Μετωπική Ιταλίας-Αυστρίας, ενώ οι ακροδεξιοί επελαύνουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

afstria-prosfiges«H Iταλία δεν θα δεχθεί ελέγχους της Αυστρίας στο έδαφός της», δήλωσε η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, σε συνέντευξή της στην ιταλική δημόσια τηλεόραση La7.
Η Μπόσκι συμπλήρωσε ότι «η Αυστρία ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ελέγχους επί ιταλικού εδάφους, και εμείς δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι στη φάση αυτή μετρούν πολύ οι χαρακτηριστικοί τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας. Ευχόμαστε να μην τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά» και προσθέτει πως «τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στην Αυστρία απέδειξαν πως οι πολίτες, όταν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε έναν δημαγωγό και το κακέκτυπό του, επιλέγουν τον πρώτο και άρα οι τόνοι των ημερών αυτών δεν φέρουν αποτέλεσμα».
«Η Ιταλία δεν θα δεχθεί παραβιάσεις των διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών, από την στιγμή που είμαστε φίλοι, σύμμαχοι, και ανήκουμε στην ίδια κοινότητα» υπογράμμισε, τέλος, η Μαρία Έλενα Μπόσκι, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι η Αυστρία, προς το παρόν, «έχει περιορισθεί μόνο σε απειλές, αλλά δεν έχει προβεί σε ενέργειες για τις οποίες να μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρώπη».

Φράχτης στα ιταλικά σύνορα;

Οι αντιδράσεις της ιταλικής πλευράς έρχονται έπειτα από την πρόθεση της Αυστρίας να στήσει φράχτη και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία.
Όπως ανακοινώθηκε, ήδη έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για το χτίσιμο ενός φράκτη μήκους 400ων μέτρων στο πέρασμα του Μπρένερ (από τους σημαντικότερους άξονες μετακίνησης από νότο προς βορρά και αντιστρόφως διαμέσου των Άλπεων), στη σύνορά της με την Ιταλία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το εάν θα ανεγερθεί τελικά ο φράχτης εξαρτάται από τη «συνεργασία» με τις ιταλικές αρχές.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Παράλληλα, το αυστριακό κοινοβούλιο υπερψήφισε έναν από τους πιο σκληρούς νόμους για το άσυλο στην Ευρώπη, λίγες ημέρες μετά την επιτυχία της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα.
Το εν λόγω αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «πέρασε» από τη Βουλή με 98 ψήφους υπέρ (έναντι 67 κατά) και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από δυνάμεις της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα, στην περίπτωση που αυξηθεί ξαφνικά ο αριθμός των μεταναστών, καθώς και να απορρίψει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου απευθείας από τα… σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή χώρες, όπως η Συρία.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σόμποτκα, επιχείρησε να δικαιολογήσει το σκληρό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή για όσο διάστημα «μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να κάνουν το καθήκον τους» προκειμένου να σταματήσει η εισροή προσφύγων:
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία έλαβε περίπου 90.000 αιτήματα ασύλου το 2015. Σήμερα, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, οι αφίξεις μεταναστών στην Αυστρία έχουν μειωθεί σε 150 την ημέρα -σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών- ενώ από την αρχή του έτους, έχει δεχθεί περίπου 18.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ