Τι απάντησε στη Ναυτεμπορική η Λαγκάρντ για ελληνικά ομόλογα και επιτόκια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ελληνικά ομόλογα, είναι επιλέξιμα αυτή τη στιγμή για το PEPP, που είναι και το μόνο ενεργό πρόγραμμα της ΕΚΤ, μέσω των επανεπενδύσεων υπενθύμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ναυτεμπορικής και του Μιχάλη Ψύλου κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των επιτοκίων και για τις προοπτικές ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τι θα γίνει με το APP και αν θα υπάρξει ανάγκη επενεπενδύσεων.

Κληθείσα επίσης από τον διευθυντή του Naftemporiki.gr να σχολιάσει το γεγονός πως τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών παραμένουν μηδενικά, την ώρα που εκείνα των δανείων ενισχύονται, αναγνώρισε ότι είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι δικαιοδοσία της ΕΚΤ ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών, αλλά των αρμόδιων τοπικών αρχών.

Αναλυτικά:

Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Τώρα που τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα, θα συμπεριληφθούν στο APP, αν διακόψετε την QT και αρχίσετε τις επανεπενδύσεις; Και δεύτερον, μια φορά κι έναν καιρό η έννοια της αποταμίευσης ήταν πολύ σημαντική. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ελλάδα, τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά και φυσικά πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πώς το σχολιάζετε αυτό; Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Σας ευχαριστώ πολύ για τις δύο ερωτήσεις σας. Όσον αφορά την πρώτη, βρισκόμαστε στην διαδικασία καταπολέμησης του πληθωρισμού για να τον φέρουμε στο 2% χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο το επιτόκιο και βοηθητικές πρόσθετες πτυχές που έρχονται ως συμπλήρωμα, όπως η σταδιακή μείωση του ισολογισμού, όπως είδαμε ως αποτέλεσμα της μη επανεπένδυσης του APP, αλλά δεν πρόκειται να μιλήσω υποθετικά. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι σήμερα επιλέξιμη για το PEPP χωρίς καμία παρέκκλιση. Όλοι στην Ένωση, τα 20 κράτη-μέλη βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, από αυτή την άποψη.

Με ρωτήσατε για τα επιτόκια και το προφανές χάσμα μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και προς τα νοικοκυριά και της επαναφοράς των καταθέσεων. Η δουλειά μας στην ΕΚΤ και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι να καθορίζουμε τα επιτόκια, με τα οποία χρηματοδοτούνται οι τράπεζες και άλλα ιδρύματα. Δουλειά μας δεν είναι να καθορίζουμε το επιτόκιο με το οποίο δανείζουν, ελπίζουμε ότι το μεταδίδουν σωστά, διότι αυτό είναι μέρος του μηχανισμού μετάδοσης, ούτε το επιτόκιο με το οποίο κατατίθενται οι καταθέσεις αμοιβής και αυτό είναι ένα ζήτημα που εμφανίζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο υπάρχουν λύσεις στο εξωτερικό, είτε από τις κυβερνήσεις είτε από την δύναμη των ίδιων των καταναλωτών είτε από τις αρχές ανταγωνισμού, αλλά αυτό δεν είναι ένας τομέας της εθνικής κεντρικής τράπεζας στον οποίο η ΕΚΤ μπορεί πραγματικά να αναλάβει δράση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ