Πού καταλήγει η συνεννόηση Τσίπρα – Καμμένου για τα εθνικά θέματα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
54CF28D8-58BA-4619-AC13-AD614B2D1C51Μία ακόμη ιστορία κυβερνητικής διάστασης έφτασε και επίσημα χθες στο τέλος της, μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί συνέχισης της κοινής πορείας «μέχρι τέλους».
ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ
Όπως έγινε φανερό από τη σύντομη διάρκεια της συνάντησης και από τις δηλώσεις Καμμένου αμέσως μετά, η χθεσινή επαφή έγινε περισσότερο για τα ΜΜΕ παρά για την ουσιαστική συνεννόηση των δύο εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ», είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες συζητήσεις των δύο εταίρων, κυρίως για τα κρίσιμα και έκτακτα εθνικά θέματα που έχουν προκύψει. Δεδομένου ότι δεν είχε διακοπεί ποτέ η μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά και ότι το Μακεδονικό έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, το βασικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι τα ελληνοτουρκικά και κυρίως η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι πια έχει βρεθεί η χρυσή τομή για το ζήτημα αυτό, η οποία επιλύει το θέμα της ενόχλησης που είχε δημιουργηθεί στους ΑΝΕΛ, μετά τον χαρακτηρισμό για «υπερτροφικό λόγο» του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη, αναφορικά με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί ομηρείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, πολιτική-επικοινωνιακή σημασία γα τη διαχείριση του ζητήματος φαίνεται να έχει η απόφαση να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος.
Την αυξημένη σημασία των ελληνοτουρκικών αποτυπώνει και η χθεσινή δημοσκόπηση της Καπα Research, για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha, σύμφωνα με την οποία οι ερωτηθέντες θεωρούν ως μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μας την Τουρκία σε ποσοστό 92,5%, ενώ την Αλβανία μόλις κατ’α 47% και την ΠΓΔΜ μόλις κατά 37%. Επιπλέον, 67,5% των πολιτών τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, ενώ μόλις το 30,5% ζητά τη διακοπή τους. Μάλιστα, η στάση του του Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο θέμα κρίνεται περισσότερο θετικά από τους πολίτες σε σχέση με οποιουδήποτε άλλου πολικού αρχηγού, με 29%, έναντι του κυρίου Μητσοτάκη με 28%.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ισομερώς είναι κατανεμημένο το ποσοστό στο ερώτημα αν θεωρείται πιο εφικτή μία λύση στο ονοματολογικό με ή χωρίς τον όρο «Μακεδονία» (39% έναντι 39,5%). Την ίδια ώρα το 48% των ερωτηθέντων εκτιμά πως το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε πως προετοιμάζει «ενιαία λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων αμετάφραστη στα Σλαβικά και συμφωνία σε θέματα αλυτρωτισμού» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ προς τη λάθος εκτιμά πως κινείται το 44%. Τέλος, μόλις το 12,5% τάσσεται υπέρ της επιμονής στο θέμα της ονομασίας (αν πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση για να βρεθεί λύση) ενώ το 47,5% ζητά την επιμονή σε θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ