Προκόπης Παυλόπουλος: Κοινός ο αγώνας Ελλάδας-Γαλλίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 496Καλαμάτα, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, 23.3.2018

Με χαρά και συγκίνηση σας απευθύνω αυτές τις σκέψεις εδώ, στην γενέτειρά μου, την Καλαμάτα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γαλλοφωνίας.  Και επιτρέψατέ μου να γίνω σαφέστερος:

Οι δεσμοί της Καλαμάτας με την Γαλλία και, έστω και εμμέσως, με την Γαλλοφωνία ξεκινάνε από πολύ μακριά στον χρόνο.  Συγκεκριμένα από τον 13ο αιώνα, μεσ’ από την παράδοση των Βιλλεαρδουίνων και του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.  Αψευδής μάρτυρας το Κάστρο της Καλαμάτας και ο ίσκιος της Πριγκίπισσας Ιζαμπώ.

Στο ό,τι αφορά την Γαλλοφωνία στην Καλαμάτα, ιστορικό απομεινάρι είναι το Μέγαρο Εφεσίου, αυτό το εμβληματικό νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο περιήλθε το 1955 στο Γαλλικό Δημόσιο και στέγασε το Γαλλικό Ινστιτούτο από το 1958, ως τον βαρύτατο «τραυματισμό» του, το 1986, από τον καταστροφικό εκείνο σεισμό.  Μέσα σ’ αυτό το Μέγαρο πολλοί Καλαματιανοί, ιδίως κατά την νεαρή τους ηλικία, όπως κι εγώ, ήλθαν σ’ επαφή με την γαλλική γλώσσα και την γαλλική παιδεία.

Αναλογιζόμενος σήμερα την πορεία μου, τόσο στον Ακαδημαϊκό όσο και στον Πολιτικό στίβο, οφείλω να καταθέσω, δημοσίως, ότι η γαλλική μου παιδεία, που ξεκίνησε από εδώ, την γενέτειρά μου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις απόψεις μου για την σημασία της Ελληνογαλλικής Φιλίας.  Σημασία, η οποία αφορά από την μια πλευρά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας και της αντίστοιχης συμπόρευσης στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.  Και, από την άλλη πλευρά, τον κοινό αγώνα Ελλάδας και Γαλλίας για την Ευρωπαïκή Ενοποίηση και, συνακόλουθα, την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ