Ευλογία ή κατάρα τα αέρια μας…

wpid 20141202100130

Ο φυσικός πλούτος ανήκει στη Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αυτονόητο ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, θα απολαμβάνουν και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Η έκδοση διεθνούς οδηγίας πλοήγησης (NAVTEX) με την οποία δεσμεύονται περιοχές της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, καθώς και με την καλλιέργεια από μέρους της κλίματος πιέσεων και εκβιασμών με αιχμή την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, η Τουρκία τορπίλισε το κλίμα των συνομιλιών και κατέστησε τη συνέχιση τους ιδιαίτερα προβληματική υπό τις παρούσες συνθήκες.
«Οι επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών είναι ήδη πολύ σοβαρές και όπως καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση η δική μας πλευρά, η άρση των παρανομιών και των προκλήσεων της Τουρκίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση του διακοπέντος διαλόγου». Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Διάλογος υπό καθεστώς απειλών και εκφοβισμού δεν μπορεί να γίνει. Και μόνο όταν εκλείψουν αυτοί οι λόγοι και η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος». Ένας διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί απλώς χάριν της διεξαγωγής διαλόγου, επιβάλλεται δίχως άλλο η ειλικρίνεια, η καλή βούληση, η θέληση, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και από τις δυο πλευρές. Ένας διάλογος με προοπτικές θετικής κατάληξης, προϋποθέτει και την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτόν. «Οι εκ του πονηρού αξιώσεις της τουρκικής πλευράς σε σχέση με το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευση του, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Γι’ αυτό και έχουμε ευθαρσώς απορρίψει κάθε προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης συνομιλίας. Ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και είναι αυτονόητο πως μετά τη λύση του Κυπριακού, θα απολαμβάνουν και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου».
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα το βιολί του. Οι μονομερείς θέσεις του Νορβηγού υπέρ των Τουρκικών θέσεων δεν έχουν τέλος. Είναι κατά πολύ ποιο «προχωρημένες» και από αυτές του «ελεεινού» τουρκολάγνου προκατόχου του. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ξεφύγει εντελώς της αποστολής του και έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ των τουρκικών θέσεων. Οπωσδήποτε ο Νορβηγός πρώην διπλωμάτης λαμβάνει οδηγίες και κατευθύνσεις από τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Δυστυχώς όμως μέσα σε μερικούς μήνες ξεπέρασε και τον αλήστου μνήμης Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος και σήμερα βυσσοδομεί και κακολογεί τον Κύπριο Πρόεδρο και υποστηρίζει με σθένος την κατοχική δύναμη Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς του Έρογλου. Ο κ. Άιντα ήδη προκάλεσε μεγάλη ζημία στην εθνική υπόθεση της Κύπρου με την επιμονή του να συνδεθεί η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, το οποίο σημειωτέο ούτε το είδαμε ακόμα. Όλα τα υπόλοιπα που ισχυρίζεται, ότι δήθεν προωθούσε έναν διακανονισμό για το μέλλον, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Αν πραγματικά στοχεύουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, και αν όντως είναι μόνο αυτό που τους ενδιαφέρει, τότε ο κ. Άιντα και οι προϊστάμενοί του στον ΟΗΕ έπρεπε να μεταβούν στην Αγκυρα, όχι στη Λευκωσία. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα και εκεί βρίσκεται το κλειδί της λύσης, και το κρατούν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Παρόλα αυτά, ο ΟΗΕ και ο κ. Άιντα δεν ένιωσαν την ανάγκη να καταδικάσουν την κατοχική δύναμη, και η αναιμική δήλωση ότι παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας είναι στάχτη στα μάτια μας. Διότι, κ. Άιντα, αφού παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας, ασχολήσου μόνο για να τερματιστεί αυτή η παραβίαση… Ο άβουλος Γενικός Γραμματέας Μπαν κι Μουν, για ψύλλου πήδημα ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνέλθει και να καταδικάσει παρόμοιες με της Τουρκίας συμπεριφορές. Όταν εισέβαλαν στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ο κ. Μπαν κι Μουν δεν είπε τίποτα. Ο κ. Άιντα αναμείχθηκε στην υπόθεση του φυσικού αερίου με τρόπο που εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Επιχειρεί εκβιασμό εναντίον του κυπριακού λαού με τη φράση ότι «αν δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, οι υδρογονάνθρακες θα είναι κατάρα και θα φοβίζει το θέμα τους επενδυτές». Εταιρείες όμως, όπως η Noble, η Delek, η ENI, η KOGAS, ούτε φοβήθηκαν την Τουρκία, ούτε έδωσαν σημασία στις απειλές της. Και όμως… Ο άνθρωπος του ΟΗΕ, που πρέπει να είναι ανεξάρτητος μεσολαβητής, υιοθέτησε τους τουρκικούς εκβιασμούς και επιχείρησε να εκφοβίσει τον Κυπριακό λαό. Είναι απαράδεκτος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορθά του επεσήμανε ότι τον αναγκάζει να μην τον εμπιστεύεται. Οι διαπραγματεύσεις είναι μία διαδικασία που έχει εκφυλιστεί από την Τουρκία και τον ίδιο τον ΟΗΕ. Εξυπηρετεί μόνο τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης και οδηγεί τον Ελληνισμό της Κύπρου σε εξαφάνιση, διότι η Κύπρος μονίμως υποχωρεί και μονίμως είναι η χαμένη. Πρέπει να εστιαστεί η προσοχή όλων στις συμμαχίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, πρέπει να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο, να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για την εξόρυξη, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, του φυσικού αερίου, για να αποδειχθεί ότι ευλογία θα είναι για την Κύπρο και κατάρα για την Τουρκία…
Ντίνος Ορφανός ΤΡιμίκλινη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ