Οι Γερμανοί περιμένουν τον Τσίπρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

τσιπρασ
 
 
Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρωζώνης, γράφει το Reuters σε νέα εκτενή ανάλυσή του για τη χώρα, εξηγώντας πως παρά τις δειλές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα, η σημερινή πολιτική κατάσταση ίσως να μην αντέξει πολύ ακόμα.
Αναφερόμενο στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το Reuters σημειώνει πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει, θα είναι η πρώτη φορά που ένα κίνημα

 
βαθιά εχθρικό στο πρόγραμμα της τρόικας θα αναλαμβάνει την εξουσία στην Ευρώπη.
“Και όμως, η έλευση του ριζοσπάστη αριστερού στην εξουσία δεν θα πυροδοτήσει τώρα τον ίδιο πανικό που θα προκαλούσε τον Ιούνιο του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν στα πρόθυρα μιας επανάστασης”, σημειώνει το πρακτορείο.
Και εξηγεί πως το Βερολίνο έχει ήδη στρέψει διακριτικά τις κεραίες του προς τον Αλ. Τσίπρα, ελπίζοντας να κάνει πιο μετριοπαθή τον άλλοτε σπινθηροβόλο πολιτικό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, έχει συναντήσει τον Τσίπρα τουλάχιστον τρεις φορές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συναντηθεί επίσης με τον Wolfgang Schaeuble και το Mario Draghi.
“Οι Γερμανοί εξακολουθούν να στηρίζουν το Σαμαρά και το Βενιζέλο, αλλά εξετάζουν και επιλογές στο πλαίσιο του Plan B”, λέει ο Jens Bastian, Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force.
Ανώτερη πηγή από το Βερολίνο λέει στο Reuters πως “είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σκέφτεται η αντιπολίτευση”, γιατί ενδέχεται να έρθει στην εξουσία.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί μια πιο πραγματιστική στάση, μετά τις καλές του επιδόσεις στις δημοτικές εκλογές. Και φέρνει σαν παράδειγμα τη Ρένα Δούρου, που παρά την αριστερή ρητορική της, έχει τηρήσει μια μετριοπαθή στάση και δεν έχει μπλοκάρει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που υπαγόρευσαν οι ξένοι πιστωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ