Αιώνιοι φοιτητές… «λιμνάζοντα» όνειρα!!!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
Πρόεδρος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΙ
[email protected]
Κορυφώνεται σε λίγες μέρες μια ανήκουστη προσπάθεια οριστικής ρύθμισης ενός θέματος που δημιούργησε διαχρονικά η Ελληνική πραγματικότητα στην Εκπαίδευση, της πολιτικής αδιαφορίας, της ανευθυνότητας και της ατιμωρησίας, συνδυασμένη με την λεξιπλαστική αυθεντία της διχαστικής προπαγάνδας των «παπαγαλακίων» των ΜΜΕ στην υπηρεσία της εξουσίας ή του εξωραϊσμού της εξαθλίωσης σε μια εικονική πραγματικότητα!!! Εξηγούμαι:
Σε λίγες μέρες εφαρμόζεται ένας Νόμος που θα «διαγράψει» από τα «ενεργά» αρχεία των ΑΕΙ, (Τμημάτων των Ανώτατων Σχολών, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) φοιτητές που έχουν εγγραφεί κατά το παρελθόν και έχουν διανύσει χρόνο μεγαλύτερο από το διπλάσιο της κανονικής διάρκειας σπουδών!!! Αυτοί που συχνά ονομάζονται «αιώνιοι φοιτητές» ή κατ άλλους «λιμνάζοντες» …και που στην ουσία ΔΕΝ μετέχουν για αρκετά χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά επειδή καταγράφονται στατιστικά ως μονάδες , δημιουργούν δυσμενείς εντυπώσεις για την έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη και κατακρημνιζόμενη ποιότητα των Ιδρυμάτων.
Εμφανίζεται δηλ μεγαλύτερος ο αριθμός των φοιτητών στους στατιστικούς δείκτες ελέγχου και με πρόσχημα τα αποτελέσματα αυτά λαμβάνεται η κατά την γνώμη μου βάρβαρη απόφαση διαγραφής…(τουλάχιστον για όσους είχαν εγγραφεί πριν την ψήφιση του Νόμου!!!).Να σημειωθεί ότι μετά την λήξη του διπλάσιου χρόνου σπουδών, οι φοιτητές αυτοί ΔΕΝ δικαιούνται και ΔΕΝ λαμβάνουν προνόμια πχ δωρεάν βιβλία, μειωμένο εισιτήριο ή σίτιση κλπ) άρα πρακτικά ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ) παρά διατηρούνται μόνο ως στατιστικός αριθμός και «θέση στο Αρχείο».
Διαμορφώνεται λοιπόν η λογική και ανθρώπινη πρόταση , …γιατί να μην εξαλείψουμε το ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ του «λιμνάζοντος…αιώνιου» με το να τον κατατάξουμε σε μια νομοθετημένη ειδική κατηγορία, πχ ως «φοιτητή σε αναστολή». Θα μπορούσε λοιπόν ΟΛΟΙ αυτοί οι φοιτητές, αντί να «διαγραφούν», που σημαίνει να τους στερήσουμε το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο μέλλον, αν ανασταλούν οι δυσκολίες ή τα προβλήματα που τους εμπόδισαν να σπουδάζουν συστηματικά και σταθερά και συγχρόνως να εξαλείψουμε-καταργήσουμε τα «ζημιογόνα» στατιστικά χαρακτηριστικά. Μπορούμε να τους εγγράψουμε σε μια ειδική κατηγορία ΟΧΙ ΕΝΕΡΓΩΝ αλλά σε αναστολή, με την ρητή υποχρέωση, να μην δικαιούνται ενεργή συμμετοχή αν πάσα στιγμή αλλά όταν και αν επιθυμούν να επανέλθουν ,θα υποχρεούνται να δηλώσουν εγκαίρως και εφ άπαξ την βούλησή τους τουλάχιστον έξη μήνες πριν την φοίτηση, ώστε να διατηρεί το Τμήμα την δυνατότητά του σε έγκαιρο προγραμματισμό.
Αν και πιστεύω ότι δεν θα είναι πολλοί που θα το αξιοποιήσουν, το μέτρο θα φέρει μεγάλη κοινωνική ικανοποίηση, χωρίς κανένα πρόβλημα ή ζημία.
Απλό αλλά πρακτικό σαν το αυγό του Κολόμβου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ