Ο γνωστικός πόλεμος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου 

Σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας διεξάγεται ήδη ένας υπερσύγχρονος πόλεμος, με τα πλέον εξελιγμένα όπλα – ενώ επηρεάζει τους πάντες, σε καθημερινή βάση. Ο πόλεμος αυτός ονομάζεται «cognitive warfare» (γνωστικός πόλεμος) και προωθείται με το συγκεκριμένο όνομα από το 2020, ως επίσημο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ (πηγή: act.nato.int/article/cognit…).

Εν προκειμένω είναι εντυπωσιακό το ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ κάτι για αυτόν τον πόλεμο – οπότε η επιρροή του είναι πρακτικά απαρατήρητη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη φύση του «γνωστικού πολέμου» – επειδή, σε αντίθεση με το συμβατικό πόλεμο, στον οποίο χρησιμοποιούνται όπλα, πύραυλοι και τανκ, επομένως «σκληρή δύναμη», ο «γνωστικός πόλεμος» είναι ψυχολογικός και δεν γίνεται αντιληπτός, οπότε πρόκειται για μία «ήπια δύναμη».

IMG 8785

Η ήπια αυτή δύναμη στοχευμένης ψυχολογικής επιρροής έχει πλέον τελειοποιηθεί, με τη βοήθεια της ψυχολογικής και κοινωνικής έρευνας που διεξάγεται τα τελευταία 100 χρόνια, πρόσφατα με τη βοήθεια των cookies, facebook, twitter κλπ. – ευρισκόμενη πια στο αποκορύφωμά της. Αποτελεί δε το βασικό πυλώνα του γνωστικού πολέμου του ΝΑΤΟ – όπως θα διαπιστώσει όποιος διαβάσει την πηγή που παραθέσαμε, από την ιστοσελίδα του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Περαιτέρω, ενώ το ΝΑΤΟ είχε μέχρι στιγμής ορίσει πέντε τομείς ή πεδία πολέμου για τις πολεμικές του επιχειρήσεις (στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα, από το 2016 στο διαδίκτυο και από το 2019 στο διάστημα), το 2020 όρισε έναν έκτο τομέα: τους ίδιους τους ανθρώπους, με τα όπλα ψηφιακής κυρίως χειραγώγησης του γνωστικού πολέμου.

Στην περίπτωση αυτή οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πράξεις των ανθρώπων, ευρίσκονται στο επίκεντρο των πολεμικών πράξεων – με διακηρυγμένο στόχο να ελέγχονται όσο το δυνατόν περισσότερα, από εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τους ανθρώπους, ανθρώπους. Ως εκ τούτου, ο γνωστικός πόλεμος είναι σήμερα ένα από τα πιο «καυτά θέματα» για το ΝΑΤΟ – ενώ θεωρείται πως μπορεί να είναι το στοιχείο που λείπει και που θα επιτρέπει τη μετάβαση από τη στρατιωτική νίκη στο πεδίο της μάχης, στη διαρκή πολιτική επιτυχία.

Συμπερασματικά λοιπόν, το ΝΑΤΟ προωθεί τη νέα μορφή ψυχολογικού πολέμου, με την ονομασία «Γνωστικός πόλεμος» – ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο προηγμένη μορφή χειραγώγησης. Στοχεύει δε όλους τους ανθρώπους, με έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να χακάρει το μυαλό τους, σαν να πρόκειται για υπολογιστή. Όπως αναφέρουν δε οι Bernard Claverie και Francois du Cluzel (εργάζεται για τη δεξαμενή σκέψης του NATO Innovation Hub),

«Ο γνωστικός πόλεμος είναι ήδη μπροστά μας. Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά το ότι, είναι πρακτικά αόρατος. Το μόνο που βλέπετε είναι η επιρροή του – ενώ μέχρι τότε…είναι συχνά πολύ αργά». (War Machine: Η συγχώνευση ανθρώπου και τεχνολογίας).

Τέλος, υπενθυμίζουμε τα εξής από τον «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του Aldous Huxley: «Ο κίνδυνος υπό το νέο καθεστώς είναι το ότι, οι άνθρωποι θα είναι ευτυχισμένοι, ακόμη και σε καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να είναι καθόλου ευτυχισμένοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ