Η έννοια της Δημοκρατίας από την "ματιά" ενός εικοσάχρονου…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Democracy-means-everyone
Γράφει ο Κωνσταντίνος Φαρμάκης
Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία , από την αρχαιότητα , στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο
στη φωνή του λαού και στην ισηγορία . Οι παλαίφατες αγορές γέμιζαν με πολίτες που προωθούσαν τον γόνιμο διάλογο σχετικά με τα κοινά δρώμενα των πόλεών τους , λάμβαναν μέρος , ενεργά , στα πολιτικά πράγματα και παρακολουθούσαν αγωνιωδώς τις εξελίξεις τους . Πληθώρα εγκωμίων έχουν πλεχτεί γι’ αυτό το ύψιστο ιδανικό που γεννήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο προάσπιζε και παρότρυνε όλα τα παραπάνω , που δεν είναι άλλο απ’ αυτό της δημοκρατίας .
Το ιδανικό της δημοκρατίας , αν και υπονομεύεται – παρερμηνεύεται στην σημερινή εποχή , μπορεί να θωρακιστεί από ορισμένους παράγοντες , που έχουν τη δύναμη να το εδραιώσουν στη συνείδηση κάθε πολίτη.
Είναι κοινώς αποδεκτό , ότι η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση καθίσταται απαραίτητη , ώστε να διαφυλάξει τη δημοκρατία απ’ τους αδίστακτους πολεμίους της .Αν ο θεσμός της παιδείας , αποκτήσει αποτελεσματικότερο ρόλο , θα μπορέσει να εμφυσήσει το δημοκρατικό φρόνημα στη νέα γενιά ,η οποία θα βιώσει τη δημοκρατία και θα επιθυμήσει να την προστατεύσει . Αν επίσης , όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού συστήματος διακατέχεται από δημοκρατικά αισθήματα ( π.χ. ελευθερία στη διατύπωση σκέψεων του μαθητή , ισότητα ευκαιριών σε όλους ανεξαιρέτως φύλου , καταγωγής , οικονομικής κατάστασης κλπ. ) θα τελεσφορήσει στη συνείδηση των νέων το ιδανικό της δημοκρατίας και έτσι θα σκέφτονται και θα πράττουν δημοκρατικά . Επομένως , η δημοκρατία μπορεί να κερδίσει έδαφος από την γενικόλογο παιδεία.
Αναντίρρητα , για την υπεράσπιση της δημοκρατίας , κρίνεται αναγκαίο να εμφορείται η οικογένεια από δημοκρατικές αξίες και ιδανικά . Η οικογένεια αποτελεί τη μικρότερη μονάδα – το κύτταρο – της κοινωνίας και όπως είναι φυσικό για να έχει τη δυνατότητα η κοινωνία να λειτουργεί συλλογικά , είναι απαραίτητο να καλλιεργείται η αξία της δημοκρατίας μέσα στο ίδιο το σπίτι . Αυτό απαιτεί χρόνο και , σε καθημερινή βάση , ενασχόληση με τους νέους , οι οποίοι δέχονται τακτικά πολλάκις ερεθισμάτων που τους απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο απ ‘ τη δημοκρατική ιδέα . Η οικογένεια είναι η αφετηρία της ζωής για το παιδί και έχει ως ηθική υποχρέωση να του εμφυσήσει εκείνα τα ερεθίσματα που θα το γαλουχήσουν ορθά και θα το οδηγήσουν στο φωτεινό δρόμο της δημοκρατίας . Άρα η οικογένεια , αποτελεί τον προάγγελο της υιοθέτησης του δημοκρατικού φρονήματος του νεαρού , αυριανού πολίτη .
Επίσης με μία σύντομη αναφορά στα ΜΜΕ, είναι αξιοσημείωτο να καταγραφεί , πως επειδή συνιστούν τον δίαυλο μεταξύ της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής , έχουν ως χρέος και αυτά με την σειρά τους να καλλιεργούν την ιδεολογία της δημοκρατίας και να
μην διακυβεύουν την τύχη της σε κακοθελητές της , οι οποίοι στοχεύουν στην εξυπηρέτηση ατομικών τους συμφερόντων.
Αφού καταγράφηκαν οι παράγοντες προάσπισης της δημοκρατίας , σειρά έχουν οι πολίτες , ως επιμέρους κομμάτια της κοινωνίας , οι οποίοι υποχρεούνται , να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το δημοκρατικό πολίτευμα.
Χρέος λοιπόν κάθε πολίτη , αποτελεί η υπεράσπιση της δημοκρατίας με κάθε κόστος . Για παράδειγμα εάν ο πολίτης αντικρίσει κάποιο περιστατικό το οποίο να είναι αντιδημοκρατικό και που να κλονίζει βάναυσα το δημοκρατικό πολίτευμα , θα πρέπει να το καταγγείλει στον αρμόδιο φορέα της εκτελεστικής εξουσίας και από εκεί και στο εξής να αναλάβει την τύχη του αντιδημοκράτη , το δικαστήριο . Ουκ ολίγα παραδείγματα αντιδημοκρατών συναντάμε στην σήμερον ημέρα : λ.χ. τους λαϊκιστές και τους << υπηρέτες>> ακραίων μορφών εξουσίας , παραδείγματος χάρη του ναζισμού .
Ο πολίτης άρα , είναι δέον να αποβάλλει το χαρακτηριστικό του ριψάσπιδος και του αδρανή και να υιοθετήσει αφενός έναν αποφασιστικό και γενναίο χαρακτήρα και αφετέρου πνευματική εγρήγορση και κριτική σκέψη , ώστε να προστατεύει το αγαθό της δημοκρατίας .
Επιπροσθέτως , υποχρέωση του πολίτη , για την προσέγγιση του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η τήρηση των νόμων και του συντάγματος . Ο κάθε πολίτης οφείλει να ενημερωθεί στοιχειωδώς για τους νόμους και τα άρθρα του Συντάγματος και να τα υπακούει πιστά . Δεν πρέπει να παραλειφθεί πως για την κατάκτηση της ελευθερίας και για την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος έχουν συνταχθεί οι νόμοι. Η ασυδοσία οδηγεί στην παρανομία ,στην καπήλευση και τελικά στην εξόντωση της δημοκρατίας . Είναι εύλογο λοιπόν , οι πολίτες να πληροφορηθούν επαρκώς για τα νομοθετήματα και αν ευκαιρούν απ την πολυάσχολη ρουτίνα τους , να επισκεφθούν και τη Βουλή ώστε να παρακολουθήσουν ζωντανά κοινοβουλευτικές συζητήσεις που θα τους
ενεργοποιήσουν πολιτικά και θα τους φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στους νόμους και στα άρθρα του Συντάγματος .
Συμπερασματικά , η δημοκρατία είναι το τελειότερο πολίτευμα που συνδυάζει δύο κορυφαίες αξίες , την ελευθερία και την δικαιοσύνη και είναι μέλημα όλων των πολιτών να την προσεγγίσουν και να την θωρακίσουν με κάθε τρόπο . Ποιος άλλωστε , θα συγκινηθεί να την υπερασπιστεί , αν δεν ενδιαφερθούμε , πρωτίστως , εμείς οι ίδιοι για την προάσπισή της ;
Κων. Φαρμάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ