Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα – Αναγνωρίστε το έγκαιρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

syndromo karpiaiou solima
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα μας. Περιορίζει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες και εργασίες μας, μειώνει την απόδοση δύναμης μας, ενοχλεί κατά τη διάρκεια του ύπνου και δυστυχώς μπορεί να είναι και αιτία καταθλιπτικής συμπεριφοράς.

Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από συμπίεση του μέσου νεύρου, το οποίο κατεβαίνει από τον ώμο κατά μήκος του χεριού, μέσα στο καρπιαίο σωλήνα που βρίσκεται στη περιοχή του καρπού. Εκεί περνά μαζί με αρκετούς τένοντες ένα σχετικά μικρό διάστημα που καλύπτονται από συνδετικό ιστό, τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού και οποιαδήποτε φλεγμονή ή διόγκωση σε κάποιο από τους ιστούς αυτούς, ξεκινά η ενόχληση.
syndromo karpiaiou solima1
Τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι η επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών και ειδικά στις περιπτώσεις που επιβαρύνονται με κινήσεις που ο καρπός είναι γυρισμένος προς τα κάτω όπως για παράδειγμα όταν κάποιος πληκτρολογεί με λάθος τρόπο.
Στα φυσιοθεραπευτήρια το 85% των περιπτώσεων με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι άτομα που εργάζονται σε γραφειακά επαγγέλματα εκ των οποίων οι πλείστες είναι γυναίκες.
Μπορεί να αναγνωριστεί από τον ίδιο τον ασθενή σχετικά γρήγορα αφού τα συμπτώματα του είναι πολλά αλλά εξελίσσονται σχεδόν ταυτόχρονα. Το αρχικό σύμπτωμα 83% των περιπτώσεων είναι έντονο και απότομο μούδιασμα στο δείκτη και μέσο δάκτυλο μαζί με αδυναμία και την έλλειψη της ικανότητας να συγκρατήσει κάποιος αντικείμενα ειδικά με τη παλάμη γυρισμένη προς τα πάνω.
Σε μετέπειτα στάδια είναι εμφανής η αδυναμία και μείωση της μυϊκής μάζας στη περιοχή του αντιβραχίου(κάτω από τον αγκώνα) καθώς επίσης η μείωση δύναμης της σφιχτής λαβής. Επίσης το μούδιασμα αυξάνεται σε ένταση και συμπεριλαμβάνει πλέον και τον αντίχειρα.
syndromo karpiaiou solima2
Πρόσφατες έρευνες του Journal of Orthopedic & Sports Physical Therapy απέδειξαν ότι άτομα που ακολούθησαν πρόγραμμα φυσιοθεραπείας είχαν αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο, χωρίς όμως να χάνουν τον ένα μήνα που περιμένει κάποιος μετά την επέμβαση για να ξεκινήσει κάποιας μορφής θεραπείας.
Η θεραπεία όπως πάντα είναι χωρισμένη σε στάδια ανάλογα της σοβαρότητας της κατάστασης. Εννοείται πως όποιος αποταθεί σε φυσιοθεραπευτές στα τελικά στάδια της εξέλιξης της πάθησης, τότε μάλλον είναι ήδη αργά και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Για να έχουμε τα γρηγορότερα δυνατά αποτελέσματα εισηγούμαστε όσο το δυνατό περισσότερη ανάπαυση, χρήση αντιφλεγμονώδες φαρμακευτικής αγωγής(αν είναι απαραίτητο), άλατα μαγνησίου, παγοθεραπεία στις περιπτώσεις έντονης παρουσίας φλεγμονής για μόνο 5 λεπτά ανά 4ωρο και χρήση μαλακού ή σκληρού νάρθηκα(πάλι ανάλογα με το πρόβλημα).
Αυτά αφορούν το κομμάτι της συντήρησης στο σπίτι. Όσο αφορά τη φυσιοθεραπεία γίνονται χειροκίνητες κινητοποιήσεις για να ελευθερώσουμε τα συσπασμένα και πιεσμένα μόρια, επανεκπαίδευση για σωστή κίνηση και σταθεροποίηση της άρθρωσης, εργονομικές τροποποιήσεις και ενδυνάμωση σε σωστές κατευθύνσεις.
Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορούμε να ξεκινήσουμε και με μηχανικά μέσα όπως θεραπευτικό υπέρηχο και ηλεκτροδιέγερση για μείωση πρώτα της τάσης και το πόνο πριν κάνουμε ενεργητική διόρθωση.
Όσο πιο αναλυτικά γίνει η αρχική αξιολόγηση τόσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία. Ο λόγος είναι επειδή συνήθως δεν εμπλέκονται μόνο οι δομές που αφορούν το καρπό και το αντιβράχιο αλλά και οι πιο πάνω περιοχές που αφορούν το διέλευση του νεύρου. Για να είναι σωστή και ολοκληρωμένη η θεραπεία πρέπει να αξιολογηθεί και ο αυχένας για να δούμε αν υπάρχει αντανακλαστικός πόνος. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εμπλοκή του αυχένα, μαλάξεις και διατατικές ασκήσεις που αφορούν τη περιοχή του λαιμού θα βοηθήσουν πολύ στην ταχύτερη ανάκαμψη και επαναφορά της λειτουργικότητας του ασθενή.
Αν έχετε συμπτώματα ανεξήγητης κόπωσης των χεριών, απότομων μουδιασμάτων ειδικά στα 2 πρώτα δάκτυλα και ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε γρήγορα κάποιο επαγγελματία υγείας για αξιολόγηση και έλεγχο.
Αποταθείτε αργότερα σε φυσιοθεραπευτή/τρια γιατί είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις γνώσεις και τεχνικές μας σε εσάς για γρήγορη μείωση της ενόχλησης σας και την ταχύτερη αποκατάσταση στη φυσιολογική σας ζωή και δραστηριότητα.
Άκης Παλλίδης, φυσιοθεραπευτής
[sigmalive.com]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ