένου αεροδρομίου (ΑΔ) του Λευκονοίκου και τη μετατροπή του σε βάση μη επανδρωμένων, από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης στην εκπομπή του Νίκου Παναγιωτόπουλου Western, φώτισε το ζήτημα για πρώτη φορά στο δημόσιο λόγο (παρακολουθήστε από το 05:40 και έπειτα)

και επανέλαβε τις ανησυχίες του σε διαδοχικές δημόσιες εμφανίσεις.

και δημοσιεύματα:

Η νέα βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην Κύπρο και πώς αυτή επηρεάζει το Ισραήλ
Στις 27 Ιουλίου, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, στο δελτίο ειδήσεων του Open, ανέφερε:

εντυπωσιακό το στοιχείο που αναφέρθηκε πως το Ισραήλ πρώτο δήλωσε πως υπάρχει ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ έναντι της Τουρκίας και με βάση αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαίες θα πρέπει να θεωρούνται η πρόσκληση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου διαδοχικά στην Ιερουσαλήμ (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ο Μιχάλης Ιγνατίου επανέφερε το ζήτημα εχθές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν και τα θέματα που συζητήθηκαν στη διαδικτυακή εκπομπή του Σταύρου Καλεντερίδη στην οποία ο γνωστός Καθηγητής Γιάννος Χαραλαμπίδης απηύθυνε ερώτηση προς τους τεχνοκράτες συνομιλητές του για την δυνατότητα υλοποίησης κοινής αντιαεροπορικής ομπρέλας που θα ξεκινάει από τον Έβρο και θα καταλήγει στο Ισραήλ κάτι που ο ίδιος είχε προτείνει στην ηγεσία της Μεγαλονήσου στο παρελθόν.

Από τα πιο πάνω γεγονότα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη αναλυτές με καθαρό μάτι και ρεαλιστική οπτική οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τα think tanks των συμμάχων. Από την άλλη, απορίας άξια η απουσία από το δημόσιο λόγο των ημετέρων think tanks σχετικά με το ζήτημα του Λευκονοίκου.

Θεωρούμε ότι οι γεωπολιτικές στεκιές (όρος του μπιλιάρδο) μας έχουν φέρει στο σωστό δρόμο τη σωστή στιγμή και θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε και να αναβάλουμε, (διαβάστε πιο κάτω) τις στρατηγικές μας κινήσεις.

Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή δημιουργίας μιας κοινής Διοίκησης Αν. Μεσογείου;

Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή η Αίγυπτος να άρει τις αντιρρήσεις της και να προχωρήσει η τακτοποίηση των ΑΟΖ στο «τριεθνές» Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου ώστε και θαλασσίως (διότι τα FIRs ήδη εφάπτονται) να ενοποιηθεί αυτός ο 3+1 αμυντικός άξονας;

Θα αναμένουμε με αγωνία… amynageostratigiki.eu

ΔΗΜΟΦΙΛΗ