Το «Έγκοιλον Χάος» της Αττικής (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

chaos trypa attiki
Είναι σπάνιο μνημείο της φύσης και απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ονομάζεται Χάος και βρίσκεται στην περιοχή της Καμάριζας, πολύ κοντά στο Λαύριο. Το βάθος του φτάνει τα 55 μέτρα και η διάμετρός του τα 120 μέτρα. Tο Χάος έχει σχήμα καρδιάς και ο θρύλος αναφέρει ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα.

Φυσικά το γεγονός αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, όπως αναφέρεται στη “Μηχανή του Χρόνου”.
Η περιοχή είναι γεμάτη υπόγειες στοές και μεταλλευτικά τούνελ που ενδεχομένως σχετίζονται γεωλογικά με το σημείο. Έτσι εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα βύθισμα που δημιουργήθηκε με την κατάπτωση της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου.
Το «Έγκοιλον Χάος» όπως ονομάζεται, αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής. Συχνά το επισκέπτονται σπηλαιολόγοι για σεμινάρια αλλά και αναρριχητές.

chaos trypa attiki1
Το «Χάος» από το Google Earth.

Η ομάδα Up Drones τράβηξε ένα εντυπωσιακό βίντεο του «κρατήρα» όπου φαίνονται οι ζώνες πετρωμάτων. Όπως αναφέρουν οι κινηματογραφιστές, ανάμεσα στα πετρώματα είναι ο γαληνίτης, μετάλλευμα που έδινε 99% άργυρο και 1% μολύβι. Λέγεται ότι ο τρόπος παραγωγής τόσο καθαρού άργυρου (99%) παραμένει μυστήριο. Άλλωστε στο Λαύριο έγινε η πρώτη μεταλλουργία μολύβδου και αργύρου στην Ελλάδα.
https://youtu.be/W9kz0SqmJnM

ΔΗΜΟΦΙΛΗ