Ο ευπατρίδης Κώστας Τζαβαρας δηλώνει: Πρέπει να συγκροτηθεί Προανακριτική και να στείλει στον φυσικό δικαστή τον κ. Καραμανλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κατάσταση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών έχει οδηγηθεί σε κόμπο. Δεν υπάρχει περιθώριο να μην ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για την έρευνα- εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις- για την άσκηση ποινικής δίωξης πολιτικού προσώπου. Πρέπει να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή και να στείλει στον φυσικό δικαστή τον κ. Καραμανλή, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα» με τον Γιώργο Μελιγγώνη, ο πρώην βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστία που αναμένεται να καταθέτει το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ειδικότερα, ανέφερε:

Για την τραγωδία των Τεμπών

«Πρόκειται για ένα συμβάν το οποίο θέτει ως ζήτημα προς επίλυση τις σχέσεις Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , τουλάχιστον 9 στους 10 πολίτες στη χώρα μας δεν πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα και η δικαιοσύνη έχουν κάνει αυτό που πρέπει προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια να αποδοθεί η τραγωδία των Τεμπών μόνο σε ανθρώπινο λάθος είναι η μια όψη του νομίσματος. Η υπερβολική προβολή αποκρύπτει την άλλη πλευρά , της παράλειψης όλων όσων είχαν νομική υποχρέωση να έχουν κάνει όλα όσα έπρεπε για να μη φτάσουμε στο δυστύχημα. Πέρα από το ανθρώπινο λάθος, το Υπουργείο , ο ΟΣΕ, οι αρμόδιοι, είχαν στη διάθεσή τους το σύστημα τηλεδιοίκησης που εάν λειτουργούσε, θα είχε αποτρέψει τα τραγικά αποτελέσματα του ανθρώπινου λάθους. Αυτή είναι η ουσία.

Ο πρωθυπουργός, καλόπιστα παραπλανήθηκε ως προς το μονταρισμένο υλικό για τα Τέμπη. Όμως, θα πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος έκανε το μοντάζ, ποιος διέρρευσε το μονταρισμένο υλικό στα ΜΜΕ και για ποιο λόγο χρειάστηκε να γίνει παραποίηση του αποδεικτικού υλικού».

Για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

«Είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, αποτελεί μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γιατί θα πρέπει να αποκλειστεί; Στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, η αντιπολίτευση θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της και να ενεργοποιεί -όποτε αυτή αποφασίζει- τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου να κάνει καλά τη δουλειά της, να ασκεί έλεγχο στην πολιτική εξουσία. Το γεγονός ότι μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου θα αρχίσει μια συζήτηση όπου ο λαός θα παρακολουθήσει αφενός μια επιχειρηματολογία, αφετέρου μια συζήτηση που εμπλουτίζει το δημοκρατικό διάλογο και το έχει ανάγκη για να ενημερωθεί, θα έπρεπε να είναι γιορτή της δημοκρατίας».

Για τη λειτουργία της δικαιοσύνης

«Εάν φτάσαμε σήμερα στο σημείο να γίνεται λόγος για μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος, δεν το οφείλουμε ούτε στη δράση της δικαιοσύνης ούτε στη δημοσιογραφική έρευνα αλλά στην οργανωμένη προσπάθεια των οικογενειών των θυμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη για να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Υπάρχει θέμα δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Ο σεβασμός στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι τελετουργική ομολογία αλλά κατάκτηση δημοκρατίας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο ο διορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. .Επίσης, δεν μπορεί κάθε φορά συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστικοί να διορίζονται σε παχυλά αμειβόμενες θέσεις προέδρων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών ή άλλων θέσεων, όπως συμβαίνει τώρα με τον επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας. Αυτό αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια επιλέγεται ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή του ΣτΕ. Πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει την υπόθεση πάνω του και να αλλάξει αυτό».

Για την ανακοίνωση-απάντηση του Αρείου Πάγου στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου

«Η συγκεκριμένη ενέργεια μου δημιούργησε μελαγχολία. Διακονώ τη δικαιοσύνη επί 42 έτη και δεν περίμενα από τον Άρειο Πάγο να έπαιρνε θέση σε ένα ψήφισμα ενός κορυφαίου οργάνου της Ευρώπης».

Για τις υποκλοπές

«Η δικαιοσύνη εξακολουθεί να κλώθει ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο βάρος στη λειτουργία της δικαιοσύνης ως ανεξάρτητης εξουσίας το έχουν οι δικαστές οι οποίοι υποχρεούνται να αντιστέκονται σε κάθε χειραγώγηση που προέρχεται είτε από την εκτελεστική εξουσία είτε από τα όποια συμφέροντα. Θα πρέπει να ατσαλώσουν το φρόνημά τους και να υπερασπίζονται τη δικαιοσύνη, αντί να συνωστίζονται στη γνωστή πασαρέλα της Βουλής».

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ