Βανδάλισαν τις προτομές δύο ηρώων που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βανδάλισαν τις προτομές δύο ηρώων που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για τις προτομές των Κυπρίων Χριστόδουλου Σώζου(Δήμαρχου Λεμεσού εκείνη την εποχή) και Μιχαήλ Στιβαρού, που εθελοντικά πολέμησαν στο Μπιζάνι όπου άφησαν την ζωή τους.

ΝΤΡΟΠΗ ΑΛΗΤΕΣ!

https://twitter.com/nappelaios/status/1628805480289120259?s=61&t=vLvTnvo4t-hKRXrArGMuWw

Ο κυπριακής καταγωγής Χριστόδουλος Σώζος ανέκαθεν θεωρούσε την Ελλάδα ως μητέρα –  πατρίδα και δεν δίστασε να δώσει τη ζωή του στο Μπιζάνι, στη μάχη για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1912.

Με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων, ο Σώζος είχε ήδη διαγράψει λαμπρή πορεία ως δικηγόρος και βουλευτής. Όντας εν ενεργεία δήμαρχος, επέλεξε να ταξιδέψει στην Ελλάδα κρυφά από την οικογένεια του και να καταταγεί στον ελληνικό στρατό ως εθελοντής.
«Πραγματικοί ηγέται δεν είναι εκείνοι που μονάχα υποκινούν τον λαόν αλλά εκείνοι που προκινδυνεύουν μαζί του», είχε πει σε ένα γιατρό φίλο του, όταν προσπάθησε να τον αποτρέψει.

Η επαφή με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η κατάταξη στο στρατό

Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος πληροφορήθηκε για την άφιξή του στην Ελλάδα, θέλησε να έρθει σε επαφή μαζί του. Έτσι κι έγινε. Τον δέχτηκε στο γραφείο του και του πρότεινε τιμητική θέση στο επιτελείο του στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα διακινδύνευε τη ζωή του στο μέτωπο.
Ο Σώζος ωστόσο αρνήθηκε. Δεν δέχτηκε να ακούσει λέξη.  Απαίτησε να σταλεί ως απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Κατετάγη στο Α’ Σύνταγμα πεζικού του Διαδόχου.

Η μάχη στο Μπιζάνι

Ο Χριστόδουλος Σώζος έφυγε κρυφά από την οικογένειά του για την Ελλάδα
Ο Χριστόδουλος Σώζος έφυγε κρυφά από την οικογένειά του για την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της μάχης του Μπιζανίου για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου, πολέμησε γενναία. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1912, ο Χριστόδουλος Σώζος σκοτώθηκε, ενώ πυροβολούσε όρθιος, στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας».

Η εφημερίδα της Λεμεσού «Σάλπιγξ» είχε δημοσιεύσει την επιστολή του Σίμου Μενάνδου, συμμαθητή του Σώζου, στην οποία  ως αυτόπτης μάρτυρας, περιέγραφε τη στιγμή του θανάτου του.

«Ο Σώζος έπεσεν εμπρός μου. Εκ των 70 στρατιωτών της ενωμοτίας μου ελάχιστοι έμειναν άτρωτοι. Άλλοι εφονεύθησαν και άλλοι ετραυματίσθησαν. Οι νεκροί ετάφησαν αμέσως. Ο Σώζος επολέμησεν γενναιότατα, όταν είδε πλησιάσαντας εις τα χαρακώματά των τους Τουρκαλβανούς, ανεσηκώνετο και επυροβόλει όρθιος, τότε δε τον επήραν σφαίραι ταχυβόλου», έγραφε χαρακτηριστικά το απόσπασμα.

Μετά το πέρας του πολέμου, η πόλη των Ιωαννίνων έδωσε το όνομά του σε δρόμο της και έστησε την προτομή του, αναγνωρίζοντας τη θυσία, τη μεγαλοσύνη και τον ηρωισμό του.

Η προτομή του Χριστόδουλου Σώζου στα Ιωάννινα δίπλα στη λίμνη
Η προτομή του Χριστόδουλου Σώζου στα Ιωάννινα δίπλα στη λίμνη

Ο Χριστόδουλος Σώζος είναι ο μόνος δήμαρχος του ελληνισμού, ο οποίος έπεσε σε μάχη όντας απλός στρατιώτης.

Με πληροφορίες απο το mixanitouxronou.com.cy

Μιχαήλ Στιβαρός, ο Κύπριος ήρωας που πολέμησε για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Μιχαήλ Στιβαρός από τον Πεδουλά ο οποίος σκοτώθηκε στο Μπιτσάνη-Ελλάδας διαρκούντος του Βαλκανικού Πολέμου 1912-14.

ngcb1

Ο κυπριακός λαός ήταν πάντα παρών σε όλους τους αγώνες της Ελλάδας για ελευθερία και εθνική κυριαρχία. Χιλιάδες Κύπριοι πολέμησαν ως εθελοντές σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης προσφέροντας το αίμα τους και την ελληνική ψυχή τους στην κοινή πατρίδα, με κρυφό πόθο την σύντομη απελευθέρωση και της Κύπρου από τον εκάστοτε δυνάστη της και την ένωση με τη μητέρα – Ελλάδα.

ngcb1

Ένας από αυτούς ήταν και ο Μιχαήλ Στιβαρός. Γεννήθηκε το 1892 στον Πεδουλά, ένα χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους Τρόοδος. Ο πατέρας του Μιχαήλ πέθανε λίγο πριν τη γέννηση του γιου του γι’ αυτό ο Στιβαρός πήρε το όνομά του. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Πεδουλά, στο Ημιγυμνάσιο Λεμεσού και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο από όπου αποφοίτησε το 1911. Στη συνέχεια εισήχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία με στόχο την απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών εδαφών (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος). Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν οι Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα αποφάσισαν να καταταγούν όλοι στον ελληνικό στρατό. Με αυτόν τον τρόπο τιμούσαν στο έπακρο την καταγωγή και την ιστορία τους, και έμεναν πιστοί στις διδαχές που είχαν λάβει από τους γονείς και τους δασκάλους τους. Ο Μιχαήλ Στιβαρός όμως είχε ήδη δηλώσει την εθελοντική συμμετοχή του πριν από τη συνέλευση αυτή. Τοποθετήθηκε στο 1ο Τάγμα του Ανεξάρτητου Συντάγματος Κρητών και πολέμησε στις μάχες Πεστών και Αετοράχης. Έπεσε ηρωικά στη μάχη Μπιζανίου το Δεκέμβριο του 1912, πολεμώντας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Τη θυσία του τίμησαν οι συμπατριώτες του στην Κύπρο και στη Ελλάδα. Το όνομά του αναγράφεται σε ηρώα στα σχολεία όπου φοίτησε και στην στήλη πεσόντων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2013, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών έστησε την προτομή του Κύπριου ήρωα, σε συνεργασία με την οικογένειά του. Η προτομή βρίσκεται δίπλα σε εκείνη ενός άλλου Κύπριου ήρωα, του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου ο οποίος έπεσε επίσης ηρωικά στις μάχες του Μπιζανίου στις 6 Δεκεμβρίου 1912. Μνημείο αφιερωμένο στον ήρωα υπάρχει και στην γενέτειρα του, στο χωριό του Πεδουλά, στην κορυφή του λόφου της Φιδκιάς , δίπλα από το παρεκκλήσιο Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Με πληροφορίες απο το bigcyprus.com.cy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ