Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για την Κίνα – Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις συστάσεις της ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμό έχει σημάνει στην Ευρώπη η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, με τις χώρες να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συστάσεις της ΕΕ θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα και πλέον θα απαιτείται αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση των ταξιδιωτών από Κίνα, όπως επίσης και υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Το μέτρο για υποχρεωτικό 48ωρο τεστ θα ισχύει τόσο για τους ταξιδιώτες που έρχονται με απευθείας πτήσεις από Κίνα, όσα και για εκείνους που φτάνουν στην χώρα μας με transit πτήσεις.

Σύντομα θα γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας.

Μέτρα και σε άλλες χώρες της ΕΕ

Η Γερμανία αλλάζει τους κανονισμούς εισόδου στη χώρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα και εφεξής θα απαιτεί τουλάχιστον ένα αρνητικό rapid test για κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Επιπλέον, θα διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά την είσοδο στη χώρα για τυχόν παραλλαγές του κορωνοϊού καθώς και εκτεταμένη παρακολούθηση των λυμάτων, ανέφερε ο ίδιος σε σημερινή του ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα και η Σουηδία, ανάμεσα σε πολλές άλλες χώρες, ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για covid προτού εισέλθουν στη χώρα.

Το Βέλγιο θα απαιτεί αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα με απευθείας πτήσεις από την Κίνα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.

Το βασιλικό διάταγμα θα μπορούσε να δημοσιευτεί το Σάββατο, οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου. Όπως επισημαίνει το δίκτυο rtl, είναι δυνατή η κλιμάκωση των μέτρων.

Επίσης, το Σάββατο είναι η πρώτη φορά που τα λύματα από μια πτήση από την Κίνα θα συλλέγονται ξεχωριστά για έρευνα για τον κορωνοϊό.

Χθες Τετάρτη σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση δεδομένων των εξελίξεων σε σχέση με την εξάπλωση της COVID-19 στην Κίνα συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι αποφάσεις λήφθηκαν σε συνάντηση της ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) με τη συμμετοχή των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών του Σένγκεν.

Το Πεκίνο καλεί τον ΠΟΥ να υιοθετήσει «αμερόληπτη στάση»

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υιοθετήσει «δίκαιη» θέση για την Covid-19, μετά τις επικρίσεις του οργανισμού για τον απολογισμό της επιδημίας που κοινοποιεί το Πεκίνο.

Το Πεκίνο ήρε χωρίς προειδοποίηση στις αρχές του Δεκεμβρίου τα μέτρα κατά της επιδημίας, τα οποία επέτρεψαν την σε μεγάλη κλίμακα προστασία του κινεζικού πληθυσμού από το 2020.

Εκτοτε η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτόξευση των κρουσμάτων, ενώ νοσοκομεία και κρεματόρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές δεν ανακοινώνουν παρά ελάχιστο αριθμό νεκρών της Covid-19 μετά την αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού των περιστατικών.

«Οι αριθμοί που δημοσιοποιεί αυτήν την στιγμή η Κίνα υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της νόσου ως προς τις νοσηλείες, των εισόδων στην εντατική και κυρίως ως προς τους θανάτους», δήλωσε χθες ο Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος για την διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.

«Ελπίζουμε ότι … ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει μία στάση που θα βασίζεται στην επιστήμη, θα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη και θα διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο στην διεθνή ανταπόκριση στα προβλήματα της επιδημίας», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Μάι Νινγκ.

Η Μάι έδωσε την διαβεβαίωση ότι το Πεκίνο κοινοποιεί «ακριβή στοιχεία και πληροφορίες» για την επιδημία της Covid-19 και τόνισε την «στενή συνεργασία» ανάμεσα στην Κίνα και τον ΠΟΥ.

Πλέον, μόνο οι άνθρωποι που πεθάνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19 περιλαμβάνονται στις κινεζικές στατιστικές.

Η Κίνα, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους, δεν κατέγραψε παρά 23 θανάτους από την Covid από τον Δεκέμβριο, παρά το άνευ προηγουμένου εδώ και τρία χρόνια κύμα κρουσμάτων της νόσου στην κινεζική επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ