Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαψεύδει την αποκάλυψη απο τον Νίκο Ευαγγελάτο για το πως έπεσε τουρκικό drone σε ελληνικά χέρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπ. Άμυνας διαψεύδει το ρεπορτάζ Ευαγγελάτου για το τουρκικό drone

Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι η δήθεν πληροφορία που αναφέρει πως τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) περιήλθε στην κατοχή Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη κατά το έτος 2020 στερείται σοβαρότητος, είναι ψευδής και ύποπτη.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του όσον αφορά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων με αρνητικό αντίκτυπο στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια.

Τι ελεγε το ρεπορτάζ:

Με τη συνεργασία αξιωματικών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, αλλά και τη βοήθεια του Ισραήλ, η Ελλάδα βρέθηκε να έχει στα χέρια της ένα τουρκικό drone, τύπου Bayraktar (την κορωνίδα των τουρκικών μη επανδρωμένων δηλαδή), το οποίο καταρρίφθηκε στη Βεγγάζη το 2020.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή Live News παραθέτοντας πηγή από το περιβάλλον του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, «η μεταφορά συγκεκριμένων κομματιών και μια επί τόπου επιθεώρηση ενός UAV πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη και η εμπειρία μας από την παρεμβολή και κατάρριψή του μεταφέρθηκε στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία. Μεταφέρθηκε επίσης η εμπειρία μας με την τουρκική αεράμυνα και τα θωρακισμένα οχήματα Kirbi. Το Γενικό Επιτελείο του Λιβυκού Στρατού έδωσε εντολές για πλήρη συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και πληροφοριών με την Ελλάδα και αυτό ενισχύθηκε και προς τούτο υπήρξε και πίεση από τους αρχηγούς των φυλών της Κυρηναϊκής».

Σύμφωνα με το Mega, ελληνικές και αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν την είδηση λίγες εβδομάδες πριν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, Έλληνες αξιωματικοί πήγαν στη λιβυκή πόλη τον Ιούλιο του 2020 όπου και επιθεώρησαν το τουρκικό drone.

Και δεν έμειναν μόνο στην επιθεώρηση. Απέσπασαν κομμάτια της ατράκτου, του εγκεφάλου και τον κινητήρα του drone, τα φόρτωσαν όλα καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε ψαροκασέλες και με τη βοήθεια ενός αλιευτικού σκάφους, έφτασαν σε ελληνικό λιμάνι!

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν, σε όλη την επιχείρηση της μεταφοράς, αρωγός στάθηκε το Ισραήλ, το οποίο βοήθησε να μην γίνει τίποτα αντιληπτό από την τουρκική πλευρά.

Το Bayraktar μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις κοντά στην Αθήνα, όπου αναλύθηκε και μελετήθηκε από Έλληνες τεχνικούς και πλέον αποτελεί μέτρο της αντι-drone τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ