Το Ιράκ περιμένει την ιστορική επίσκεψη του Ερντογάν- μακροχρόνια τα προβλήματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιρακινές επίσημες πηγές ανέφεραν επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράκ με στόχο τη συζήτηση ανεπίλυτων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Εάν ο Ερντογάν πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη, θα είναι η πρώτη φορά που ένας Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται το Ιράκ μετά την επίσκεψη του Τουργκούτ Οζάλ στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει επισκεφθεί στο παρελθόν δύο φορές το Ιράκ ως πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι το 2008 και το 2011.

Μακροχρόνιο το πρόβλημα των νερών των ποταμών

Ενώ το ζήτημα του νερού μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας παραμένει μακροχρόνιο, που χρονολογείται εδώ και επτά δεκαετίες, οι ιρακινοτουρκικές σχέσεις έχουν λάβει νέα διάσταση από την αλλαγή στο Ιράκ το 2003.

Η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να χρησιμοποιήσουν την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ κατά την κατοχή του Ιράκ το 2008.

Ωστόσο, η Τουρκία προσέγγισε το ιρακινό ζήτημα από διάφορες οπτικές γωνίες, παρόμοια με το πώς το χειρίστηκε το Ιράν σε μια εποχή που οι σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ ήταν αρνητικές, και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν το ιρακινό έδαφος για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Οι θρησκευτικές αντιθέσεις

Αν και η Τουρκία επωφελήθηκε από τη θετική της σχέση με τις ΗΠΑ, πήρε αποστάσεις από αυτήν όσον αφορά την ατζέντα της στο Ιράκ.

Ενώ η Τεχεράνη φαινόταν να έχει φίλους στη σιιτική πολιτική ελίτ στο Ιράκ, η Άγκυρα είχε φίλους μεταξύ της σουνιτικής πολιτικής τάξης της χώρας.

Η Άγκυρα κατηγορήθηκε επίσης ότι έλεγχε την κάρτα του Τουρκμενιστάν στο Ιράκ και ότι επηρέαζε τις κουρδικές υποθέσεις καταδιώκοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια αυτονομιστική οργάνωση, εντός του ιρακινού εδάφους.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε το Ιράκ ότι φιλοξενεί στοιχεία του PKK εντός των συνόρων της και δημιούργησε στρατιωτικές βάσεις σε αρκετές περιοχές στο βόρειο Ιράκ.

Αυτή η κίνηση περιέπλεξε τη σχέση της Τουρκίας με τους Κούρδους στην περιοχή του Κουρδιστάν, καθώς και τις σχέσεις της με ορισμένες σιιτικές φατρίες που θεωρούσαν τις ενέργειες της Τουρκίας ως κατοχή ιρακινού εδάφους.

Ενώ ο Ερντογάν μπορεί να συζητήσει πολλά θέματα με τους ιρακινούς ηγέτες στη Βαγδάτη, τα πιο σημαντικά θα παραμείνουν το ζήτημα του νερού και θα ακολουθήσει το ζήτημα του PKK.

Asharq al Awsat

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ