Σάλος με το δημοσίευμα απο το παρελθόν με όσα ελεγε ο Κώστας Σημιτης το 1981 για την Νεα Δημοκρατια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους Νεοδημοκράτες που θα τιμήσουν τον «ευρωπαίο» Σημίτη.
Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Κώστας Σημίτης στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα», τον Ιανουάριο του 1981.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος απο το ieidiseis.gr

IMG 5806

Να ρωτήσουμε τι δουλειά έχει η πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πολιτική εκδήλωση για ένα πολιτικό πρόσωπο που ανήκει σε συγκεκριμένο κόμμα και θα του αποδώσουν εύσημα κάποιοι εν ενέργεια πολιτικοί με συγκεκριμένη ταυτότητα, περισσεύει: η κυριά Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει επιλέξει στρατόπεδο.

Μπορούμε όμως να ρωτήσουμε τι δουλειά έχει ο Μητσοτάκης και όσοι θα τον ακολουθήσουν στη ίδια εκδήλωση; Δεν είναι ο Σημίτης πολίτικος του αντίπαλος;

Επειδή θα ακουστούν διάφορα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του πρώην Πρωθυπουργού και θα του αποδοθεί – ψευδώς – η επιλογή για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, που έγινε από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, ας ρίξουν μια ματιά στις απόψεις που διατύπωνε ο τιμώμενος της Δευτέρας στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα» τον Ιανουάριο του 1981, με τίτλο: «Γιατί είμαστε εναντίον»!! – της ΕΟΚ εννοεί.

-«Για το ΠΑΣΟΚ η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν το λογικό επακόλουθο της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι μεταπολεμικές συντηρητικές κυβερνήσεις, πολιτικής η οποία βασίζεται στη στενή σύνδεση του τόπου με τις αναπτυγμένες βιομηχανικές καπιταλιστικές χώρες. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την πολιτική αυτή λανθασμένη».

-«Με την ένταξη η χώρα μας προσδέθηκε ολοκληρωτικά στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα. Το σύστημα τούτο δουλεύει με τρόπο ώστε μια περιοχή που είναι πολιτικά και οικονομικά εξαρτώμενη να περιέρχεται σε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση».

-«Με τις επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών παραδίνουμε τη διαδικασία κατανομής των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας σε ξένα κέντρα αποφάσεων».

-«Η ΕΟΚ είναι μηχανισμός για να επεκταθεί και να στερεωθεί το οικονομικοπολιτικό σύστημα των αναπτυγμένων βιομηχανικών καπιταλιστικών χωρών στις χώρες της περιφέρειας. Η ΕΟΚ είναι πολιτικοοικονομικός συνασπισμός που εκπροσωπεί οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα».

-«Όσοι αντιτίθενται στην ένταξη ούτε αρνούνται την ευρωπαϊκή πνευματική παράδοση ούτε αρνούνται την ανάγκη σχέσης με την Ευρώπη. Η ΕΟΚ είναι, όμως, ένα τμήμα της Ευρώπης και όχι ολόκληρη η Ευρώπη».

-«Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να μας υποστηρίξουν δεν ενδιαφέρει. Σημασία έχει με ποιον τρόπο δουλεύει το διεθνές οικονομικό σύστημα, αν δουλεύει σε όφελος ή σε βάρος μας. Και δουλεύει σε βάρος μας».

-«Οι οικονομολόγοι, που έχουν μελετήσει την εξέλιξη της Κοινότητος, διαπιστώνουν ότι το οικονομικό σύστημά της κινεί ανθρώπους, προϊόντα και χρήματα, δημιουργεί κέντρα και περιφέρειες, με σκοπό να πλουταίνει τα πρώτα και να φτωχαίνει τις δεύτερες».

Και το συμπέρασμα του: «Χρειάζεται, αντί για την ένταξη, διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης απέναντι στην ΕΟΚ, με στόχο την εξαφάνιση της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και την αντίστοιχη ισχυροποίηση των εθνικών κέντρων λήψης αποφάσεων».

Ακόμη και αν πάθει… Κασσελάκη – «ήμουν μικρός και δεν ήξερα» – εφόσον μετά απ’ αυτά, από τα οποία προκύπτει ιδιοποίηση επιλογών όχι μόνο του Παπανδρέου, αλλά και του Καραμανλή, έχουν όρεξη να του απονείμουν ευρωπαϊκές δάφνες… καλή διασκέδαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ