Οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον Πούτιν, λέει ο Γερμανος υπουργος οικονομικών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο λεγόμενο «επίπεδο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, καθώς οι μειωμένες ρωσικές ροές επιδεινώνουν τους φόβους για έλλειψη χειμερινού εφοδιασμού.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε σήμερα ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου τριών σημείων. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει πλέον υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Η Γερμανία έχει δει μια απότομη πτώση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, ωθώντας τη χώρα να προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα είναι «πραγματικά σφιχτή τον χειμώνα» χωρίς προληπτικά μέτρα για την αποφυγή έλλειψης εφοδιασμού.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες: η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου είναι μια οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν», είπε ο Χάμπεκ!

«Αμυνόμαστε απέναντι σε αυτό. Θα είναι όμως ένας βραχώδης δρόμος που ως χώρα θα πρέπει πλέον να περπατήσουμε. Ακόμα κι αν δεν το νιώθετε πραγματικά ακόμα: βρισκόμαστε σε κρίση φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Ο Χάμπεκ είπε ότι το φυσικό αέριο έχει γίνει πλέον ένα σπάνιο εμπόρευμα και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί ένα αδιανόητο ράλι τιμών. «Αυτό θα επηρεάσει τη βιομηχανική παραγωγή και θα αποτελέσει σημαντικό βάρος για πολλούς καταναλωτές. Είναι ένα εξωτερικό σοκ».

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας για το φυσικό αέριο, η φάση συναγερμού ενεργοποιείται όταν υπάρχει «διακοπή παροχής φυσικού αερίου ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου που οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού με φυσικό αέριο, αλλά η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή τη διακοπή ή τη ζήτηση χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε μέτρα που δεν βασίζονται στην αγορά».

Αυτή η φάση δεν απαιτεί κρατικά μέτρα παρέμβασης. Αυτά ξεκινούν στη «φάση έκτακτης ανάγκης» του τρίτου σταδίου, εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς δεν ισχύουν πλέον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ