Η ιστορική ομιλία του Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο των BRICS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Κίνας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των BRICS 2023. Πρόκειται πραγματικά για μία παρέμβαση που παραπέμπει σε πλανητάρχη και δεν θυμίζει σε τίποτα αντίστοιχες παρεμβάσεις Κινέζων ηγετών τις προηγούμενες δεκαετίες. Η ομιλία του είναι όντως εμπνευσμένη, συνιστά παράλληλα και μία ξεκάθαρη απειλή κατά της «παντοκρατορίας» των ΗΠΑ:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σι Τζινπινγκ:

“Αυτή τη στιγμή, οι αλλαγές στον κόσμο, στην εποχή μας και στην ιστορία εκτυλίσσονται με τρόπους όπως ποτέ άλλοτε, φέρνοντας την ανθρώπινη κοινωνία σε μια κρίσιμη καμπή. Πρέπει άραγε να επιδιώξουμε τη συνεργασία και την σύμπλευση ή απλώς να υποκύψουμε στον διχασμό και την αντιπαράθεση; Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, ή απλώς να υπνοβατούμε στην άβυσσο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου; Πρέπει να αγκαλιάσουμε την ευημερία, τη διαφάνεια και τη συμπερίληψη ή να επιτρέψουμε σε ηγεμονικές και εκφοβιστικές ενέργειες να μας ρίξουν σε κατάθλιψη; Πρέπει να εμβαθύνουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη μέσω ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης; ή να επιτρέψουμε την ύβρι και την προκατάληψη με τυφλή συνείδηση; Η πορεία της ιστορίας θα διαμορφωθεί από τις επιλογές που θα κάνουμε σήμερα.

Ένας αρχαίος Κινέζος στοχαστής παρατήρησε ότι «ο σεβασμός στις παρούσες τάσεις θα οδηγήσει κάποιον στην επιτυχία, ενώ το αντίθετο μπορεί να προκαλέσει μόνο την αποτυχία».

Εμείς η ανθρωπότητα έχουμε επιτύχει αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντλήσαμε διδάγματα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο, ακολουθήσαμε την ιστορική τάση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και ξεκινήσαμε τον σωστό δρόμο του ανοιχτού χαρακτήρα και ανάπτυξη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Ο κόσμος μας σήμερα έχει γίνει μια κοινότητα με κοινό μέλλον στην οποία όλοι μοιραζόμαστε ένα τεράστιο διακύβευμα επιβίωσης. Αυτό που λαχταρούν οι άνθρωποι σε διάφορες χώρες σίγουρα δεν είναι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος ή ένα μικρό αποκλειστικό μπλοκ ισχύος. Αυτό που θέλουν είναι ένας ανοιχτός, χωρίς αποκλεισμούς, καθαρός και όμορφος κόσμος που απολαμβάνει διαρκή ειρήνη, παγκόσμια ασφάλεια και κοινή ευημερία. Αυτή είναι η λογική της ιστορικής προόδου και η τάση των καιρών μας.

Πριν από δέκα χρόνια, έκανα μια πρόταση για την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, καλώντας όλες τις χώρες να οικοδομήσουν αυτόν τον πλανήτη που όλοι αποκαλούμε σπίτι σε μια αρμονική οικογένεια. Μπροστά στους δυνατούς ανέμους, τα ασταθή νερά και ακόμη και τις ύπουλες καταιγίδες, σε όλες τις χώρες πρέπει να υποστηρίξουμε τις σωστές απόψεις για τον κόσμο, την ιστορία και τα γενικά μας συμφέροντα και να ενεργήσουμε για να υλοποιήσουμε το όραμα μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

—Πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους. Πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες (EMDC) έχουν φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα αφού αποτίναξαν τον ζυγό της αποικιοκρατίας. Με επιμονή, σκληρή δουλειά και τεράστιες θυσίες, καταφέραμε να αποκτήσουμε ανεξαρτησία και εξερευνήσαμε αναπτυξιακούς δρόμους προσαρμοσμένους στις εθνικές μας συνθήκες. Ό,τι κάνουμε είναι για να προσφέρουμε καλύτερες ζωές στους ανθρώπους μας. Αλλά κάποια χώρα, που έχει εμμονή με τη διατήρηση της ηγεμονίας της, έχει κάνει τα πάντα για να ακρωτηριάσει το μέλλον των αναπτυσσόμενων χωρών. Όποιος αναπτύσσεται γρήγορα γίνεται στόχος του περιορισμού. όποιος προλαβαίνει γίνεται στόχος της κωλυσιεργίας. Αλλά αυτό είναι μάταιο, καθώς έχω πει πολλές φορές ότι το να σβήσει κανείς τη φλόγα των άλλων δεν θα φέρει φως στον εαυτό του.

Κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην ανάπτυξη και οι άνθρωποι σε κάθε χώρα έχουν την ελευθερία να επιδιώκουν μια ευτυχισμένη ζωή. Έχοντας αυτό κατά νου, έχω προτείνει την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης για όλους από τη διεθνή κοινότητα και την ενίσχυση της ατζέντας του ΟΗΕ 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με την υποστήριξη πολλών χωρών, έχουν σημειωθεί ισχυρά κέρδη στην επιδίωξη αυτής της πρωτοβουλίας, με τη συνεργασία να ανθεί σε διάφορους τομείς. Η Κίνα θα συνεργαστεί με όλες τις άλλες χώρες για να επιταχύνει τη συνεργασία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης, να ενισχύσει τους μοχλούς της παγκόσμιας ανάπτυξης, να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με ολοκληρωμένο και σε βάθος τρόπο, να αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις από κοινού και να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

—Πρέπει να επιτύχουμε καθολική ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια είδαμε έναν ταραχώδη κόσμο. πολλές χώρες και περιοχές μαστίζονται από πολέμους και συγκρούσεις και πολλοί άνθρωποι εκτοπίζονται. Μέλη της διεθνούς κοινότητας μοιράζονται την πιεστική ελπίδα να εξαλείψουν τη βασική αιτία των συγκρούσεων και των πολέμων και να βρουν έναν θεμελιώδη τρόπο για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας παγκοσμίως. Τα γεγονότα έδειξαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να διευρύνει μια στρατιωτική συμμαχία, να επεκτείνει τη δική του σφαίρα επιρροής ή να συμπιέσει το προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας άλλων χωρών μπορεί μόνο να δημιουργήσει δύσκολη θέση και ανασφάλεια για όλες τις χώρες. Μόνο μια δέσμευση για ένα νέο όραμα κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας μπορεί να οδηγήσει σε καθολική ασφάλεια.

Πέρυσι, πρότεινα την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια και έχει κερδίσει υποστήριξη από περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει από κοινού αυτήν την πρωτοβουλία με όλους τους άλλους. Θα πρέπει να κάνουμε διάλογο και να εναντιωθούμε στην αντιπαράθεση, να σφυρηλατήσουμε εταιρική σχέση αλλά όχι συμμαχία, να επιδιώκουμε ένα αποτέλεσμα αμοιβαίας ωφέλειας για όλους και να αντιταχθούμε στο παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος και να εργαστούμε μαζί για να οικοδομήσουμε μια κοινότητα ασφάλειας.

—Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις ανταλλαγές μεταξύ των πολιτισμών και στην αμοιβαία μάθηση. Ένα λουλούδι από μόνο του δεν μπορεί να κάνει μια όμορφη άνοιξη. μόνο η άνθηση μιας πλούσιας ποικιλίας λουλουδιών μπορεί να φέρει την άνοιξη στον παγκόσμιο κήπο. Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι πολύχρωμος από τη φύση του. Ακριβώς λόγω των διαφορών τους στην ιστορία, τον πολιτισμό και το σύστημα όλες οι χώρες πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να μάθουν η μία από την άλλη και να προχωρήσουν μαζί. Η σκόπιμη δημιουργία διχασμού με τον ισχυρισμό «δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού» και «φιλελευθερισμός εναντίον απολυταρχίας» μπορεί μόνο να διχάσει τον κόσμο και να οδηγήσει σε σύγκρουση πολιτισμών.

Έχω υποβάλει την Πρωτοβουλία για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό, ζητώντας την προώθηση της ποικιλομορφίας των παγκόσμιων πολιτισμών, τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας και τις διαπροσωπικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία. Η Κίνα καλωσορίζει όλες τις άλλες χώρες να συμμετάσχουν στη συνεργασία στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε διαφορετικούς πολιτισμούς να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους και να ανθίσουν μαζί. θα πρέπει να σπάσουμε τα εμπόδια στις ανταλλαγές και να ανανεώσουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως παρατηρεί ένας αρχαίος Κινέζος φιλόσοφος, «Η αλλαγή είναι η φύση του σύμπαντος». Η συλλογική άνοδος των κρατών που αντιπροσωπεύονται από τους BRICS αλλάζει ριζικά το παγκόσμιο τοπίο. Τα συγκεκριμένα κράτη έχουν συνεισφέρει έως και το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία 20 χρόνια και το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει αυξηθεί από 24 τοις εκατό πριν από 40 χρόνια σε περισσότερο από 40 τοις εκατό. Ακριβώς όπως λέει ένας στίχος σε ένα κινέζικο ποίημα, «Κανένα βουνά δεν μπορεί να σταματήσει την ορμητική ροή ενός πανίσχυρου ποταμού». Όποια αντίσταση και αν υπάρχει, οι BRICS, μια θετική και σταθερή δύναμη για το καλό, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Θα σφυρηλατήσουμε ισχυρότερη στρατηγική εταιρική σχέση BRICS, θα επεκτείνουμε το μοντέλο «BRICS Plus», θα προωθήσουμε ενεργά την επέκταση των μελών, θα εμβαθύνουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με άλλα αναπτυσσόμενα κράτη, θα προωθήσουμε την παγκόσμια πολυπολικότητα και μεγαλύτερη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις και θα βοηθήσουμε να γίνει η διεθνής τάξη πιο δίκαιη. Η συγκέντρωση μεταξύ των χωρών των BRICS και περισσότερων από 50 άλλων χωρών στη Νότια Αφρική σήμερα δεν είναι άσκηση ζητώντας από τις χώρες να πάρουν θέση, ούτε άσκηση δημιουργίας αντιπαράθεσης κατά άλλων. Αντίθετα, είναι μια προσπάθεια επέκτασης της αρχιτεκτονικής της ειρήνης και της ανάπτυξης. Με χαρά σημειώνω ότι πάνω από 20 χώρες χτυπούν την πόρτα των BRICS. Η Κίνα ελπίζει να δει περισσότερα μέλη του μηχανισμού συνεργασίας BRICS.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κίνα παραμένει προσηλωμένη σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ειρήνης και στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Ως αναπτυσσόμενη χώρα και μέλος του Παγκόσμιου Νότου, η Κίνα αναπνέει τον ίδιο αέρα με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες και επιδιώκει ένα κοινό μέλλον μαζί τους. Η Κίνα έχει υποστηρίξει αποφασιστικά τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και εργάστηκε για να αυξήσει την εκπροσώπηση και τη φωνή τους στις παγκόσμιες υποθέσεις. Ο ηγεμονισμός δεν είναι στο DNA της Κίνας. ούτε η Κίνα έχει κανένα κίνητρο να εμπλακεί σε ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων. Η Κίνα στέκεται σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας και πιστεύει ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένας δίκαιος σκοπός για το κοινό καλό.

Προς το παρόν, εμείς οι Κινέζοι, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, προωθούμε τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους σε όλα τα μέτωπα επιδιώκοντας τον κινεζικό εκσυγχρονισμό. Ο κινεζικός εκσυγχρονισμός στοχεύει στην επίτευξη κοινής ευημερίας, υλικής και πολιτιστικής-ηθικής προόδου, αρμονίας μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης και ειρηνικής ανάπτυξης για έναν τεράστιο πληθυσμό. Ο κινεζικός εκσυγχρονισμός δημιούργησε μια νέα μορφή ανθρώπινης προόδου και παρουσίασε ένα νέο μέλλον εκσυγχρονισμού. Ελπίζουμε ότι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν τα εξαιρετικά επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού και να βρουν τους δικούς τους δρόμους προς τον εκσυγχρονισμό σύμφωνα με τις εθνικές τους συνθήκες.

Η επίτευξη ανάπτυξης υψηλής ποιότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στον στόχο της Κίνας να μετεξελιχθεί πλήρως σε μια εκσυγχρονισμένη χώρα. Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία και να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό παράδειγμα. Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα συνέβαλε περισσότερο από το 30% της ετήσιας παγκόσμιας ανάπτυξης. Φέτος, η κινεζική οικονομία διατήρησε τη δυναμική της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Η Κίνα απολαμβάνει πολλά διακριτά πλεονεκτήματα: μια σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς σε συστημικούς όρους, μια υπερμεγέθη αγορά από την άποψη της ζήτησης, ένα πλήρες βιομηχανικό σύστημα από την άποψη της προσφοράς και άφθονο, υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό και επιχειρηματίες από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού. Η κινεζική οικονομία έχει ισχυρή ανθεκτικότητα, τεράστιες δυνατότητες και μεγάλη ζωτικότητα. Τα θεμελιώδη μεγέθη που συντηρούν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Κίνας θα παραμείνουν αμετάβλητα. Το γιγάντιο πλοίο της κινεζικής οικονομίας θα συνεχίσει να σκίζει τα κύματα και να πλέει μπροστά.

Η Κίνα θα παραμείνει μια σημαντική ευκαιρία για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη σε όποιον θέλει να συνεργαστεί μαζί μας. Ως υπερμεγέθη οικονομία, η Κίνα θα παραμείνει σταθερή στην προώθηση του ανοίγματος υψηλών προδιαγραφών. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την πρόσβαση στην αγορά, να περικόψουμε την αρνητική λίστα για ξένες επενδύσεις και να ανοίξουμε περαιτέρω τον τομέα των σύγχρονων υπηρεσιών. Θα βελτιώσουμε σταθερά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα παρέχουμε εθνική μεταχείριση σε επιχειρήσεις με ξένες επενδύσεις, θα προωθήσουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον παγκόσμιας κλάσης, προσανατολισμένο στην αγορά, το οποίο θα διέπεται από ένα υγιές νομικό πλαίσιο και θα οικοδομήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο περιοχών ελεύθερου εμπορίου υψηλών προδιαγραφών. Θα συνεχίσουμε να προάγουμε την οικολογική διατήρηση, θα επιταχύνουμε την οικοδόμηση μιας Όμορφης Κίνας, θα κινούμαστε ενεργά και με σύνεση προς την κορυφή του άνθρακα και την ουδετερότητα του άνθρακα και θα επιδιώκουμε την ολόπλευρη πράσινη μετάβαση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Στο μέλλον, καθώς προσπαθεί να επιτύχει τον εκσυγχρονισμό για τα περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της, η Κίνα σίγουρα θα συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία και θα προσφέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή είναι μια υπέροχη και ένδοξη αποστολή. Εφόσον εργαζόμαστε ενωμένοι και ενισχύουμε τη συνεργασία, δεν θα μας τρομοκρατεί κανένας κίνδυνος ή πρόκληση στην πορεία μας και σίγουρα θα κατευθύνουμε το γιγάντιο πλοίο της ανθρώπινης ανάπτυξης σε ένα λαμπρότερο μέλλον!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ