…ευτυχώς που οι κυβερνήσεις σημιτοπαπανδρεηδοσαμαραδων τον εμπόδισαν και τωρα την δίνουν οκαζιόν στους φίλους μας τους γερμανούς! Μπράβο ήθος!
Μια απίστευη ιστορία στην ΑΤΕ Ασφαλιστική, με τεράστια ζημία (250 εκατ. ευρώ) για το Ελληνικό Δημόσιο.
Πως ….”ο άκρατος λαϊκισμός και η κομματική προσήλωση” ….ζημίωσε πολλαπλά το Δημόσιο!
“Στην συμμαχία των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών προσχώρησε άμεσα η τότε -το 2008- Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέμα Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη”
Αλήθεια ….μήπως είδατε ή ακούσατε -αυτές τις μέρες- κάτι από το ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση -και το τίμημα- της ασφαλιστικής στους Γερμανούς ….και την ζημία του δημοσίου ;
Η ΖΗΜΊΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΊΟΥ ΣΕ ΣΎΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΊΜΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΈΦΕΡΕ ΤΟ 2008 ….ΕΝΔΙΑΦΕΡΌΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ:
Η GROUPAMA για το 100% των μετοχών της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ προσέφερε 150-180 εκατ. ευρώ.
(ΣΗΜ. Το νέο κτήριο της Αγροτικής στην Λ. Συγγρού δεν είχε τελειώσει ακόμα το 2008 ….ήταν ημιτελές!)
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ πουλήθηκε -πριν λίγες μέρες- στη ERGO 90,1 εκατ. ευρώ ! ….Δηλαδή στο 50% -περίπου- του προσφερόμενου το 2008 τιμήματος!
Αν σ’ αυτή την διαφορά προστεθούν και τα 160 εκατ. ευρώ ….που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση (τα πληρώνει τώρα ο Ελληνικός λαός) της ασφαλιστικής ….το ποσό της Διαφοράς-Ζημίας ….είναι εξωφρενικά μεγάλο….
(90+160) = 250 εκατ. ευρώ!!!!
Οι πολιτικές ευθύνες της κας Κατσέλη -από την τότε στάση της- είναι πολύ μεγάλες και τουλάχιστον για μένα τον απλό πολίτη έχουν την σημασία τους ….αναρωτιέμαι όμως ….μήπως η “σιωπή” και η “αδιαφορία” του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα ….ίσως δεν είναι στην τύχη!
ΊΣΩΣ ΠΆΛΙ ΝΑ ΦΤΑΊΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΆΝΙΑ!
ΑΝΑΓΝΏΣΤΗΣ
ΦΩΤΟ ΑΠΟ: http://olympia.gr/2010/11/22/%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-a/
Μια απίστευη ιστορία με την ΑΤΕ Ασφαλιστική – Πως ο κομματισμός δεν επέτρεψε μια ουσιαστική ιδιωτικοποίηση
18/08/2011 – 08:32
Το 2008, η ΑΤΕ ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης των μετοχών που κατείχε στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ. Προσέλαβε Σύμβουλο, όρισε Επιτροπή από παλιούς Διευθυντές της Τράπεζας και μέσα από μία διάφανη διαδικασία διενήργησε διαγωνισμό για την πώληση των μετοχών της.
Οι κρατικιστές όμως, που κατά κανόνα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, είχαν άλλη άποψη. Ο Σύλλογος της Ασφαλιστικής (πολλά μέλη του είναι ακόμη απαλλαγμένα από την εργασία) συνεπικουρούμενος από το Σύλλογο της ΑΤΕ ανέβηκαν στα κεραμίδια. Ιδιωτικοποίηση της Ασφαλιστικής θα σήμαινε δουλειά και απώλεια προνομίων. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα για τους κρατικοδίαιτους!!!!
Στη συμμαχία προσχώρησαν άμεσα η τότε Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέμα Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη και ασφαλώς η Γραμματέας του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και σήμερα Υποδιοικητής της ΑΤΕ, κα Ντίνα Λάζαρη. Άπειρες ερωτήσεις, αναφορές, έγγραφα, κλήση του τότε Διοικητή της ΑΤΕ στη Βουλή, επιστολές με απειλητικό περιεχόμενο και άλλα πολλά. Μάλιστα για να μην κουράζονται οι ερωτώντες Βουλευτές, ο Σύλλογος της Ασφαλιστικής έβγαζε Ψήφισμα και οι Βουλευτές το υπέβαλλα στη Βουλή ως Αναφορά. Εξυπακούεται ότι μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου ήταν καθημερινοί συνομιλητές των παραπάνω στελεχών του κινήματος.
Στο άρθρο μου αυτό θα αναφερθώ κυρίως στην επιστολή της κας Κατσέλη (προφανώς και της συνεργάτιδός της κας Λάζαρη) προς τη Διοίκηση της ΑΤΕ, την οποία έδωσε τότε στη δημοσιότητα με τυμπανοκρουσίες ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όχι για να κρίνω πρόσωπα αλλά για να καταδικάσω πολιτικές πρακτικές που με περισσή ευκολία ακολουθούν τα κόμματα εξουσίας. Το ίδιο έπραξε σε ανάλογες περιπτώσεις και η Ν.Δ. Να θυμίσω εδώ ότι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής καθυστέρησε για περισσότερα από 15 χρόνια, με επισώρευση μεγάλων ζημιών και άρα υψηλού δημόσιου χρέους, εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής και σκανδαλολογίας της εκάστοτε αντιπολίτευσης.
Η κα Κατσέλη υποστηρίζει στο έγγραφο της ότι η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο γιατι:
Α)Είναι μία κερδοφόρα εταιρεία, η οποία ασκεί έναν ειδικό ρόλο και διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στον τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο, για την Ελληνική Οικονομία πρωτογενή τομέα, ανταποκρινόμενη στις αυξημένες απαιτήσεις για την κάλυψη κινδύνων
Β)Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Ομίλου της ΑΤΕ και μπορεί, με κατάλληλο αναπτυξιακό και επιχειρηματικό σχεδιασμό, να επεκταθεί και να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης και Μεσογείου.
Γ)Μπορεί να αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες σε επιμέρους ζητήματα, ώστε να επεκταθεί σε νέα προϊόντα και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το έγγραφο καταλήγει ως εξής: «Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη Διοίκηση της ΑΤΕ, ότι η συνέχιση της διαδικασίας πώλησης, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, τις καθιστούν υπόλογες για αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιζήμιες για το μέλλον της εταιρείας, των ασφαλισμένων και των εργαζομένων της.»
Και τώρα τα ερωτήματα, οι απαντήσεις, οι αλήθειες και τα ψέματα.
1. Η κυρία Κατσέλη και η κα Λάζαρη γνώρισαν ότι η εταιρεία δεν ήταν κερδοφόρος και το γνώριζαν από πρώτο χέρι γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζουν να διαβάζουν Ισολογισμούς. Πως είναι δυνατόν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας από 156 εκατ. ευρώ το 2000 να έγιναν 22 εκατ. ευρώ το 2004; Μα ασφαλώς λόγω ζημιών. Συνεπώς απέκρυπταν την αλήθεια. Αν οι παραπάνω κυρίες πίστευαν ότι η εταιρεία ήταν κερδοφόρος τότε δε γνωρίζουν τι είναι επιχείρηση και τι είναι κέρδος και θα πρέπει του λοιπού να διαχειριστούν δημόσιο χρήμα. Αν πάλι τις παρέσυραν οι συνδικαλιστές χωρίς να διαβάσουν τους Ισολογισμούς, τότε δεν είναι ικανές να αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα.
2. Τι έκανε η κα Λάζαρη ως Υποδιοικητής της ΑΤΕ και η κα Κατσέλη ως Υπουργός Ανάπτυξης ώστε η εταιρεία «να επεκταθεί και να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου», όπως αναφερόταν στο έγγραφο της κας Κατσέλη; Μα ασφαλώς τίποτα. Άλλωστε όταν το έλεγαν, δεν το πίστευαν ούτε οι ίδιες.
3. Τι έκαναν Οι παραπάνω δύο κυρίες ώστε η εταιρεία να αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες σε επιμέρους ζητήματα και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Μα ασφαλώς δεν έκαναν τίποτα, γιατί ούτε πίστευαν σ’ αυτά που έλεγαν ούτε μπορούσαν να τα κάνουν. Εκτός κι αν στις νέες συνεργασίες εννοούν κάτι όπως την περίπτωση Ραπτόπουλου.
4. Πόσα χρήματα προσέφερε η GROUPAMA για το 100% των μετοχών της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ; Η απάντηση είναι ότι προσέφερε 150-180 εκατ. ευρώ
5. Πόσο αξιολογήθηκε από την ΑΤΕ η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ στη δημόσια πρόταση; Η απάντηση είναι 41.797.071 (27.318.347 μετοχές x 1,53 ευρώ/μετοχή)
6. Πως λοιπόν η κα Λάζαρη ψήφισε στο ΔΣ της ΑΤΕ αξία μετοχής 1,53 ευρώ, όταν η ίδια μόλις 1,5 χρόνο προηγουμένως θεωρούσε την εταιρεία κερδοφόρα απειλούσε θεούς και δαίμονες και ως υπεύθυνη του τομέα οργάνωνε τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου σε καθημερινή βάση; Το 1,53 ευρώ είναι καλό τίμημα και τα 5,5 ευρώ ήταν λίγα και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες;
7. Και πως επέτρεψε η κα Κατσέλη όλα τα παραπάνω, όταν η ίδια, 15 μήνες προηγουμένως, με έγγραφο της προς τη Διοίκηση της ΑΤΕ τη καθιστούσε «υπόλογη για αποφάσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιζήμιες για το μέλλον της εταιρείας των ασφαλισμένων και των εργαζομένων της;| (προσέξτε: τσιμουδιά για τους μετόχους). Αλήθεια η ίδια αισθάνεται σήμερα υπόλογη για τη ζημία που υπέστησαν οι μέτοχοι;
8. Πότε είχαν δίκαιο οι δύο κυρίες; Όταν έλεγαν ότι με 5,5 ευρώ/μετοχή ξεπουλιέται η Ασφαλιστική ή όταν έπαιρναν τις μετοχές του κοσμάκη προς 1,53 ευρώ η κάθεμια; Που πήγαν τα κέρδη της εταιρείας που η κα Κατσέλη ανέφερε συνεχώς σε ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις κλπ; Και πως η κα Κατσέλη συνεργάζεται σήμερα με εκείνους τους Διευθυντές που τότε η κα Κατσέλη θεωρούσε ότι εργάζονταν με αδιαφάνεια;
Θα μπορούσε κανείς να ζητήσει τη συνδρομή Εισαγγελέα με το αιτιολογικό ότι εξαιτίας συγκεκριμένων ενεργειών, χιλιάδες μικρομέτοχοι έχασαν χρήματα. Όμως δεν είμαι πολιτικός. Είμαι δημοσιογράφος και θα καταθέτω την άποψη μου όχι «για να τα βάλω με την Τράπεζα», όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά για να τα βάλω με τις πρακτικές των πολιτικών. Δεν μπορεί οι κυρίες Κατσέλη και Λάζαρη να είχαν δίκαιο και στο όχι για τα 5,5 ευρώ και στο ναι για το 1,53 ευρώ!!!
Απλά ο άκρατος λαϊκισμός τους, η κομματική τους προσήλωση και κρατικίστικη αντίληψη τους για την οικονομία, τις οδήγησε στο να λένε εν γνώσει τους ψέματα, ότι δηλαδή η εταιρεία είναι κερδοφόρα κλπ, κλπ. Η μετοχή δεν άξιζε περισσότερο από 1,53 ευρώ και ορθά η Τράπεζα προσέφερε την τιμή αυτή. Όμως οι πρωταγωνίστριες της υπόθεσης αυτής ζημίωσαν την Τράπεζα (άρα και το Δημόσιο) όπως επίσης και τους μικρομετόχους κατά 4 ευρώ τη μετοχή. Μπράβο τους!!! Τουλάχιστον να μην το επαναλάβουν.
www.bankingnews.gr
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δημοσιογράφος