ΥΠΕΞ: Απρόκλητη και άνανδρη η επίθεση στο ελληνικό τάνκερ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
newego_LARGE_t_1101_54446626_type12713
 
Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτύπησε μαχητικό αεροσκάφος των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων την Κυριακή στο λιμάνι της Ντέρνα στη Λιβύη, με συνέπεια δυο νέοι άνθρωποι, μέλη του πληρώματος, να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα δυο να τραυματιστούν.
Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Araevo

της εταιρείας Aegean Shipping Management που ήταν ναυλωμένο από την λιβυκή κρατική εταιρεία National Oil Corporation και επί σειρά ετών εκτελούσε το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα-Ντέρνα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πλοίο, που ήταν αγκυροβολημένο σε απόσταση 2 μιλίων από το λιμάνι, μετέφερε 12.600 τόνους αργού πετρελαίου και είχε πλήρωμα 26 ανδρών, 3 Ελλήνων, 2 Ρουμάνων και 21 Φιλιππινέζων. Νεκροί είναι ένας 29χρονος Έλληνας και ένας νεότερος Ρουμάνος συνάδελφός του.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απρόκλητη και άνανδρη επίθεση
«Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός της σορού του Έλληνα ναυτικού» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο καταδικάζει την επίθεση ως «απρόκλητη και άνανδρη». Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο στη Λιβύη του γγ του ΟΗΕ, Μπερναντίνο Λεόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι προκειμένου «να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τμήματος ασφαλείας της Aegean Ηλίας Σύρρος αφού επιβεβαίωσε το περιστατικό πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα». Η ίδια πηγή δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι το πλοίο βρίσκεται στο Τομπρούκ.
Μετά το τραγικό συμβάν ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιβυκού Στρατού δήλωσε οτι δεν γνώριζε το λόγο για τον οποίο το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι και δεδομένης της κατάστασης με τους ακραίους Ισλαμιστές θεωρήθηκε εχθρικό. Τη δήλωση αυτή όμως διαψεύδει η Λιβυκή Ηλεκτρική Εταιρία τονίζοντας ότι πριν την άφιξη του πλοίου είχε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους. Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε συγγνώμη απο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο απαιτεί τόσο αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων όσο και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της επίθεσης.
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ