Η Σμυρνιά ρεμπέτισσα Αγγέλα Παπάζογλου έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την ομώνυμη θεατρική παράσταση της Άννας Βαγενά.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας στις 8 Νοεμβρίου 1899 και ήταν κόρη του σπουδαίου βιολιστή Δημήτρη Μαρωνίτη ή Χιωτάκη. Έπαιζε σαντούρι και βιολί και ανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία 11 ετών, πλάι στον πατέρα της. Το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά και συνέχισε να τραγουδάει, συμβάλλοντας στη μεταφορά του αρχαίου ιωνικού πολιτισμού στην Παλαιά Ελλάδα. Το 1924, γνωρίστηκε με τον ρεμπέτη Ευάγγελο Παπάζογλου ή Αγγούρη στα μουσικά στέκια της Αθήνας και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν.
Ο Παπάζογλου, αν και ήταν από τους πιο χαρισματικούς Σμυρνιούς συνθέτες του ρεμπέτικου, δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη το επάγγελμά του και της ζήτησε να σταματήσει το τραγούδι.Ο ίδιος σταμάτησε να ηχογραφεί τραγούδια το 1936, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις επιταγές της λογοκρισίας του Μεταξά και εγκατέλειψε κάθε ενασχόληση με τη μουσική το 1940, πεθαίνοντας τρία χρόνια αργότερα.
Η Αγγέλα Παπάζογλου, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας έχασε εντελώς την όρασή της το 1929 και εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 17 Αυγούστου 1983, στο σπίτι της στην Κοκκινιά.
Ως παρακαταθήκη άφησε επτά ηχογραφημένα τραγούδια (έξι αμανέδες και η «Δερβίσαινα» του Παπάζογλου) και τις αναμνήσεις της, τις οποίες μορφοποίησε σε βιβλίο ο γιος της Γιώργης Παπάζογλου υπό τον τίτλο «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης». Από το βιβλίο αυτό προέκυψε η θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», με την Άννα Βαγενά στον ομώνυμο ρόλο, η οποία πρωτοανέβηκε το 1999 και παίζεται μέχρι σήμερα, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σπουδαίας ελληνίδας ηθοποιού.