Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Πρώτο κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στον Καναδά από το 2011

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΓΕΛΑΔΕΣΈνα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας βοοειδών (ΣΕΒ), της ασθένειας που είναι πιο γνωστή ως νόσος των «τρελών αγελάδων», καταγράφθηκε στην Αλμπέρτα (δυτικός Καναδάς), ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων του Καναδά.


Το κρούσμα εντοπίστηκε σε μία αγελάδα που προοριζόταν για σφαγή, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή που διευκρίνισε ότι «κανένα μέρος του σφαγίου δεν κατέληξε στη διατροφική αλυσίδα των ανθρώπων ούτε των ζώων».

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στον Καναδά από το 2011, επισήμαναν οι αρχές που ξεκίνησαν έρευνα «σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της επαρχίας και της βιομηχανίας».

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας οι κτηνοτροφικές υπηρεσίες θέλουν να «επιβεβαιώσουν την ηλικία του ζώου, των προγόνων του και του τρόπου μετάδοσης» της ασθένειας, γνωστοποίησαν οι Καναδοί αξιωματούχοι σε ένα δελτίο τύπου.

Οι υπηρεσίες αυτές θέλουν να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την φύση και τη σύνθεση των τροφών που κατανάλωσε αυτό το ζώο «κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του» και να εντοπίσουν «όλα τα ζώα που ενέχουν έναν παρόμοιο κίνδυνο».

Μόλις αυτά τα βοοειδή καταγραφούν, η Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων του Καναδά επισήμανε ότι θα «θανατωθούν και θα υποβληθούν σε εξετάσεις ανίχνευσης της ΣΕΒ».

Αυτό το μεμονωμένο κρούσμα «τρελής αγελάδας» δεν «αναμένεται να έχει καμία επίπτωση στις εξαγωγές βοδινού κρέατος και βοοειδών» εκτιμούν οι καναδικές αρχές.

O υπουργός Γεωργίας του Καναδά Τζέρι Ριτζ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ότι ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της νόσου από το 2011 θα επηρεάσει τις εξαγωγές βοδινού κρέατος.

Επιπλέον ο Ριτζ είπε σε δημοσιογράφους ότι η αγελάδα στην οποία διαγνώστηκε η ΣΕΒ δεν προερχόταν από το αγρόκτημα στην Αλμπέρτα όπου εντοπίστηκε το κρούσμα.

Οι καναδικές εξαγωγές είχαν πληγεί το 2003 έπειτα από την καταγραφή, για πρώτη φορά, ενός κρούσματος ΣΕΒ σε μία φάρμα. Ακολούθως ο Καναδάς, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βοδινού κρέατος στον κόσμο, ενέτεινε τους ελέγχους και έκτοτε πολλά κράτη έχουν αρχίσει και πάλι το εμπόριο βοοειδών με τον Καναδά, παρά τον εντοπισμό και άλλων κρουσμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ