Οργή φαρμακοποιών για Αγαπηδάκη – Μόνο με συνταγογράφηση εφέτος το αντριγριπικό εμβόλιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, «αποφάσισε να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο την διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τον φαρμακοποιό με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά». Αυτό καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκφράζοντας έντονη δυσφορία για την απόφαση αυτή.

Οξύμωρο είναι το γεγονός πως η κ. Αγαπηδάκη από την θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας κίνησε πέρυσι τις διαδικασίες για το άνοιγμα του συστήματος, προκειμένου ο εμβολιασμός να γίνεται χωρίς συνταγογράφηση!

Επιπλέον, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του χειμώνα για «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και λοιπών ιώσεων, η αναπληρώτρια υπουργός καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο εμβόλιο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η περσινή διαδικασία «συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών στην διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες».

Ο Π.Φ.Σ. διερωτάται τι έχει αλλάξει:

1) Αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας,

2) Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές.

«Ο Π.Φ.Σ. είναι πάντα στις επάλξεις για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας. Όταν η Κυβέρνηση ζήτησε την στήριξη των φαρμακοποιών για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, εμείς συνεισφέραμε τα μέγιστα.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ