18/04/2021

Εξέγερση Κούρδων στην Αν. Τουρκία… Γκρεμίζουν προτομές του Κεμάλ!

wpid 20140822095320
Μετά την εφαρμογή δικαστικής απόφασης για την απομάκρυνση του αγάλματος του Μαχσούμ Κορκμάζ, ιδρυτικού στελέχους του ΡΚΚ, από κουρδικό νεκροταφείο στο Λίτζε του νομού Ντιάρμπακιρ, στα επεισόδια που ξέσπασαν έγιναν στόχος αγάλματα και προτομές του Κεμάλ Ατατούρκ.
Συγκεκριμένα, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε προτομές και αγάλματα του Ατατούρκ σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σε Χακκιάρι, Μπατμάν και Μάρντιν. Ομάδα διαδηλωτών έριξε βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με χρήση δακρυγόνων και αντλιών πεπιεσμένου νερού. Κάποιοι εκ των διαδηλωτών έκαψαν μια προτομή του Ατατούρκ που βρισκόταν εντός της αυλής του λυκείου ‘Anadolu’ στο Χακκιάρι. Σε άλλο επεισόδιο, ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες σε άγαλμα του Ατατούρκ που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Χακκιάρι. Η αστυνομία παρέταξε τεθωρακισμένα οχήματα περιμετρικά του αγάλματος και έκανε χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και πλαστικών σφαιρών.
Στο Μπατμάν, άγνωστοι αφαίρεσαν προτομή του ιδρυτού της Τουρκικής ∆ημοκρατίας από γυμνάσιο της περιοχής και τράπηκαν σε φυγή,ενώ ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε συνοικία της περιοχής στήνοντας οδοφράγματα και ανάβοντας φωτιές σε σημεία του δρόμου.
Στο Μάρντιν, ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στα γραφεία του κόμματος Ειρήνης και ∆ημοκρατίας (BDP) και ακολούθως πραγματοποίησε πορεία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Κορκμάζ ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ‘Anadolu’, μεταξύ τους υπήρχαν και τοπικοί δήμαρχοι. Το πλήθος βρέθηκε αντιμέτωπο με δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.
Από την Τρίτη έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, με «σημείο εκκίνησης» το χωριό Γιόλατστι του Λίτζε, όπου η στρατοχωροφυλακή κλήθηκε να εφαρμόσει δικαστική απόφαση, δηλαδή να αφαιρέσει το άγαλμα του Κορκμάζ διότι αποτελεί, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «αντικείμενο εγκλήματος». ∆ύο άτομα έχασαν τη ζωή τους· ένας λοχίας αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα με το όπλο του και ένας 24χρονος Κούρδος δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι.

Hellasforce.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ