Καταγγελία για κάμερες ασφαλείας στα σχολεία από το Δήμο Χανίων

Οι Εισαγγελικές Αρχές αρχειοθετούν την υπόθεση
Το τελευταίο χρονικό διάστημα υλοποιείται στα Χανιά παράνομη ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας σε Δημόσια-Δημοτικά κτίρια που σχετίζονται με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δήμος Χανίων είχε αιτιολογήσει την τοποθέτησή τους «προκειμένου να αποφευχθούν κυρίως τα φαινόμενα γκράφιτι», αιτιολόγηση η οποία είναι ψευδής αφού αποδεδειγμένα έχει συμβεί εσκεμμένη μεθόδευση αυτής, τόσο από το Δήμο Χανίων όσο και από τους ίδιους τους «υπεύθυνους επεξεργασίας», που όλα τα προηγούμενα 6 έτη συγκάλυψαν και υποβοήθησαν το πρόβλημα των γκράφιτι, δημιουργώντας έτσι τις ευνοϊκές συνθήκες για την ευρεία εγκατάσταση των εξωτερικών Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας. Εξάλλου, με την εφαρμογή του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι», από το Μάη 2016 επιτεύχθηκε ήδη η εκμηδένιση του προβλήματος αναγραφής νέων γκράφιτι στα Χανιά. Όμως, με αφορμή τις πολύ πρόσφατες ζημιές στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χρυσοπηγή Χανίων, που προκάλεσαν άγνωστοι που μπήκαν στις αίθουσες του σχολείου από παράθυρο του 1ου ορόφου χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός, ο Δήμος Χανίων με στόχο να αποφευχθούν νέοι βανδαλισμοί σε σχολικές μονάδες, πλέον προκρίνει ως λύση την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας.
Οι αναφερόμενες ζημιές και βανδαλισμοί στα σχολεία των Χανίων αποτελούν μορφή ανάγκης ασφαλείας που μπορεί επαρκώς να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με χρήση ηπιότερων μέσων ασφαλείας προσώπων και αγαθών εξίσου αποτελεσματικών αλλά λιγότερο επαχθών για τους πολίτες και τους μαθητές. Τέτοια μέσα είναι η ενίσχυση της περίφραξης του αύλειου χώρου του σχολείου και η εγκατάσταση Συστήματος Συναγερμού Ασφαλείας σε συνδυασμό με τοποθέτηση ηλεκτρονικών αισθητήρων (φωτοκύτταρα) ελέγχου κίνησης στις εξωτερικές όψεις ενός κτιρίου και διασυνδεδεμένων προβολέων φωτισμού, ώστε κανείς να μην μπορεί ούτε καν να πλησιάσει στον τοίχο του κτιρίου ούτε και τη νύχτα. Οπωσδήποτε όμως, αυτά τα συστήματα θα πρέπει όταν είναι σε λειτουργία να λειτουργούν, να ενεργοποιούνται.
Την παράνομη ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας σε Δημόσια-Δημοτικά κτίρια των Χανίων στα οποία οι κάμερες έχουν εμφανή παράνομη στρέψη και εμβέλεια λήψης που δεν περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο παράπλευρο χώρο, μπορεί να τη διαπιστώσει όποιος περπατήσει στα πεζοδρόμια ή οδηγήσει στους δρόμους γύρω από Δημόσια Σχολεία αρμοδιότητας του Δήμου Χανίων όπως: 3ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο-4ο Νηπιαγωγείο (10 κάμερες), 7ο Δημοτικό Σχολείο και 7ο Νηπιαγωγείο (4 κάμερες), 10ο Δημοτικό Σχολείο και 10ο Νηπιαγωγείο (2 κάμερες), 17ο Δημοτικό Σχολείο (5 κάμερες), Δημοτικό Σχολείο Χρυσοπηγής (6 κάμερες), 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών (10 κάμερες) κ.α., ενώ αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για Δημόσια-Δημοτικά κτίρια των Χανίων όπως το «Ιστορικό Αρχείο Κρήτης» (6 κάμερες) και το Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» (4 κάμερες).
Σημειωτέον, δεν υπάρχουν σε εξωτερικούς χώρους των Δημόσιων Σχολείων των Χανίων οι προβλεπόμενες ενημερωτικές πινακίδες για την ώρα λειτουργίας ή όχι του συστήματος βιντεοεπιτήρησης ενώ αντιθέτως υπάρχουν κάποιες μη νόμιμες πινακίδες προειδοποίησης-εκφοβισμού σχετικά με την εκτελούμενη βιντεοεπιτήρηση. Επίσης, εντοπίζεται η χρήση κάποιας ή κάποιων από τις κάμερες ασφαλείας σε ρόλο κρυφής εξωτερικής κάμερας, με σκοπό να ελέγχονται οπτικά συγκεκριμένα σημαντικά όμορα κτίρια στα οποία δεν υπάρχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα.
Η Ανεξάρτητη «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (Α.Π.Δ.Π.Χ.) έχει ήδη εξετάσει το ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών ασφαλείας στα σχολεία, θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις. Ήδη, έγγραφα και Αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής επιβεβαιώνουν τις σχετικές καταγγελίες για τα αναφερόμενα κτίρια στα Χανιά. Απαιτείται αναλυτική αρχική «Γνωστοποίηση» συστήματος βιντεοεπιτήρησης στην Ανεξάρτητη Αρχή ακόμη και Άδεια αυτής σε ορισμένες περιπτώσεις, απαίτηση η οποία αποδεδειγμένα δεν τηρείται από το Δήμο Χανίων. Επίσης, στο Δήμο Χανίων αγνοούν πως ειδικά για τα σχολεία απαιτείται απαραιτήτως Απόφαση από αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου, στην οποία να φαίνεται ότι έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού (δασκάλων-καθηγητών), του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, δηλαδή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της σχολικής κοινότητας. Με αυτό ως προαπαιτούμενο, ουσιαστικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εγκατάσταση και λειτουργία Συστημάτων Καμερών Ασφαλείας στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Είναι διαρκής και ταυτόχρονη η παράνομη δράση Δημόσιων Λειτουργών (Διευθυντών των σχολείων) και των αρμοδίων του Δήμου Χανίων οι οποίοι σε συνέργεια με τις Εταιρείες Ασφαλείας που προμηθεύουν, εγκαθιστούν, θέτουν σε λειτουργία και συντηρούν τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στα κτίρια, ανεπίσημα, κρυφά και ερήμην του Ελληνικού Κράτους και της κοινωνίας, υλοποιούν τις προϋποθέσεις για διαρκή ηλεκτρονικό/ψηφιακό οπτικό έλεγχο των Ελλήνων πολιτών εις βάρος των Συνταγματικών δικαιωμάτων τους και του Δημοσίου Συμφέροντος.
Η Αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τις Εισαγγελικές Αρχές (Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων – Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης), έχει ως αποτέλεσμα τη μη απεγκατάσταση των παράνομων αυτών συστημάτων ακόμη και μετά από τις σχετικές Αποφάσεις της Α.Π.Δ.Π.Χ., τη μη επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων εις βάρος των «υπευθύνων επεξεργασίας», των συνεργών τους Εταιρειών Ασφαλείας και του Δήμου Χανίων. Η καταγγελλόμενη παράνομη Αρχειοθέτηση των σχετικών Δικογραφιών, αφορά ακόμη και αυτήν που σχηματίστηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, την οποία Εισαγγελικοί Λειτουργοί των Χανίων την Αρχειοθέτησαν ως «ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης». Έτσι οι κάμερες ασφαλείας παραμένουν στα σχολεία και η παρανομία επεκτείνεται. Δεδομένου ότι ουσιαστικά καταλύεται η λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης όσον αφορά την υπόθεση αυτή και προκαλείται κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και για την Εθνική Ασφάλεια, για την εμπλοκή πρώην και νυν Εισαγγελικών Λειτουργών των Χανίων στην Αρχειοθέτηση της υπόθεσης, έχουν ήδη ενημερωθεί οι συνδικαλιστικές τους Ενώσεις όπως και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους.
Νικόλαος Σ. Στεργιάδης
Μαργουνίου 71 Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ