Το Μαρόκο επιδιώκει να αποκτήσει μαχητικά F-35 για να αντιμετωπίσει τα ρωσικά stealth Su-75 της Αλγερίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχοντας εμβαθύνει τη συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενίσχυσε τις σχέσεις του με το Ισραήλ, το Μαρόκο επιδιώκει τώρα να μεταφράσει το αυξανόμενο στρατηγικό του βάθος σε στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή.

 Αφού το Ισραήλ αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στη μαροκινή Σαχάρα, το επόμενο στρατηγικό βήμα του Μαρόκου μπορεί να είναι να εξετάσει τη δυνατότητα αγοράς αεροσκαφών F-35 αμερικανικής κατασκευής.

 Η αγορά αυτών των μαχητικών αεροσκαφών από το Μαρόκο θα αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Μαγκρέμπ προς όφελος του Μαρόκου.

Παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έκανε το Μαρόκο τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του στρατού του, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την Αλγερία όσον αφορά την αεροπορική ισχύ ως προς τον αριθμό των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει την ποιοτική της αεροπορική υπεροχή έναντι του Μαρόκου, η Αλγερία διαπραγματεύτηκε με τη Ρωσία προκειμένου να αποκτήσει το μαχητικό αεροσκάφος Su-75 Checkmate.

 Το Su-75, που παράγεται από τη ρωσική Sukhoi Corporation, είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία stealth και έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται άμεσα το αμερικανικής κατασκευής F-35.

 Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Αλγερίας είναι επιτυχείς, το αλγερινό καθεστώς θα μπορούσε να αποκτήσει το μαχητικό αεροπλάνο έως το 2029.

Αλλά αυτό το στρατιωτικό πλεονέκτημα, το οποίο η Αλγερία επιδιώκει να αναβαθμίσει, θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν το Μαρόκο καταφέρει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να της επιτρέψουν να εισέλθει στη λέσχη επιλεγμένων χωρών που είναι εξουσιοδοτημένες να αγοράσουν αυτό το μαχητικό αεροσκάφος, το F-35.

Δεν είναι μυστικό ότι μία από τις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι να επιτραπεί στο Ισραήλ να διατηρήσει το ποιοτικό στρατιωτικό του πλεονέκτημα και υπεροχή έναντι των γειτόνων του.

1 276

Sukhoi 75

Αυτό εξηγεί γιατί το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που έχει το F-35 στο οπλοστάσιό της. Αναμφίβολα, τον Ιανουάριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα κάνει το κράτος του Κόλπου την πρώτη χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που αποκτά την πέμπτη γενιά αυτού του μαχητικού αεροσκάφους. Ωστόσο, η συμφωνία σταμάτησε λόγω ορισμένων όρων που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην κυβέρνηση των ΗΑΕ.

Η αυξανόμενη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τους αναπτυσσόμενους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Κίνας είναι ο κύριος λόγος πίσω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Ουάσιγκτον για την ολοκλήρωση της πώλησης και παράδοσης του F-35. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με την αυξανόμενη εμπορική και τεχνολογική σχέση των ΗΑΕ με την Κίνα.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ικανοποιημένες με τις συμβάσεις που υπέγραψαν ορισμένες εταιρείες στα Εμιράτα με την κινεζική εταιρεία Huawei για την παροχή τεχνολογίας 5G.

 Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η ανάπτυξη πύργων κινητής τηλεφωνίας Huawei κοντά στις βάσεις F-35 του αμερικανικού στρατού σε αυτή τη χώρα θα επιτρέψει στην Κίνα να κλέψει τεχνικές πληροφορίες του stealth αεροσκάφους.

 Η διπλωματική σημασία του Ισραήλ

Η μεσολάβηση του Ισραήλ ήταν χρήσιμη και απαραίτητη για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με την αγορά του F-35. Το Μαρόκο μπορεί να ενεργήσει με την ίδια προσέγγιση και να χρησιμοποιήσει την διευρυνόμενη σχέση του με το Ισραήλ ως εφαλτήριο για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Με τη σύσφιξη των σχέσεων ασφαλείας και στρατιωτικών του Μαρόκου με τις ΗΠΑ – που έφτασε σε νέο στάδιο με την υπογραφή δεκαετούς στρατιωτικής συμφωνίας το 2020 – και τη θέση του ως μεγάλου συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ, ανοίγει ο δρόμος για το βασίλειο να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Παρά τη δεκαετίες κούρσα εξοπλισμών, η Αλγερία και το Μαρόκο δεν αναμένεται να εμπλακούν σε μια άμεση σύγκρουση υπό το φως των καταστροφικών συνεπειών που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος πόλεμος και στις δύο χώρες ειδικότερα, και στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια γενικότερα.

Ωστόσο, δεν θα ήταν συνετό να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας πλήρους κλίμακας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Αλγέρι και Ραμπάτ.

 Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο είναι η ύπαρξη στρατιωτικής ισχύος που θα αποτρέψει κάθε εχθρική δύναμη από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Μαγκρέμπ.

Όσο για αυτή την τεταμένη και εκρηκτική κατάσταση, φαίνεται ότι η αγορά των αεροσκαφών F-35 από το Μαρόκο και η στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ είναι ο ασφαλέστερος και καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας κατά της Αλγερίας.

Ακόμα κι αν η Αλγερία αποκτήσει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ποιοτική αεροπορική υπεροχή του Μαρόκου χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του F-35, που είναι πολύ ανώτερη από αυτή των Κινέζων ή των Ρώσων.

Nziv

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ