Σκηνές ακραίας έντασης εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας
στο Ήμερο Πεύκο στα Σπάτα, όταν ο 75χρονος Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών του 1989, φέρεται να απείλησε οικογένεια ενοικιαστών και να πυροβόλησε στον αέρα, προκαλώντας πανικό στη γειτονιά.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, όλα ξεκίνησαν από διαφωνία για το ενοίκιο διαμερίσματος που νοικιάζει ο ίδιος. «Μας είπε “αν δεν φύγετε τώρα θα σας σκοτώσω και τους τέσσερις”», ανέφερε θύμα του επεισοδίου. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο 75χρονος κατέβηκε κρατώντας όπλο και πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα, μπροστά σε ανήλικο παιδί.
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ειδικός διαπραγματευτής της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς ο Χρήστος Μαυρίκης ταμπουρώθηκε στο σπίτι του. Για περίπου πέντε ώρες οι αρχές προσπαθούσαν να τον πείσουν να παραδοθεί. Όταν τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε έφοδος, διαπιστώθηκε ότι είχε διαφύγει, ωστόσο εντοπίστηκε λίγο αργότερα και συνελήφθη.
Το όνομα του Χρήστου Μαυρίκη είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα τη δεκαετία του ’90
όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων. Τότε, ως υπάλληλος του ΟΤΕ, φέρεται να είχε παγιδεύσει τηλεφωνικές γραμμές κατόπιν εντολών που αποδόθηκαν στον στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη, στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με στόχο –μεταξύ άλλων– το γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 1997 καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, ενώ έχει απασχολήσει εκ νέου τις αρχές τα τελευταία χρόνια για υποθέσεις που αφορούν οπλοκατοχή και άλλες παραβάσεις.
Η νέα υπόθεση στα Σπάτα έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά διαδρομή δικαστικών περιπετειών, με τον 75χρονο να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας – αυτή τη φορά για ένα επεισόδιο που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία.
