Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αντρέι Σερένκο
πιστεύει ότι το Ιράν έχει ισχυρά χαρτιά να παίξει στον πόλεμο φθοράς που μαίνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 28 Φεβρουαρίου 2026.
Παρατεταμένος πόλεμος
Σύμφωνα με τη ρωσική αρθρογραφία, ο ειδικός επισημαίνει σε αυτό το πλαίσιο ότι η Τεχεράνη έχει προετοιμαστεί καλά για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση, κάτι που είναι σαφώς εμφανές στην επίδοσή της στο πεδίο.
Μια άλλη εκδήλωση αυτού είναι ότι το Ιράν δεν εξαντλεί το στρατιωτικό του οπλοστάσιο μονομιάς, αλλά μάλλον ακολουθεί μια σταδιακή και σκόπιμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση επιθέσεων, βασιζόμενη σε συντονισμένες και κοινές επιθέσεις, γεγονός που μειώνει το κόστος της ισχύος πυρός και μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά της.
Επιπλέον, η ιρανική διοίκηση χρησιμοποιεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης, που της επιτρέπει να στοχεύει με ακρίβεια συγκεκριμένες τοποθεσίες χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών.
Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές διαφορές στις στρατιωτικές δυνατότητες και τον οπλισμό υπέρ των αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων, ο Σερένκο προσθέτει ότι η στρατιωτική ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα μεγάλων στρατών που δεν κατάφεραν να επιτύχουν νίκη επί μικρότερων και λιγότερο οπλισμένων χωρών.
Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν επίσης δεν φαίνεται να είναι γρήγορος, ακόμη και με την απόλυτη αεροπορική υπεροχή που ασκούν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της.
Ο αναλυτής Αντρέι Σερένκο, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, πιστεύει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.
Εάν το Ιράν καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του και να αποφύγει την κατάρρευση, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι οι πρώτες που θα επιδιώξουν αποκλιμάκωση.

Ο Σερένκο περιγράφει τη στρατηγική που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι του Ιράν ως ένα σύνθετο μείγμα αεροπορικών επιδρομών που στοχεύουν σε υποδομές και παραλύουν την ηγεσία, μαζί με προσπάθειες να σπείρουν πανικό και χάος εξαγοράζοντας την πίστη στο έδαφος και υπονομεύοντας την εθνική ενότητα μέσω της εκμετάλλευσης της εθνοτικής ποικιλομορφίας.
Το “πνευματικό όπλο των Ιρανών”
Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι Ιρανοί διαθέτουν ένα εξίσου σημαντικό ψυχολογικό και πνευματικό όπλο, το οποίο αποκαλεί «κώδικα του πολεμιστή», όπου ο θάνατος στο πεδίο της μάχης δεν είναι ένα τρομακτικό τέλος αλλά μια τιμή που αναζητούν οι ευσεβείς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ιρανός δεν φοβάται τον θάνατο. Αντίθετα, τον βλέπει ως την υψηλότερη ανταμοιβή, μια ψυχολογική και θρησκευτική κληρονομιά που συχνά υποτιμάται στους υπολογισμούς των μεγάλων δυνάμεων.
Ο Σερένκο προσθέτει ότι ο χρόνος θα είναι κρίσιμος για τον καθορισμό της πορείας της σύγκρουσης και δεν αναμένει ότι ο πόλεμος θα είναι γρήγορος.
Εάν η ιρανική αντίσταση παραμείνει αποτελεσματική για εβδομάδες, η αμερικανική υπομονή μπορεί να εξαντληθεί πριν επιτύχει τους στόχους της.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επισημαίνει διάφορους σημαντικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ προς το Πεντάγωνο για επιπλέον αξιωματικούς πληροφοριών, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των επιχειρήσεων για τουλάχιστον άλλες 100 ημέρες, και ίσως ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο – μια σαφής αντίφαση με τις προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ σχετικά με ένα χρονικό πλαίσιο που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες.
Με βάση αυτό, ο Σερένκο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν μπορεί να βγει νικηφόρο, ή τουλάχιστον αήττητο, εάν η ανθεκτικότητά του ξεπεράσει την υπομονή του Τραμπ.
Από την άλλη, ο ανατολιστής Βασίλι Κουζνέτσοφ εξετάζει την κατάσταση από μια ευρύτερη γεωπολιτική οπτική γωνία, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ φαίνεται να επιδιώκει να αναδιαμορφώσει την περιοχή και αυτός ο πόλεμος μπορεί να αναδιαμορφώσει ριζικά τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία να γίνονται οι πιο σημαντικοί παίκτες στο επόμενο στάδιο.
Σημαντική επισήμανση του αναλυτή
Είναι πολύ πιθανό ότι ένα από τα αποτελέσματα της τρέχουσας κρίσης γύρω από το Ιράν θα είναι μια πιο ενεργή αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους και των θυγατρικών του στην περιοχή. Αυτό θα αποτελέσει άμεση πρόκληση για τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, ειδικά επειδή το παρακλάδι του ISIS στο γειτονικό Αφγανιστάν, το Βιλαιάτ Χορασάν, δεν κρύβει τα επεκτατικά του σχέδια.
Ο ιρανικός παράγοντας ήταν πάντα ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της απειλής του ISIS στην περιοχή. Τώρα, αυτός ο παράγοντας αποδυναμώνεται και είναι απίθανο να είναι σε θέση να περιορίσει αποτελεσματικά την τζιχαντιστική απειλή στο εγγύς μέλλον.
Υπό αυτή την έννοια, ο πόλεμος των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντική συμβολή στη μελλοντική αναβίωση του ISIS και άλλων τζιχαντιστικών έργων στην περιοχή.
—
