Αρχαιολογικός θησαυρός δίπλα στην παλαιότερη πυραμίδα του κόσμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολωνοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δεκάδες μούμιες που χρονολογούνται ως και 2.000 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στην παλαιότερη πυραμίδα του κόσμου (Pyramid of Djoser), στη νεκρόπολη Saqqara στη βόρεια Αίγυπτο. Η πλειοψηφία των μουμιών θάφτηκε απευθείας στην άμμο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ανασκαφές, που διαρκούν πάνω από δύο δεκαετίες, κορυφώθηκαν με τους αρχαιολόγους να… σκοντάφτουν πάνω στον ιστορικό θησαυρό, όπως αναφέρει το scienceinpoland.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η πρώτη παρτίδα μουμιών που ανακαλύφθηκαν την περασμένη σεζόν «ήταν πολύ σεμνές», προφανώς έχοντας υποβληθεί μόνο στη βασική μουμιοποίηση και «τυλιγμένες σε επιδέσμους και τοποθετήθηκαν απευθείας σε λάκκους που βρέθηκαν στην άμμο», σημείωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών ο Dr. Kamil O. Kuraszkiewicz του Τμήματος Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.
egypt mummies polish discovery
Αν και τα οργανικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση των ταφικών χώρων είχαν εξασθενίσει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, ένα ξύλινο φέρετρο προσέλκυσε αυξημένη προσοχή λόγω ενός όμορφα χρωματισμένου κολιέ, μαζί με μια ιερογλυφική επιγραφή που εφαρμόστηκε στο καπάκι.
Μια όχι λιγότερο ελκυστική, κύρια διακόσμηση κοσμούσε το τμήμα του φέρετρου που κάλυπτε τα πόδια της μούμιας.
«Υπάρχουν δύο όμορφα αδέξιες εικόνες του Anubis με τη μορφή ξαπλωμένων τσακαλιών σε ένα εντελώς ασυνήθιστο μπλε χρώμα», ανέφερε ο Kuraszkiewicz.
egypt mummies polish discovery2
Το θεϊκό τσακάλι θεωρήθηκε ως μια ενσάρκωση του πολυσυζητημένου θεού Anubis, που συνδέεται με τη μετά θάνατον ζωή και τυπικά απεικονίζεται ως σκύλος ή ως άνθρωπος με κεφάλι σκύλου ή τσακαλιού.
Οι ανασκαφές, δυτικά της πυραμίδας στη Σακκάρα, ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια από τον καθηγητή Karol Mysliwiec ως μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου που ανέλαβε το πολωνικό κέντρο μεσογειακής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.
Οι αρχαιολόγοι τώρα πιστεύουν, αφού ένωσαν τα στοιχεία που υπάρχουν, ότι υπάρχουν δύο νεκροπόλεις που βρίσκονται δυτικά από το συγκρότημα Πυραμίδα του Djoser – η πρώτη ως η τελευταία κατοικία για τους τοπικούς ευγενείς που αποτελείται από ταφικά παρεκκλήσια από τούβλα και τύμβους χαραγμένους στο βράχο. Η άλλη, προφανώς προορισμένη για τους απλούς ανθρώπους ή τους φτωχούς, εντοπίστηκε πάνω από την παλαιότερη νεκρόπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ