Β′ Ψυχρός Πόλεμος με εντολή Ομπάμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μιχάλη Ψύλου
Στις 18 Ιουλίου ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος RC-135 απογειώθηκε από τη βάση Μάιλντενχολ στην Αγγλία για μια αποστολή «αναγνώρισης» στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα. Τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν και «κλείδωσαν» φυσικά το κατασκοπευτικό αεροσκάφος και, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, «το πλήρωμα πανικοβλήθηκε και έσπευσε να απομακρυνθεί από την περιοχή το συντομότερο δυνατόν». Ο πιλότος ζήτησε μάλιστα να πετάξει πάνω από τον σουηδικό εναέριο χώρο. Το αίτημά του απορρίφθηκε από τον τοπικό ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας -αλλά ο Αμερικανός πιλότος τον… αγνόησε, παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από το σουηδικό νησί Γκότλαντ.
Αποστολές… δοκιμασίας για τους Ρώσους
To τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί πραγματοποιούν καθημερινά τέτοιες αποστολές, θέλοντας να δοκιμάσουν τα «νεύρα», αλλά κυρίως τις αμυντικές ικανότητες της Ρωσίας. Η διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά το αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αψήφησε τις εντολές του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας από μια ουδέτερη χώρα και πέταξε πάνω από το έδαφός της.
Τι θα είχε επακολουθήσει, άραγε, αν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον σουηδικό εναέριο χώρο; Φανταστείτε τα υστερικά πρωτοσέλιδα στον δυτικό Τύπο, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ με… κομμένη την ανάσα και τις ψυχροπολεμικές ανακοινώσεις των δυτικών κυβερνήσεων για την ανάγκη ανάσχεσης της ρωσικής… αρκούδας, που δήθεν θέλει να εισβάλει και πάλι στα κράτη της Βαλτικής -την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, ή και την Πολωνία ακόμη.
Δεν είναι τυχαίο που η Επιτροπή Αμυνας του βρετανικού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα εκτίμησε ότι «τα κράτη της Βαλτικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε στρατιωτική επίθεση». Η επιτροπή προχώρησε ακόμη περισσότερο και προειδοποίησε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι προετοιμασμένο για μια ρωσική επίθεση στη Βαλτική και ότι η κακή κατάσταση της προετοιμασίας θα μπορούσε να αυξήσει την ίδια την πιθανότητα της ρωσικής επίθεσης».
Ο προσφάτως αποστρατευθείς αναπληρωτής ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ, όταν ρωτήθηκε μάλιστα για την πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης εναντίον μιας χώρας της Βαλτικής, απάντησε: «Αν το ΝΑΤΟ δεν είναι τολμηρό και φιλόδοξο, οι πιθανότητες είναι υψηλές».
Οπως πριν από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Φυσικά και όλα αυτά είναι ανοησίες, ωστόσο μάλλον πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αίφνης, πολλοί είναι αυτοί που παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη με εκείνη που υπήρχε λίγο πριν από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, για παράδειγμα, το είπε πολύ καθαρά: «Φέτος γιορτάζουμε την 100ή επέτειο από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε και για το γεγονός ότι μια μικρή χώρα, το Βέλγιο, κατακτήθηκε από τους γείτονές της. Επρεπε να μάθουμε αυτό το μάθημα ξανά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το ίδιο πράγμα συνέβη με την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία και άλλες χώρες. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι ό,τι βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη».
Ο Κάμερον διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να ξεκινήσει… τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά πρόσθεσε ότι «έξι μήνες μετά την έναρξη της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ικανότητάς μας να ανταποκρινόμαστε γρήγορα σε οποιαδήποτε απειλή, για να καθησυχάσουμε αυτούς τους συμμάχους που φοβούνται για την ασφάλεια της χώρας τους και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα». Είναι σαφές πλέον ότι ο «δεύτερος ψυχρός πόλεμος» είναι προ των πυλών και ο Κάμερον φαίνεται να αναπολεί την περίφημη δήλωση του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Μιζούρι το 1946, που σηματοδότησε την έναρξη του πρώτου Ψυχρού Πολέμου: «Από το Στετίνο στη Βαλτική ώς την Τεργέστη στην Αδριατική, ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει κατέβει σε όλη την ήπειρο».
Δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί πυροδότησαν το πραξικόπημα των Ουκρανών ναζί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κίεβο. Λίγο νωρίτερα, η Aμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, είχε φωτογραφηθεί μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή να δίνουν… σάντουιτς στους «εξεγερμένους» στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου. Σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα… καλούδια είχαν μεταφερθεί στην πλατεία από ένοπλους φρουρούς ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας και την κατάλληλη στιγμή, όταν έφτασαν οι… κάμερες, ξεκίνησε η διανομή.
Σκεφτείτε τον σάλο που θα είχε ξεσπάσει αν, για παράδειγμα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, είχε πάει με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ να μοιράσει σάντουιτς στη διάρκεια… διαδήλωσης στη Νέα Υόρκη… Συνοδεία, φυσικά, ενόπλων φρουρών ασφαλείας της ρωσικής πρεσβείας. Και όμως, η κακόβουλη ανάμειξη της Νούλαντ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας –που δεν περιορίστηκε φυσικά στα… σάντουιτς, αλλά ήταν πολύ βαθύτερη– θεωρήθηκε από τα δυτικά έντυπα απολύτως αποδεκτή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν σαφής στην τελευταία συνέντευξή του στον «Economist» για την επιθετική πολιτική που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια ισχυρή, παρεμβατική εξωτερική πολιτική στο όνομα ορισμένων αρχών, ιδανικών ή διεθνών κανόνων, δεν είναι μια παράδοση που αποδέχονται οι περισσότερες χώρες. Και στον 20ό αιώνα και στα πρώτα στάδια του 21ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να είναι η μία απαραίτητη δύναμη που είναι πρόθυμη να ξοδέψει αίμα και χρήμα γι’ αυτό τον σκοπό».
Κατά μέτωπο επίθεση σε συνέντευξη
Ο Ομπάμα αξιοποίησε τη συνέντευξη για να επιτεθεί για άλλη μία φορά στη Ρωσία και τον Πούτιν. Ο στόχος του ήταν σαφής: να απορρίψει τη Ρωσία ως αδύναμη και άνευ σημασίας και έτσι να οδηγηθούν οι άλλες χώρες –κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα– μακριά από αυτήν, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Αναμφίβολα, οι Αμερικανοί αναπολούν την εποχή του μεθύστακα Γέλτσιν, που ξεπούλησε τον πλούτο της χώρας στους ολιγάρχες και στη Δύση. Διαβλέποντας τώρα τη σύσφιγξη των σχέσεων της Μόσχας με το Βερολίνο και το Πεκίνο, η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει αυτή την προοπτική. Ακόμη και αν χρειαστεί να καταφύγει στον θερμό πόλεμο…
Οπως γράφει ο Ιταλός οικονομολόγος Ντομένικο Μόρο, «σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση του καπιταλισμού ασυνήθιστων διαστάσεων και με την κρίση της ηγεμονικής δύναμης των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να επικρατεί το χάος στη διεθνή σκηνή. Η παρακμή και το εύθραυστο των θεμελίων της αμερικανικής ηγεμονίας οδηγούν τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, να συμπεριφέρονται όλο και πιο επιθετικά. Οι πόλεμοι του Μπους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν μέρος μιας επιθετικής στρατηγικής, με στόχο την αποκατάσταση της ηγεμονίας των ΗΠΑ. Η δυσκολία στη διαχείριση των άμεσων παρεμβάσεων οδήγησε τη διοίκηση Ομπάμα να επιλέξει μια στρατηγική που βασίζεται κυρίως σε ένα συνδυασμό επιδρομών και πολέμων.
Ο στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο των νέων εδαφών, αλλά να αποδυναμώσουν τα κράτη που θεωρούνται επικίνδυνα, να υποκινήσουν συγκρούσεις μεταξύ των συμμάχων τους και να φέρουν τον πόλεμο στα σύνορά τους, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας. Κοινωνικές, θρησκευτικές και εθνοτικές-γλωσσικές διαιρέσεις είναι μοχλοί που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση αυξανόμενης αστάθειας και χάους στον κόσμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ